keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Espanjan edulliset viinit: Don Mendo Gran Reserva

Don Mendo Gran Reserva 2008

Bodegas San Valero on vuonna 1944 perustettu viininviljelijöiden osuuskunta ja yksi Aragonian maakunnan vanhimmista viinintuottajista. Osuuskunnan perusti Cariñenan alueella 60 viininviljelijän joukko, joka on laajentunut vuosien saatossa nykyiseen 700 viljelijään. 

Alue tunnettiin ennen lähinnä edullisista bulkkiviineistään ja San Valeron osuuskunta pyrkiikin nykyisin valmistamaan laadukkaampia viinejä. Perinteet ja innovaatiot kulkevat osuuskunnan tuotannossa käsi kädessä ja talon valikoimasta löytyykin laaja valikoima erilaisia viinejä. Osuuskunnalla on noin 3500 hehtaaria viinitarhoja ja talon kellareista löytyy 4500 tammitynnyriä viinien kypsytystä vtarten. San Valero tuottaa vuodessa yli kahdeksan miljoonaa litraa viiniä ja eri viinibrändejä löytyy yli 40. 

Aragonia on yksi Espanjan seitsemästätoista itsehallintoalueesta. Alue sijaitsee Koillis-Espanjassa Katalonian naapurissa ja alueella on neljä DO-viinialuetta: Calatayud, Campo de Borja, Cariñena ja Somontano. Alueiden ilmastot vaihtelevat kylmästä lämpimään ja kukin alue tuottaa omanlaisiaan viinejä. 

Cariñenan alue on Aragonian vanhin ja 17 000 hehtaarin tarhoillaan suurin DO-alue. Alueen viinitarhat kasvavat epätasaisella ja kivisellä tasangolla jota ympäröivät kukkulat suojaavat aluetta Pyreneitten vuoriston kylmiltä tuulilta. Alueen ilmasto on kuivaa ja kesät kuumia, minkä vuoksi alue tunnettiinkin ennen todella alkoholipitoisista viineistä. Garnacha (Grenache) on syrjäyttänyt Cariñenan (Mazuelo, Carignan) alueen viljellyimpänä punaisena lajikkeina. Valkoisista viljellyin lajike on Macabeo.

Don Mendo Gran Reserva valmistetaan osuuskunnan omilla tarhoilla Cariñenan alueella kasvaneista Tempranillo-, Garnacha- ja Cariñena -rypäleistä. Espanjan viinilainsäädännön mukaan Gran Reserva -viinejä tulee kypsyttää vähintään viiden vuoden ajan, josta tammitynnyreissä vähintään puolitoista vuotta. Don Mendo Gran Reservaa kypsytetään kuuden vuoden ajan tammitynnyreissä ja pulloissa, josta vähintään 18 kuukauden ajan tammessa. 

Syvän rubiininpunainen väri taittuu purppuran sävyihin ja vaalenee lasin reunoja kohti kehittyneemmän punaisiin sävyihin.

Tuoksu tuo mieleen espanjalaisen pitkään tammessa kypsytetyn viinin. Tammiset, mausteiset ja paahteiset sekä nahkaiset ja vaniljaiset vivahteet vievät tuoksun kohdalla pääroolin. Niiden takaa erottuu myös hieman tummasta hedelmäisyydestä viestivää luumuisuutta ja kirsikkaisuutta.

Keskitäyteläinen maku on tuoksun tapainen. Tammikypsytys tuntuu hallitsevan myös kielellä ja maku onkin kuivan puinen, vaniljainen ja mausteinen sekä tumman luumuinen ja kevyen yrttinen. Hienosti pyöristyneet tanniinit tuovat viinille kohtuullisesti runkoa, jota myös kevyt hedelmäinen hapokkuus tukee. Hieman yllättäen viipyilevä jälkimaku onkin aavistuksen makeahko, tuoden mieleen kypsät mustikat. Lopusta erottuu myös tuoksussa vastaan tullutta nahkaisuutta. 

Don Mendo Gran Reserva on espanjalaiseen tyyliin reilun tamminen, nahkainen ja tumman hedelmäinen viini. Se on pehmeä ja kohtuullisen vivahteikas, mutta viiniin ei ole kehittynyt iän myötä juurikaan syvyyttä. Don Mendo edustaa kuitenkin Alkon edullisten Gran Reserva -viinien parempaa puoliskoa. Se sopii hyvin yleisviiniksi arkisten ja yksinkertaisten liharuokien seuraan.

Lautasella oli tällä kertaa grillattua entrecôtea ja paprikaa. Viini toimi hyvin yksinkertaisen ruoan seurassa ja tuntuu pehmeältä ja tasapainoiselta. Juoman mausteisuus korostuu hieman, mutta se sopii hyvin grillatun paprikan seuraan korostaen paprikan makua hienosti. Lopputuloksena todettakoon, että Don Mendo Gran Reserva on kelpo grilliviini, joka toimii mediumiksi jätetyn punaisen lihan seurassa.

Kouluarvosana: 8- Kelpo arkiviini espanjalaisten viinien ystäville.
Hinta-laatusuhde: Ok - hintaluokkansa keskitasoa.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bodegas San Valero, DO Cariñena
Alue: Espanja, Aragonia, Cariñena
Tyyli: Punaviini, Gran Reserva
Rypäleet: Tempranillo (60%), Garnacha (30%), Cariñena (Mazuelo) (10%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 9,99e Alko 18.4.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti