perjantai 14. heinäkuuta 2017

Bordeaux'n makeat viinit: Château d'Arche

Château d'Arche 2007

Château d'Archen historia yltää 1500-luvulle ja tilalla on valmistettu viiniä 1700-luvulta lähtien. Kyseessä onkin yksi Sauternesin alueen vanhimmista tiloista. Vuonna 1855 tila luokiteltiin Bordeaux'n toiseen kasvuluokkaan, eli tilan viinit edustavat Bordeaux'n toiseksi korkeinta jälkiruokaviinien kasvuluokkaa. Nykyisin Château d'Archen tila levittäytyy 40 hehtaatin alalle ja noin 30 hehtaarin tarhojen köynöksistä valtaosa (90%) on Sémillonia ja loput Sauvignon Blancia (9%) sekä Muscadellea (1%). Tilan vuosituotanto on noin 50 000 pulloa viiniä.

Château d'Arche valmistetaan jalohomeen rusinoimista rypäleistä, jotka kerätään aina käsin. Köynökset ovat keskimäärin 45 vuoden ikäisiä ja kasvavat karkean soraisessa, savisessa ja kalkkikivisessä maaperässä. Viiniä on kypsytetty 18-24 kuukauden ajan tammitynnyreissä, joista kolmasosa uusitaan vuosittain. Tuottaja pakkaa viiniään myös 10cl testiputkiloihin houkutellakseen ihmisiä nauttimaan lasillisen makeaa viiniä.

Kaunis, intensiivisen puhtaan kullankeltainen ja paksuhko viini näyttää lasissa erittäin houkuttelevalta. 

Tuoksu on alkuun hieman sulkeutunut ja siitä erottuu hunajaisia aromeja, hieman ananasta ja sitruunamarmeladia sekä tammisia vivahteita. Avautuessaan tuoksu on hyvin aromaattinen ja siitä löytyy myös kypsiä sitruksia ja raikasta sitrushedelmän kuorta, kypsää hunajamelonia, omenahilloa ja appelsiinimarmeladia sekä kuivattuja aprikooseja ja persikkaa, jopa hieman makeaa inkivääriä. Todella herkullista ja miellyttävää.

Makea maku on kypsän hedelmäinen ja kieleltä löytyy ananasta, aprikoosia ja persikkaa, hunajamelonia, appelsiini- ja sitrusmarmeladia. Siinä on myös runsaasti hunajaisia vivahteita, hienoista tammea ja paahteisuutta, hieman mantelia ja inkivääriä sekä aavistus vaniljaa. Myös jalohomeen tyypillinen aromi tuntuu taustalla. Viini tuntuu kielellä melko paksun öljyiseltä ja täyteläiseltä, mutta makeudestaan huolimatta kokonaisuus on tasapainoinen ja freesi, kiitos pirteän hapokkuuden. Viini jättää suun tahmaiseksi ja kielellä jää viipyilemään kuivatun aprikoosisia ja persikkaisia makuja, appelsiinin kuorta sekä hienoista makeaa mausteisuutta ja mantelia.

Château d'Arche on hienostunut ja tasapainoinen, tyylikäs Sauternesin alueen jälkiruokaviini, joka saa hymyn nousemaan huulille. Se on kuin makeaa elämän eliksiiriä; runsasta, aromaattista ja täyteläistä, mutta samaan aikaan freesiä ja herkkää. Arche on ehkä myös paras maistamani jälkiruokaviini, mutta myös sieltä kalleimmasta päästä. Viini toimii mainiosti aterian päätteeksi jälkiruoan korvikkeena, mutta yhtä hyvin makeiden jälkiruokien kaverina. Ja voisihan tämä toimia klassisesti myös ankan- tai hanhenmaksan kaverina.


Viinin kaveriksi valmistin aidolla vaniljalla maustettua pannacottaa, joka sai seurakseen lautaselle mansikkaa ja mansikkakastiketta. Sauternesin aromit sopivat hienosti pannacotan vaniljaiseen makuun ja kun mukana on kastiketta, on yhdistelmä todella herkullinen. Vaniljan ja mansikan maut toimivat hienosti etenkin viinin hunajaisten, vaniljaisten ja hedelmäisten sävyjen kaverina. Yksinkertainen ja tasapainoinen, hyvin herkullinen pari. 

Kouluarvosana: 9 Mainio, tasapainoinen ja tyylikäs Sauternes.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Château d'Arche, AOP Sauternes 2éme Cru
Alue: Ranska, Bordeaux, Graves, Sauternes
Tyyli: Jälkiruokaviini, Sauternes
Rypäleet: Sémillon (90%), Sauvignon Blanc (10%)
Pullo: 0,375 l
Hinta: 19,79e Alko 9.4.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti