perjantai 21. heinäkuuta 2017

Kesäiset Vinho Verdet: Muros Antigos Escolha

Anselmo Mendes Muros Antigos Escolha 2016

Jatketaan vielä portugalilaisten viinien parissa, mutta vähän kesäisemmissä merkeissä. Nyt vuorossa on raikas ja kesäinen valkoviini Vinho Verdon alueelta. Anselmo Mendes on palkittu viinintekijä, joka konsultoi pitkään viinintuottajia Portugalin eri viinialueilla ennen kuin aloitti omien viiniensä valmistamisen vuonna 1998.

Mendes keskittyy viljelemään vaaleita Alvarinho, Loureiro ja Avesso lajikkeita. Viininvalmistuksessa hän käyttää Vinho Verden alueen valkoviineille epätavallisia valmistusmenetelmiä, kuten maseraatio kuorien kanssa ja käyminen tammitynnyreissä. Tuloksena on persoonallisia, muiden tuottajien viineistä eroavia tuotteita. Talon viinit tunnetaan myös tasaisesta ja korkeasta laadustaan.

Muros Antigos Escolha on valmistettu kolmesta edellä mainitusta lajikkeesta. Alvarinho (Albariño) tuo viiniin rakennetta ja runkoa, Loureiro aromaattisuutta ja Avesso hapokkuutta ja mineraalisuutta. Rypäleet puristetaan kevyesti ja niistä saatu mehu käy viileässä 12-16 asteen lämpötilassa. Tämän jälkeen viiniä kypsytetään enne pullotusta lyhyesti neljän kuukauden ajan sakan päällä

Muros Antigos on väriltään tuore, kirkkaan vaaleankeltainen ja vihreän savyihin taittuva viini.

Kevyt ja herkkäarominen tuoksu on tuore ja raikkaan hedelmäinen. Esiin nousee vihreää omenaa ja päärynää sekä hieman aprikoosia ja sitruksia, kuten greippiä ja limeä. Erottuupa joukosta myös kukkaisia vivahteita.

Pirteä ja tuore maku on kuiva, vaikka kielellä onkin runsaasti hedelmää, kuten päärynää, persikkaa ja vihreää omenaa. Siinä on myös sitruksia, kuten limeä ja sitruunaa sekä yrttisiä vivahteita, hienoista mineraalisuutta ja hentoa kukkaisuutta. Hedelmäisyys tuo kielelle hieman pyöreyttä, mutta yleisilme on pirteän hedelmäisen hapokkuuden ansiosta ryhdikäs ja virkistävä. Jälkivaikutelma on lempeä ja hedelmäinen, persikkainen ja punaisen omenainen sekä hennon yrttinen ja miellyttävän mineraalinen.

Muros Antigos Escolha on tasapainoinen ja virkistävä, miellyttävän aromaattinen, mutta silti herkkäarominen viini. Se tuo mieleen niittyjen kukat ja erilaiset hedelmät niin puurtahasta kuin tropiikista - täydellinen kesäviini siis. Mikään tyylikkäin ja hienostunein viini ei kuitenkaan ole kyseessä, vaan nimen omaan persoonallinen ja raikas juoma, joka sopii aurinkoiseen päivään yhtä hyvin kuin silmät päähän. Myös kesän kevyemmät ruoat, kuten kala-, äyriäis- ja kasvisruoat voisivat toimia tämän kaverina.

Kouluarvosana: 8,5 Erinomainen, pirteä ja raikas kesäinen viini.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - viini on edullinen. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Anselmo Mendes, DOC Vinho Verde
Alue: Portugali, Vinho Verde
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Avesso (40%), Loureiro (40%), Alvarinho (Albariño) (20%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 11,90e Alko 17.6.2017 (Kausituote)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti