maanantai 17. joulukuuta 2018

Joulun viinit: Lenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese

Lenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese 2015

Lenz Moser on Itävallan johtava laatuviinien tuottaja ja talon valikoimista löytyy koko Itävallan viinityylien kirjo aina kevyistä valkoviineistä täyteläisiin punaviineihin ja paljon siltä väliltä. Viinitila sijaitsee Rohrendorfissa Kremsin lähellä ja tekee yhteistyötä noin 3 000 itsenäisen viininviljelijän kanssa, jotka ovat sitoutuneet noudattamaan talon periaatteita.


Prestige -tason viinit ovat Lenz Moserin parhaimpia viinejä ja nyt vuorossa oleva Trockenbeerenauslese on valittu mm. vuonna 2016 maailman parhaaksi jälkiruokaviiniksi. Trockenbeerenauslese-viinit kuuluvat Itävallan laatuluokista ylimpään ja niiden valmistus on tarkkaan säädeltyä. Trockenbeerenausleset valmistetaan jalohomeisista ja rusinoituneista rypäleistä, eikä niiden valmistus onnistuu läheskään vuosittain, mikä luonnollisesti näkyy myös viinien hinnoissa.

Intensiivinen ja voimakas, kauniin kultainen väri häivähtää reunoilta vaaleaan meripihkaan. Runsas ja aromaattinen, hunajaisen makea ja kiehtovan jalohomeinen tuoksu tuo mieleen kypsän ja hillotetun hedelmän. Siitä erottuu kypsää ananasta, aprikoosia, keltaista luumua ja persikkaa, appelsiinia ja sitruunaa sekä appelsiini- ja aprikoosimarmeladia, hentoa kukkaisuutta ja makean vaniljaisia vivahteita.


Hyvin makea ja suuntäyttävän runsas maku seurailee tuoksun viitoittamalla tiellä ja kieleltä löytyy kypsää ananasta, persikkaa, mangoa, appelsiinia ja sitruunaa, hillotettua ananasta, appelsiini- ja aprikoosimarmeladia, kiehtovia hunajaisia ja jalohomeisia vivahteita. Lisäksi kielellä on hieman kukkia, kuivattua aprikoosia, persikkaa ja sitrushedelmän kuorta sekä vaniljaa. Suuntäyttävän paksu ja hyvin täyteläinen, pehmeä ja hieman öljyinen suutuntuma saa hyvän ryhdin tuntuvasta sitrusmaisesta hapokkuudesta, joka myös tasapainottaa makeuden tuntua hienosti. Viipyilevä ja herkullinen jälkimaku on hunajaisen hedelmäinen. Kielellä on lopussa mm. hedelmämarmeladia, kuivattua ananasta ja aprikoosia sekä jalohometta.

Vaikka viini on hyvin makea ja täyteläinen, on vaikutelma kaikin puolin tasapainoinen ja harmoninen. Myös viinin aromimaailma on hyvin monitahoinen ja kiehtova. Kokonaisuutena siis erinomainen, tyylikäs huippuviini. Viini on jopa hinnoiteltu Alkossa kohtuullisesti ja mielestäni se on enemmän kuin hintansa arvoinen. Tämä viini on hyvä valinta jälkiruokien ja voimakkaiden juustojen seuraan; jälkiruoat hedelmäisistä suklaisiin herkkuihin, kuten pannacotta tai hedelmiä sisältävät herkut kuin myös Sacherkakku sekä ankan maksa ja sinihomejuustot.


Tällä kertaa viinin kaverina kokeiltiin vanilia pannacottaa kolmella eri lisukkeella. Runsas ja makea viini toimii hienosti pelkän pannacotan kaverina, mutta lisukkeilla yhdistelmän voi hioa huippuunsa. Vadelmat ja vadelmakastike toimivat mainiosti viinin kanssa toivat yhdistelmään lisää tasapainoa hennolla happamuudellaan. Myös puna- ja mustaherukoiden kanssa tarjoiltu pannacotta toimi hienosti viinin kanssa ja selkeästi happamat marjat muodostivat runsaan viinin kanssa raikkaamman ja kepeämmän yhdistelmän. Pannacotta ja lakkahillo toimivat myös hyvin viinin kanssa, mutta jäin kaipaamaan sitä pientä hapokkuutta, joka tasapainotti kivasti makean viinin ja jälkiruoan yhdistelmää.


Kouluarvosana: 9 Loistava, harmoninen ja tyylikäs huippuviini
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - viini on enemmän kuin hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Luokitus: Prädikatswein Trockenbeerenauslese
Alue: Itävalta, Burgenland, Neusiedlersee
Tyyli: Jälkiruokaviini, Trockenbeerenauslese
Rypäleet: Bouvier, Chardonnay,Welschriesling, Muskat Ottonel, Neuburger
Pullo: 0,375 l
Hinta: 18,50e Alko 6.8.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti