keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

Espanjan mielenkiintoiset valkoviinit: Louro Godello

Rafael Palacios Louro Godello 2015

Rafael Palacios on riojalaisen Bodegas Palacios-Remondon perustajan, José Palacios Remondon nuorin poika. Hän on työskennellyt uransa aikana mm. Australiassa Penfoldsilla ja Bordeaux'ssa Château Petruksella. Rafael vastasi myös perhetilansa viininvalmistuksesta Riojassa vuodesta 1994 lähtien. Vuonna 2000 hänen veljensä Alvaro siirtyi perhetilan johtoon ja vähän myöhemmin Rafael päätti perustaa oman viinitalonsa.

Hän aloitti toimintansa ostamalla vanhoja Godello-tarhoja Valdeorrasin vuoristoiselta alueelta, Bibein jokilaaksosta, O Bolon kunnasta Galiciasta. Nykyisin talolla on reilut 12 hehtaaria viinitarhoja, jotka jakaantuvat pienempiin palstoihin. Köynösten ikä vaihtelee 20 vuodesta aina kunnioitettavaan 90 vuoteen. Valdeorras sijaitsee lähellä Castilla y Leónin itsehallintoalueen rajaa, reilun 30 kilometrin päästä Bierzon viinialueelta lounaaseen. Valkoinen Godello on alueen tärkein lajike ja osaavissa käsissä siitä syntyy hienoja valkoviinejä.

Louro Godello valmistetaan nimensä mukaisesti Godellosta, mutta siihen käytetään lisäksi pieni määrä Treixadura-lajiketta. Rypäleet tulevat talon omilta tarhoilta, joita viljellään luomumenetelmin. Käyminen tapahtuu suurissa ranskalaisissa tammisammioissa, joissa viini saa myös kypsyä sakan päällä noin neljän kuukauden ajan. 

Louro on väriltään vaalean oljenkeltaista ja puhdas väri taittuu kultaisiin sävyihin, mutta häivähtääpä lasissa myös hennosti vihreää.

Puhdas ja raikas tuoksu avautuu lasissa intensiivisen hedelmäiseksi ja moniulotteiseksi aromien kirjoksi. Se tuntuu tuoreelta ja hyvin hedelmävetoiselta tuoden mieleen raikkaita sitrushedelmiä, kuten mandariinia ja kiiviä, persikkaa, omenaa ja hieman päärynää sekä hieman eksoottisempaa ananasta. Lisäksi tuoksussa on kukkaisia, hennon hunajaisia ja makean vaniljaisia vivahteita sekä yrttejä, kuten rosmariinia ja häivähdys fenkolia.

Kuiva maku on hyvin ryhdikäs ja vivahteikas, tuore, raikas ja tasapainoinen. Kielellä on raikasta hedelmäisyyttä, omenaa, persikkaa ja sitruksia, etenkin sitruunaa, greippiä ja limetin kuorta. Siinä on myös hieman suolaista mineraalisuutta ja bitteristä yrttisyyttä, inkivääriä ja mausteita, minkä lisäksi taustalla erottuu myös kukkaisia ja hieman savuisia makuja. Vaikka viini tuntuukin raikkaalta ja eloisa sitrusmainen hapokkuus tekee siitä ryhdikkään, on suutuntuma melko täyteläisen oloinen ja hieman  öljyinen. Jälkimaku on viipyilevä ja leveä, savuisemman mineraalinen ja hedelmäinen. Lopusta löytyykin appelsiinia ja appelsiininkuorta, hieman persikkaa ja kukkaisia sävyjä, jopa kevyttä paahteisuutta.

Louro Godello on mielenkiintoinen viini, joka tarjoaa moniulotteisen ja intensiiven aromaattisen, kaikin puolin puhtaan ja tasapainoisen kokemuksen. Se on rakenteeltaan ryhdikäs ja hieman särmikäs, rungoltaan melko täyteläinen ja hieman öljyinen, joten viini tuntuukin samaan aikaan raikkaalta ja runsaalta. Louro voisi toimia hyvin aperitiivina, mutta myös kalaruokien, etenkin lohen seurassa. Miksei myös runsaampien salaattien ja kasvisruokien kaverina. 

Kouluarvosana: 9- Aromaattinen ja tasapainoisen harmoninen viini.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - edullinen ostos.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Rafael Palacios, DO Valdeorras
Alue: Espanja, Galicia, Valdeorras
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Godello (92%), Treixadura (8%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 15,30e (13,25e + toimituskulut 2,05e) Decantalo 20.1.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti