perjantai 17. kesäkuuta 2016

Etelä-Burgundin punaiset: Joseph Drouhin Givry

Joseph Drouhin Givry 2012

Joseph Drouhinin viinitalo sai alkunsa vuonna 1880, jolloin Chablis'ta kotoisin ollut Joseph Drouhin osti vuonna 1756 perustetun viinikauppiastalon liiketoimintoineen ja perusti tilalle omaa nimeään kantavan viinitalon. Talo sijaitsee Beaunen kaupungissa ja sen alla olevat kellarit ovat peräisin 1200-luvulta. Tarinan mukaan kellarit toimivat tuolloin Bourgognen herttuan ja Ranskan kuninkaan viinikellareina.

Josephin poika, Maurice päätti vuonna 1918 keskittää yrityksen toiminnan ainoastaan Bourgognen viineihin ja alkoi hankkimaan yritykselle omia viinitarhoja. Talo omistaa nykyisin 73 hehtaaria viinitarhoja Bourgognen alueella ja yli kaksi kolmasosaa Joseph Drouhinin tarhoista on Premier Cru- tai Grand Cru-luokiteltuja. Tarhoja löytyy lähes kaikilta Bourgognen alueilta ja Joseph Drouhin onkin yksi alueen suurimmista viinintuottajista. Omien tarhojen lisäksi rypäleitä ostetaan myös sopimusviljelijöiltä. 

Maineikas viinitalo on edelleen saman perheen omistuksissa ja talon johdossa on Drouhinin neljäs sukupolvi. Frédéric Drouhin johtaa taloa ja Véronique Drouhin-Boss on talon pääviinintekijä ja vastaa yhdessä enologi Jérôme Faure-Bracin kanssa viinin laadusta. Laurent Drouhin vastaa Yhdysvaltojen ja Karibian markkinoista ja Philippe Drouhin talon viinitarhoista.

Joseph Drouhin Givry valmistetaan Pinot Noir-lajikkeesta ja rypäleet kasvoivat Givryn kunnan alueella. Givry sijaitsee Côte Chalonnaisen alueella Bourgognen eteläosissa. Tarinan mukaan Givryn viinit olivat Ranskan kuningas Henrik IV:n lempiviinejä. Rypäleet ostetaan sopimusviljelijöiltä, joiden tarhat sijaitseva noin 10 kilometrin päässä Chalon-sur-Saône'sta. Tarhat ovat maaperältään kalkkikivisiä ja satomäärät pidetään pieninä, jotta rypäleet kypsyvät ja kehittyvät hyvin. Maseraatio ja käyminen vievät 2-3 viikon ajan ja tapahtuvat tarkasti kontrolloidussa lämpötilassa. Viiniä kypsytetään 12-15 kuukauden ajan tammitynnyreissä, joista noin 10 prosenttia on uusia.

Kaunis jo hieman kehittynyt syvän punainen väri läpäisee hyvin valoa ja taittuu reunoista hennosti tiilen sävyihin.

Tuoksu tuntuu alkuun jopa hieman kellariselta, mutta kellarin katku katoaa viinin saadessa lasissa ilmaa. Esiin nousee punaista marjaisuutta, kuten kirsikoita ja kirpeitä karpaloita ja puolukoita. Lisäksi tuoksusta erottuu kevyen tammisia, hennon savuisia ja mausteisia sekä hieman maanläheisiä vivahteita, kuten aluskasvillisuutta ja soraa.

Kevyt maku on punaisen marjainen, karpaloinen ja ylikypsän mansikkainen. Myös tuoksun tammiset ja maanläheiset aromit, etenkin aluskasvillisuus ovat selkeästi esillä. Lisäksi kielellä on hieman mausteisuutta. Viini saa kevyeen suutuntumaansa hieman runkoa melko vähäisistä ja hieman viiveellä tuntuvista tanniineista sekä hillitystä hapokkuudesta. Jälkimaku on kypsien punaisten marjojen, kuten karpalon ja puolukan sävyttämä sekä ylikypsän metsämansikkainen, mutta kuiva ja hieman yrttinen.

Joseph Drouhin Givry on kelpo viini, joka on bourgognelaiseen tyyliin kuivahko ja maanläheinen. Viini on laadukas, muttei herätä kovinkaan voimakkaita tunteita. Bourgognen punaviinit ovat usein parhaimmillaan ruokajuomina kun taas uuden maailman Pinot Noirit myös seurusteluun sopivia. Givry noudattaa juurikin tätä kaavaa. Se sopii hyvin ruokajuomaksi vaaleiden lihojen seuraan. Puolikkaan pullon viiniä saa pitkäripaisesta omakseen kympillä, mikä tuntuu hieman kovalta hinnalta tästä viinistä.

Parsaa pidetään hankalana parina viinille ja useimmiten sen pariksi valitaan valkoviini. Päätin kuitenkin kokeilla miltä grillattu parsa maistuu Pinot Noirin kanssa ja kyllä, punaviinikin voi sopia parsan seuraan. Parsan ja viinin liitto oli tasapainoinen, viinin hapokkuus ja maanläheiset vivahteet toimivat hyvin parsan kanssa, eikä mikään töki vastaan. Lisäksi lautasella oli grillattua possua ja kanaa sekä sipulia ja paprikaa. Viini toimi hyvin myös kanan ja muiden grillattujen vihannesten kanssa. Possukin oli ihan kelpo yhdistelmä, muttei aivan muiden veroinen.



Kouluarvosana: 8 Viini on tasapainoinen ja miellyttävä.
Hinta-laatusuhde: Kallis - Edullisemmin löytyy parempiakin viinejä.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Joseph Drouhin, AOC Givry
Alue: Ranska, Bourgogne, Côte Chalonnaise, Givry
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Pinot Noir (100%)
Pullo: 0,375 l
Hinta: 9,98e Alko 18.4.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti