keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Luomuviiniä Saksasta: Deep Roots Müller-Thurgau

Deep Roots Müller-Thurgau Organic 2015

Drei Winzer on kolmen saksalaisen viinintekijän yhteistyöprojekti, jonka tuloksena syntyivät Deep Roots viinit. Rheinhessenin alueen arvostetuimpiin nuoriin viinintekijöihin lukeutuvat lapsuudenystävät Philipp Wittmann, Jochen Dreissigacker ja Stefan Winter aloittivat yhteistyön vuonna 2010. Kukin heistä johtaa myös omaa perhetilaansa. 

Alunperin kolmikon tavoitteena oli valmistaa laadukas kuiva Riesling viini, joka kuvastaa heidän sukujensa historian juuria Rheinhessenin ja koko Saksan arvostetuimpiin viinitarhoihin. Lisäksi tavoitteena oli nostaa Rheinhessenin viinialueen mainetta laatuviinien tuottajana. Yhdessä kolme viinintekijää pystyivät myös tuottamaan riittävän suuria määriä viiniä suuremmille vientimarkkinoille. Deep Roots nimi kuvastaa Rheinhessenin pitkiä viinin viljelyperinteitä ja historiaa sekä perheiden juurtumista alueelle jo useampien sukupolvien ajan. 

Rheinhessen on Saksan suurin viinialue, joka sijaitsee maan länsiosissa Rein-joen mutkassa. Alue tunnettiin pitkään lähinnä edullisista puolimakeista viineistään, mutta nykyisin alueella tuotetaan erilaisia viinejä laidasta laitaan. Vaikka alueelta tulee edelleen runsaasti näitä edullisia puolimakeita viinejä, panostavat monet tuottajat nykyisin enemmän laadukkaiden viinien tuotantoon. 

Müller-Thurgau on professori Hermann Müllerin vuonna 1882 Sveitsin Thurgaussa kehittämä rypälelajike. Sitä luultiin pitkään Rieslingin ja Silvanerin risteytykseksi ja vasta vuonna 1996 selvisi että lajike onkin Riesling- ja Gutedel-lajikkeiden risteytys. Lajike tunnetaan myös nimellä Rivaner, jota käytetään erityisesti modernilla tyylillä valmistettujen viinien yhteydessä. Müller-Thurgau on Saksan toiseksi viljellyin valkoinen lajike ja sitä viljellään myös muualla Euroopassa ja maailmalla. Müller-Thurgau on satoisa lajike, joka ei sovellu vähäisen hapokkuutensa vuoksi lämpimään ilmastoon. Puhtaat lajikeviinit ovat usein nuorina juotavia, pehmeähappoisia ja puolikuivia tai puolimakeita, makean hedelmäisiä ja kukkaisia.

Alkon valikoimasta löytyy tällä hetkellä kolme tuottajan viiniä, joista nyt vuorossa on Müller-Thurgausta valmistettu luomuviini. Viiniin käytettävät rypäleet kasvavat tarhoilla, jotka ovat maaperältään pääasiassa lössiä. Rypäleet ostetaan Rheinhessenin eteläisien alueiden sopimusviljelijöiltä. Käyminen tapahtuu lämpökontrolloiduissa terästankeissa ja keskeytetään kun haluttu jäännössokerin määrä saavutetaan. Tämän jälkeen viini suodatetaan ja se saa levätä terästankeissa muutaman viikon ennen pullotusta. 

Vaalean oljenkeltainen ja hennosti vihertävä kirkas väri.

Tuoksu on melko aromikas, mutta tuo mieleen lähinnä makean hedelmäisiä, kukkaisia ja hunajaisia aromeja. Joukosta on vaikea erottaa mitään erityisiä vivahteita. Esiin nousee kuitenkin kypsiä persikoita ja sitruunoita.

Makeahko maku jatkuu tuoksun tapaan hunajaisena ja hedelmäisenä. Siinä on myös kukkia, persikoita ja aprikooseja sekä hunajamelonia ja punaisia omenoita sekä sitruksia. Myös hentoa makeaa mausteisuutta ja yrttisyyttä vilahtaa kielellä. Viini on melko raskaan oloinen johtuen jäännössokerin määrästä ja kaipaisikin enenmmän ryhdikkyyttä, mitä sen kevyehkö hapokkuus pystyy tarjoamaan. Jälkimaku pysyttelee kitalaella melko pitkään hieman imelän oloisena, toistaen hunajan ja hunajamelonin sekä ylikypsien persikoiden ja omenahillon vivahteita. Loppu tuo mieleen lähinnä hedelmäcocktailin.

Kokonaisuutena Deep Roots Müller-Thurgau ei säväytä suuntaan eikä toiseen. Drei Winzer pyrkii valmistamaan laadukkaita viinejä ja nostamaan Rheinhessenin alueen mainetta laatuviinien tuottajana. Valitettavasti tämä luomuviini ei anna kuvaa laatuviineistä vaan tuo lähinnä mieleen ne edulliset puolimakeat valkoviinit, joista Saksa on niin surullisen kuuluisa. Viini on yleisesti hieman tasapainoton ja sopii lähinnä viilennettynä seurusteluun.

Kouluarvosana: 7+ Hieman tasapainottoman ja ryhdittömän oloinen viini.
Hinta-laatusuhte: Ok, viini on hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Drei Winzer, Qualitätswein Rheinhessen
Alue: Saksa, Rheinhessen
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Müller-Thurgau (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 8,99e Alko 13.5.2016

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti