maanantai 13. kesäkuuta 2016

Paroni Rothschildin massaviinit: Mouton Cadet Rosé

Le Rosé de Mouton Cadet 2015

Paroni Philippe de Rothschild (1902-1988) oli vain 20-vuotias ottaessaan Mouton Rothschildin viinitalon johdettavakseen vuonna 1922. Hän johti taloa yli 60 vuoden ajan päämääränään muuttaa viinimaailmaa ja nostaa perhetilan imago vaille vertaistaan. Rothschildin perheyritys on tunnettu Bordeaux Cru Classe -viineistään, joiden hinnat nousevat satoihin euroihin. 

Nuori ja innokas Philippe halusi tuoda maineikkaan Bordeaux'n alueen viinit suuremman yleisön saataville. 1930-luvulla julkaistiinkin Mouton Cadet -viinimerkki, joka koostuu erilaisista edullisemmista Bordeaux-viineistä. Yli 80-vuotias Mouton Cadet on nykyisin yksi tunnetuimmista ranskalaisista viinibrändeistä. 

Paroni Philippe de Rothschild oli kenties yksi 1900-luvun merkittävimmistä vaikuttajista viinialalla. Hän kuoli vuonna 1988, minkä jälkeen hänen tyttärensä paronitar Philippine de Rothschild siirtyi isänsä saappaisiin. Hän seurasi isänsä työtä ja filosofiaa, eli valmistaa laadukkaita Mouton Cadet viinejä, jotka ovat hinnan puolesta kaikkien viininystävien saatavilla. Hän jatkoi brändin markkinointia ja teki Mouton Cadetista maailman myydyimmän Bordeaux viinibrändin. Vuonna 2004 paronitar uudisti Mouton Cadet viinien tyyliä hedelmäpainotteisempaan suuntaan. 

Baron Philippe de Rothschild tekee yhteistyötä yli 450 viininviljelijän kanssa, jotka viljelevät yli 1200 hehtaarin edestä viinitarhoja Bordeaux'n erilaisilla alueilla. Talon viinintekijät valitsevat Mouton Cadet viineihin käytettävät rypäleet tarhojen parhailta palstoilta. Rothschild tavoittelee laatua yhdistämällä innovaatiot ja tehokkuuden. Le Rosé de Mouton Cadet viiniin käytetään Bordeaux'n perinteisiä lajikkeita, eli Merlot'a, Cabernet Francia ja Cabernet Sauvignonia. Bordeaux'n lisäksi Rothschild tuottaa viiniä Etelä-Ranskan Languedocin alueella ja Chilen Maipossa.

Viini on väriltään puhtaan vaaleanpunaista ja kirkasta. Viini vaalenee lasin reunoja kohti lähes värittömäksi.

Tuoksu on tuore ja raikas, melko vivahteikas ja puhdaspiirteinen. Se on roseelle tyypillisesti punaisten marjojen ja sitrushedelmien sävyttämä. Aromeina on kirsikoita ja herukoita sekä tuoreita yrttejä, limeä ja kypsää greippiä.

Kuiva maku seurailee tuoksua punamarjaisena ja kielellä viliseekin kirsikoita sekä puna- ja mustaherukoita. Tuoreen yrttiset vivahteet ja sitrushedelmät, kuten lime, sitruuna ja verigreippi tuovat vastapainoa marjaisien vivahteiden keskelle. Melko runsas ja eloisa hapokkuus tuo viiniin ryhdikkyyden tuntua. Jälkivaikutelma on sitruksinen ja kevyen mausteinen sekä luumuinen.

Mouton Cadet Rosé yllättää positiivisesti. Viini on herkullinen ja vivahteikas, varsin runsasarominen mielenkiintoinen roseeviini. Tämä kesäinen rosee sopii erinomaisesti ruokapöytään niin salaattien ja kasvisruokien, kuin lohen tai kanan seuraan, mutta toimii hyvin myös aperitiivinä. Viini edustaa hintaluokassaan sitä parempaa ja laadukkaampaa puoliskoa.

Kouluarvosana: 8+ Ryhdikäs ja tasapainoinen rosee ruokapöytään.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - hintansa arvoinen viini

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Baron Philippe de Rothschild, AOC Bordeaux
Alue: Ranska, Bordeaux
Tyyli: Roseeviini
Rypäleet: Merlot (53%), Cabernet Franc (20%), Cabernet Sauvignon (27%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,99e Alkon tilausvalikoima 16.4.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti