perjantai 3. kesäkuuta 2016

Itävaltalainen Sekt: Szigeti Pinot Noir Rosé Brut

Szigeti Pinot Noir Rosé Brut 2012

Szigeti on Itävallan Burgenlandissa Neudsiedlerseen alueella, lähellä Unkarin rajaa sijaitseva perheomisteinen viinitalo. Veljekset Peter ja Norbert Szigeti aloittivat kuohuviinin tuotannon vuonna 1991 ja talo on erikoistunut perinteisellä, eli pullokäymismenetelmällä valmistettuihin kuohuviineihin. Talon vuosituotanto on noin miljoona pulloa kuohuviinejä ja niihin käytettävät rypäleet tulevat sopimusviljelijöiden noin 90 hehtaarin viinitarhoilta. 

Szigetin veljesten laadukkaat kuohuviinit ovat keränneet huomiota ympäri maailman. Szigetillä on alusta asti keskitytty jatkuvasti korkeaan laatuun ja ylivoimaiseen valikoimaan lajikeominaisuuksiin perustuvien viinien valikoimassa. Talon palveluksessa on Champagnen alueelta lähtöisin oleva enologi, joka valmistaa massasta erottuvia ja rypälelajikkeiden ominaisuuksia korostavia viinejä. Markkinoinnista vastaava Peter Szigeti kehittää jatkuvasti uusia tuoteinnovaatioita talon tunnettavuuden lisäämiseksi.

Pinot Noir Rosé Brut viiniin käytettävät rypäleet tulevat Neusidlerseen viinialueelta Itävallan itäosasta Unkarin rajan tuntumasta. Tarhat ovat vuosien 1993 ja 1995 välillä istutettuja ja maaperältään hiekansekaista savimaata. Alue on yksi Keski-Euroopan aurinkoisimmista ja keskilämpötilaltaan Itävallan lämpimimpiä. Käyminen tapahtuu terästankeissa, joissa viini myös kypsyi kuuden kuukauden ajan. Toinen käyminen tapahtuu pulloissa, jolloin viini saa kuplansa. Pullokypsytys kesti noin 16-22 kuukauden ajan. Viiniä valmistetaan vuodessa noin 25 000 pulloa.

Intensiivinen vaaleanpunainen väri on kaunis ja taittuu kevyesti kuparin sävyihin. Houkuttelevat, melko runsaat ja erittäin pienet kuplat ovat pitkäkestoisia ja nousevat tasaisena virtana juoman pinnalle. 

Tuoksu on kypsän punamarjainen, punaherukkainen, metsämansikkainen ja kirsikkainen. Siinä on myös sitrusmaista hedelmäisyyttä, sitruunoita ja limeä sekä taustalla hentoa paahteisuutta. 

Maku on tuoksun tapaan kypsien punaisten marjojen sävyttämä, mutta kuiva. Siinä on kirsikoita, punaherukoita ja vadelmia sekä hentoa metsämansikkaisuutta. Myös kypsiä sitrushedelmiä, kalkkista mineraalisuutta ja mausteita löytyy, minkä lisäksi viinissä on hienoista paahteisuutta joka tuo mieleen paahdetun leivän ja pähkinät. Viini on melko täyteläinen ja todella ryhdikäs, kiitos runsaan marjaisan hapokkuuden ja eloisien pienien kuplien. Jälkivaikutelma on viipyilevä, kevyen paahteinen ja mineraalinen sekä kuivatun karpaloinen. 

Viini on tasapainoinen, maukas ja vivahteikas pakkaus. Siitä löytyy pihapiiristä tuttuja punaherukoita ja metsistä löytyviä mansikoita ja vadelmia sekä hienoista paahteisuutta ja viinillä on samppanjamainen, pehmeä mousse. Viini on erinomainen aperitiivi, mutta on kotonaan myös ruokapöydässä kalaruokien ja vaaleiden lihojen parina. Voisipa viini toimia myös tuoreita marjoja sisältävien jälkiruokien seurassa. Hintaluokassaan erinomainen kuohuviini.

Viini sai seurakseen grillattua kanaa ja pekoniherkkusieniä sekä vihersalaattia. Viinin hienoiset paahteiset vivahteet sopivat hyvin kanan seuraan, minkä lisäksi sitrusmaiset aromit, pehmeät kuplat ja eloisa hapokkuus ovat hyvässä tasapainossa ruoan kanssa. Sienet puolestaan tuovat viiniin hennon maanläheisen vivahteen. Kokonaisuutena viini sopii hyvin ruoan kanssa, mutta pärjäisi myös runsaampien ruokien kaverina.

Kouluarvosana: 8,5 Tyylikäs ja vivahteikas roseekuohari ruokapöytään.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen, viini on edullinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Sektkellerei Gebrüder Szigeti, Österreich Sekt
Alue: Itävalta, Burgenland, Neusiedlersee
Tyyli: Kuohuviini, Roseekuohuviini, Sekt
Rypäleet: Pinot Noir (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,95e Alko 28.4.2016 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti