maanantai 17. heinäkuuta 2017

Kesän oluet: Prykmestar NokkosPils

Prykmestar NokkosPils

Uudessakaupungissa sijaitseva Vakka-Suomen Panimo on perustettu vuonna 2008. Prykmestar NokkosPils on panimon kausiolut, joka ilmestyi kesäksi Alkon hyllyille. Sen valmistuksessa aromihumalat on korvattu käsin poimituilla nokkosilla, mikä herätti oitis mielenkiintoni kyseistä tuotetta kohtaan. Katkeroita luvataan 28 IBUn verran ja odotukseni tätä tuotetta kohtaan olivat jotain raikasta ja virkistävää.

Olut on utuista, vaalean kullankeltaista ja vaahtoaa melko reilusti lasiin kaadettaessa. Päälle muodostuu puhtaan valkoinen 2-3 sormen levyinen vaahtokruunu, jonka koostumus vaihtelee tiiviin pienikuplaisesta höttöisempään. Vaahto laskeutuu reilun sentin kerrokseksi ja kestää pitkään, kunnes jäljellä on hädin tuskin pitsiäkään.

Tuoksu on puhdas ja freesi, viljaisen ja leipäisen maltainen sekä vihreän yrttinen ja miellyttävän sitruksinen. Myös naapurin puolelta aidanraosta pilkistelevä nokkonen erottuu tuoksusta miellyttävästi, minkä lisäksi taustalla häivähtää koivunlehtiä ja pientä hiivaisuutta, joka ei kuitenkaan häiritse.

Ensimaku on makeahkon maltainen, yrttisen ja sitrusmainen humalainen ja ehkä hieman nokkosmainen. Maltaisuus tuntuu aavistuksen karamellisena ja leipäisenä ja kyllä, nokkonen tässä maistuu kivasti ja raikkaasti. Humalointi on varsin maltillista, eikä katkeroita ole liiaksi, mutta riittävästi kuitenkin, jotta olut tuntuu sopivan napakalta. Lisäksi kielellä erottuu hieman puutarhan omenapuiden hedelmää, koivunlehtiä ja pihamaan nurmea. Suutuntumaltaan olut on lähes keskitäyteläinen, raikas ja virkistävä. Mallaspohja, humalointi ja nokkonen ovat melko hyvin tasapainoissa ja keskiasteinen hiilihappoisuus tuntuu pehmenevän mukavasti kielellä. Jälkimaku on viipyilevä, kevyen katkeroinen, hieman yrttinen ja pehmeän maltainen.

Prykmestar NokkosPils on miellyttävä, tasapainoinen ja virkistävä kesäolut. Plussaa etenkin siitä, että valmistuksessa on käytetty nokkosta, joka vieläpä erottuu sopivasti niin tuoksun kuin maun puolelta tuoden lopputulokseen jännittävän ja persoonallisen vivahteensa. Olut on kaikinpuolin toimiva ja onnistunut, persoonallinen pilsneri, jota voin suositella lämpimästi.  Se toimii hyvin aurinkoisena päivänä sellaisenaan, miksei myös grilli- ja kalaruokien kaverina. Sitten hinta-laatusuhteen kimppuun. Viidellä eurolla saa todella monipuolisesti erilaisia oluita, eikä tämä mielestäni yllä kovinkaan korkealle hintaluokassaan, vaikka toimiva ja onnistunut tuote onkin.

Kouluarvosana: 8,5 Raikas ja persoonallinen pils.
Hinta-laatusuhde: Ok - hieman kalliinpuoleinen.

Jotain pientä infoa:

Alue: Suomi, Uusikaupunki
Oluttyyppi: Pils
Maltaat: N/A
Humalat N/A
Alkoholi: 5,2%
Pullo: 0,50 l
Hinta: 4,77e Alko 29.6.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti