tiistai 11. heinäkuuta 2017

Kyykkyviiniä ulkomailta: Tarima Monastrell

Bodegas Volver Tarima Monastrell 2015

Nyt vuoroon pääsee edullinen viini, joka eksyi ostoskoriini Decantalossa ennen kuin kyseinen nettikauppa lopetti toimitukset Suomeen. Bodegas Volver on Jorge Ordoñezin ja Rafael Cañizaresin vuonna 2004 perustama viinitalo. Nämä kaverit halusivat nostaa Espanjan tuntemattomampia viinialueita maailman kartalle ja nykyään yritys tuottaa viiniä Alicanten, Castilla la Manchan ja Jumillan viinialueilla. Viinit valmistetaan käsityönä Espanjan alkuperäislajikkeista ja rypäleet tulevat vanhoilta pientä, mutta laadukasta satoa tuottavilta tarhoilta.

Tarima on Monastellista, eli Mourvédresta valmistettu lajikeviini ja siihen käytettävät rypäleet tulevat 185 hehtaarin tarhoilta Alicanten DO-alueelta. Tarhat sijaitsevat yli 650 metrin korkeudessa ja köynökset ovat 38-45 vuoden ikäisiä. Sadonkorjuu hoidetaan kokonaan käsin ja käyminen tapahtuu ruostumattomissa terästankeissa. Viini käy läpi myös malolaktisen käymisen, minkä jälkeen sitä kypsytetään kertaalleen käytetyissä ranskalaisissa tammitynnyreissä kuuden kuukauden ajan. 

Intensiivinen, syvän rubiininpunainen väri on kirkas ja taittuu lasin reunoja kohti kirsikan sävyihin. 

Todella runsas ja mehevä tuokosu tarjoilee etenkin tummia kypsiä hedelmiä, kuten luumua, mustaherukkaa ja hieman karhunvatukkaa. Lisäksi siinä on häivähdyksiä tammen tuomista kevyen paahteisista ja makean mausteisista vivahteista sekä paahteista espressoa, balsamia, aavistus suklaasta ja hieman mustaa oliviia. Taustalla häivähtää myös herkullista tuoretta lakritsaa ja aavistus karamellia. 

Viinin keskitäyteläinen maku tuntuu melko rotevalta ja hedelmävetoisesta tuoksusta poiketen maku on paahteisen tamminen ja tuo mieleen vahvan espressomaisen kahvin, hienoista tummaa riistaisuutta, mustaa oliivia ja hieman tervaa. Hedelmäisyys on kuitenkin läsnä tumman sävytteisenä, luumuisena ja mustaherukkaisena. Taustalla häivähtää lisäksi hieman lakritsaa ja balsamia sekä ripaus kaakaota. Viini ei tunnu erityisen täyteläiseltä, mutta on silti melko rotevan ja voimakkaan oloinen. Tanniinit ovat melko pehmeät, mutta hieman nuoruuden kireyttä on ilmassa. Tuntuva hapokkuus tuo kokonaisuuteen hyvin ryhtiä ja tasapainoa. Jälkimaku on viipyilevä ja lämmittävä, kielelle jää viipyilemään mustaa oliivia ja kevyttä paahteisuutta, aavistus kahvia ja kypsää luumua. 

Tarima on jännittävä, aromeiltaan voimakas ja hyvin roteva, mutta suutuntumaltaan keskitäyteläinen viini. Yleensä kun edullisen viinin tuoksu on kiehtova, ei maku yllä lähellekään samaa tasoa, mutta tämä viini tekee poikkeuksen sääntöön. Ainoat pienet miinukset ovatkin varmaan kielellä aavistuksen verta liikaa erottuva alkoholi ja hieman nuoruuden kireät tanniinit, mutta tässä hintaluokassa täydellisyyttä voi harvoin odottaa. Tarima on loistava halpisviini ja parempaa "kyykkyviiniä" ei ole aikaisemmin kohdalleni sattunut. Viini voisi toimia grilliruokien kaverina, mutta myös muidenkin tuhdimpien liharuokien seurassa. 

Kouluarvosana: 8,5 Laadukas ja hyvin tehty viini.
Hinta-laatusuhde: Loistava - samalla rahalla on vaikea löytää yhtä moniulotteista viiniä. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bodegas Volver, DO Alicante
Alue: Espanja, Alicante
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Monastrell (Mourvèdre) (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 7,16e (4,70e + toimituskulut n. 2,46e) 16.4.2017 Decantalo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti