torstai 30. kesäkuuta 2016

Herkullinen Trappistiolut: Westmalle Dubbel

Westmalle Dubbel

Trappistioluet ovat lyhyesti kerrottuna trappistimunkkien valvonnassa pantuja oluita. Trappistioluet ovat lähes poikkeuksetta pintahiivaoluita, joille pullossa käyminen ja korkeahko alkoholipitoisuus ovat tyypillisiä piirteitä. Näillä oluilla ei tavoitella voittoa ja tuotot menevät usein luostarien ylläpitoon ja hyväntekeväisyyteen. Vain seitsemän panimoa Belgiassa ja Alankomaissa saa käyttää tätä suojattua tuotenimeä, joten trappistioluita ei pidä sekoittaa suoraan luostarioluisiin.

Trappistioluista voidaan käyttää nimityksiä enkel, dubbel tai tripel riippuen oluen alkoholipitoisuudesta. Munkkien omaan käyttöönsä panema enkel on mietoa olutta, jota on harvoin tarjolla luostarin ulkopuolella. Dubbel on useimmiten tummaa, noin seitsemän prosenttista brown alea. Tripel puolestaan vaaleaa dubbelia vahvempaa olutta. 

Brouwerij der Trappisten van Westmalle on luostaripanimo, joka sijaitsee Westmallen trappistiluostarissa (Trappist Abbey of Westmalle). Luostari sijaitsee Mallen kunnassa Antwerpenin provinssissa Belgiassa. Kunta käsittää Oostmallen ja Westmallen kylät ja luostari sijaitsee nimensä mukaisesti jälkimmäisessä. Westmalle on seitsemästä trappistipanimosta suurin ja kaupallisen. Sen vuosituotanto on noin 120 000 hehtolitraa olutta vuodessa.

Itse luostari on perustettu vuonna 1794, mutta olutta sen muurien suojissa on pantu vasta vuodesta 1836. Alunperin olutta pantiin vain luostarin munkkien käyttöön. Nykyisin luostari panee kolmea erilaista olutta. Munkkien käyttöön tarkoitettu olut tunnetaan nimellä Westmalle Extra. Tummaa trappistiolutta, eli dubbelia Westmallen luostarisa on pantu vuodesta 1856. Panimon nykyinen dubbel perustuu vuodesta 1926 valmistetun dubbelin reseptiin. Westmallen ensimmäinen tripel-tyyppinen olut sai alkunsa vuonna 1934. Oluen lisäksi luostarossa tuotetaan maitoa ja juustoa.

Westmalle Dubbel on ainoa tumma trappistiolut, joka on saatavilla myös hanaoluena (noin 300 paikassa). Lisäksi se on saatavilla 0,33 ja 0,75 litran pulloissa. Olut kypsyy eri tavalla pakkauksen mukaan. Panimon mukaan isommassa pullossa etenkin oluen jälkimaku on hienompi. Hanaolut puolestaan käy tankissa edelleen, mikä tekee sen mausta hieman makeamman pullo-olueen verrattuna.

Olut on lasissa todella herkullisen näköistä, sameaa ja todella tumman ruskeaa, hennosti punertavaa. Sen päälle muodostuu kaunis ja runsas, melko pieni kuplainen maitokahvin ruskea vaahtohuppu, joka kestää oluen pinnalla pitkään. Se hiipuu vähitellen jääden lopulta pitsiksi oluen pintaan ja lasin reunoille.

Tuoksu on paahteisen maltainen ja kypsän hedelmäinen sekä hieman siirappinen. Se tuo mieleen luumut ja häivähdyksen aprikoosista, minkä lisäksi siinä on hieman hiivaleipäisiä ja yrttisiä vivahteita. Tuoksu tuo myös etäisesti mieleen käyneen hedelmän, kuten luumun ja teini aikojen kirsikkaliköörin tai -viinin.

Kevyesti humaloitu, makeahkon maltainen ja paahteinen, mukavan pehmeä ensimaku. Humalointi tuntuu alkuun hieman yrttisenä, minkä lisäksi maku on alkupuolella kypsän omenainen, luumuinen ja kirsikkainen. Mallaspohja tuntuu karamelliselta ja hieman paahteiselta tuoden mieleen suklaan ja maitokahvin sekä pähkinät. Myös siirappi on läsnä kielellä, muttei liian voimakkaasti. Suutuntuma on runsas ja täyteläinen, pehmeä ja tasapainoinen. Kohtuullisen hyvä hiilihappoisuus, mutta kaipaisin hieman enemmän raikkautta. Jälkimaku on viipyilevä, paahteinen ja kypsän hedelmäinen sekä hennon lakritsinen, huomattavasti alkua kuivempi ja happamampi.

Kokonaisuutena Westmalle Dubbel on houkuttelevan näköinen, mukavan tuoksuinen ja runsaan makuinen olut. Erinomainen ja laadukas trappistiolut, jota suosittelen lämpimästi kokeilemaan. Seurustelujuomana tämä ei ole kotonaan, mutta nautiskeluun tai tummien liharuokien kuten riistan, etenkin poronkäristyksen seuraan oikein hyvä valinta. Mikäli pidät Leffestä tai Grimbergenistä, suosittelen kokeilemaan myös tätä, sillä tämä on paljon laadukkaampi ja sentään aito luostariolut.

Kouluarvosana: 9- Erinomainen ja aito luostariolut.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - hintansa arvoinen jopa Alkossa.

Jotain pientä infoa:

Alue: Belgia, Malle, Westmalle
Oluttyyppi: Ale, Trappist, Dubbel
Maltaat: -
Humalat: -
Alkoholi: 7,0%
Pullo: 0,33 l
Hinta: 3,99e Alko (erikoiserä) 30.3.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti