torstai 20. joulukuuta 2018

Joulun viinit

Jouluun on enää alle viikko aikaa ja moni on varmaankin jo valinnut joulupöydän juomat. Monesta tahosta myös toitotetaan millainen viini joulun kalaruoille tai kinkulle kannattaa valita, jouluruokien makujen kirjo kun on niin laaja. Millaiset juomat sitten toimivat? Paras ja turvallisin valinta on olut tai kotikalja, jolla pärjää vaikka läpi aterian. Yhden viinin sovittaminen joulun makuihin on haastavaa, joten turvallisin valinta lienee hankkia ainakin pari eri viiniä.


Punaviini kuuluu perinteisesti monien joulupöytään, mutta toimii harvemmin läpi aterian. Punaisista Pinot Noir ja muut kevyemmät viinit, kuten Valpolicella ja Chianti ovat hyviä vaihtoehtoja kinkun ja makeiden laatikoiden pariin. Nämä viinit, etenkin Pinot toimii usein myös savustetun ja paistetun lohen kaverina. Kinkku viiniksi kannattaa siis valita kevyt tai keskitäyteläinen viini, josta löytyy hieman makeaa hedelmää ja sopivasti hapokkuutta, mutta joka ei ole sieltä tuhdimmasta ja tanniinisimmasta päästä. Valkoviiniksi sopii hedelmäinen ja kevyen paahteinen viini, kuten Burgundin Chardonnay tai vaikka valkoinen Châteauneuf-du-Pape. Myös kalkkunalle kannattaa valita kevyempi viini.

Kinkulle
Del fin del Mundo Pinot Noir
Tommasi Valpolicella
Trapiche Oak Cask Pinot Noir
Bellingham Grenache Blanc Viognier
Sileni The Lodge Chardonnay

Kalkkunalle
Pisano Río de los Pájaros Pinot Noir
Bellingham Grenache Blanc Viognier

Tuhdimmat punaviinit kannattaakin sitten unohtaa heti kättelyssä. Joulupöydän makujen kirjo ei päästä hienoja klassikkoviinejä oikeuksiinsa, joten on lähinnä rahan haaskausta nauttia esim. kalliimpaa Amaronea, Baroloa tai Riojan viiniä kinkun ja makeiden laatikkojen kanssa. Tälläiset viinit sopivat kuitenkin joulupöytään, mikäli tarjolla on tummempia medium-kypsiä liharuokia, kuten riistaa.


Riistalle, juustoille ja mietiskelyyn
Aalto
Caprili Brunello di Montalcino
Châteauneuf-du-Pape Domaine du Vieux Lazaret
Masi Costasera Amarone Classico
Ricossa Barolo
Tiempo Briego
Zenato Amarone della Valpolicella Classico
Zenato Ripasso Valpolicella Superiore

Valkoviineistä hyviä vaihtoehtoja löytyy etenkin kalaruoille ja muille alkupaloille, mutta myös kinkun ja kalkkunan seuraan. Oma suosikkini on Riesling, joka toimii hyvin monipuolisesti erilaisten ruokien kanssa. Raikkaan hedelmäinen ja mineraalinen, sopivan hapokas valkoviini, josta löytyy myös ripaus makeutta on hyvä valinta joulun kylmien alkupalojen seuraan. Myös kuohuviinit ja samppanjat toimivat valkoviinien tapaan hyvin kalaruokien kaverina. Etikkaisille kaloille paras vaihtoehto on olut tai vesi.


Kalaruoille ja muille alkupaloille
Carl Loewen Quant Riesling
Jamek Jochinger Riesling Federspiel
Korrell Riesling von Tonmergel
Kungfu Girl Riesling
André Clouet Grande Réserve Blanc de Noirs
Antica Fratta Essence Rosé
Bollinger Special Cuvée
Codorníu Clasico Seco
Colonara Cuvée Tradition Brut
Pol Roger Rich Demi-Sec

Lasillinen hyvää portviiniä tai makeaa jälkiruokaviiniä jälkiruokien tai juustojen kaverina viimeistelee aterian. Suklaisten herkkujen kanssa maistuvat mm. portviinit, makeat sherryt ja Banyuls. Kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä sisältävien leivonnaisten kanssa sopivat mainiosti hieman kypsemmät portviinit, makeat madeirat tai Samoksen makeat viinit. Vanukkaiden, jäädykkeiden  ja marjaisten jälkiruokien kanssa voi kokeilla erilaisia jälkiruokaviinejä, kuten sauternes, beerenauslese tai trockenbeerenauslese. Jouluisille luumuherkuille sopivia pareja ovat mm. portviini, banyuls, makea madeira ja väkevöidyt muscat-viinit.


Suklaiset jälkiruoat
Chapoutier Banyuls Rimage
Grahams Late Bottled Vintage Port
Smith Woodhouse Late Bottled Vintage Port
• Andalusian makeat viinit (Sherry, Montilla-Moriles)

Joulutortut ja muut luumuherkut
Chapoutier Banyuls Rimage
Smith Woodhouse Late Bottled Vintage Port
• makea madeira, väkevöity muscat

Vanukkaat, pannacotat, jäädykkeet, marjoja sisältävät jälkiruoat
Château d'Arche Sauternes
Lenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese

Kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä sisältävät leivonnaiset
Graham's 10 Years Old Tawny Port
• kypsytetty valkoinen port, Samoksen muscat, Vin Santo

Leipäjuusto ja lakkahillo
• Tokajin makeat viinit, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese

Sinihomejuusto
• Smith Woodhouse Late Bottled Vintage Port
Lenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese
Château d'Arche Sauternes

Nyt toivotan kaikille hyvää joulua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti