torstai 13. joulukuuta 2018

Joulun viinit: Markus Molitor Haus Klosterberg Riesling

Markus Molitor Haus Klosterberg Riesling Trocken 2016

Markus Molitor luotsaa perheensä viinitilaa Moselin laaksossa ja on viinintuottaja jo kahdeksannessa sukupolvessa. Perheen omistuksessa on yli 50 hehtaaria viinitarhoja, jotka on istutettu pääosin jyrkille rinteille. Köynnöksistä 94% on Riesling-lajiketta ja vanhimmat köynnökset ovat yli 100-vuotiaita. Viinitarhojen hoito ja sadonkorjuu tapahtuvat käsityönä, kuten myös rypäleiden valinta ja viinien valmistus. 


Kauniin oljenkeltainen, kirkas ja hennosti vihertävä väri. Aromaattinen ja runsaan hedelmäinen tuoksu tuo mieleen kypsän omenan, persikan ja aprikoosin, ananaksen ja tuoreet yrtit. Häivähtääpä joukossa myös hieman mineraalisia ja kukkaisia vivahteita, jopa aavistus toffeeta. 


Kuiva, vaikkakin makean sävytteinen ja kypsän hedelmäinen maku on pohjavireeltään hunajainen. Kielellä on kypsää sitrusta, keltaista omenaa, aprikoosia ja persikkaa, mutta myös pirteämpää sitrusta ja raparperia. Lisäksi kielellä on tuoreita yrttejä, kepeää mineraalisuutta ja vienoa mausteisuutta. Viinissä on jäännössokeria 8,5 g/l, mikä tekee suutuntumasta pyöreän ja täyteläisen, mutta sitrusmainen hapokkuus riittää tuomaan hyvän ryhdin. Varsin pitkään viipyilevä jälkimaku on kypsän hedelmäinen, omenainen ja sitruksinen, vienon hunajainen ja yrttinen. 

Kokonaisuutena herkullinen, maukas ja tasapainoinen, puhdaspiirteinen Moselin Riesling. Viini on kypsän sävytteinen ja hieman kehittyneenkin oloinen, muttei yllä saksalaisten Rieslingien parempaan kastiin. Kympin hintaan tämä viini on kuitenkin erittäin hyvä ja peittoaa Alkon valikoiman saman hintaiset Moselin laakson viinit mennen tullen. Alkossa tämä viini maksaakin sitten noin 20 euroa, jolloin hinta ja laatu eivät enää kohtaa. Tämä viini maistuu mainiosti sellaisenaan, mutta on loistava valinta myös ruokapöytään etenkin kala- ja äyriäisruokien kaveriksi, mutta myös hieman mausteisempien itämaisten ruokien pariin. 


Tämä viini on myös mainio valinta joulupöydän graavikalojen ja mätiherkkujen kaveriksi. Pöydästä löytyi tällä kertaa blinejä ja ciabattaa, kirjolohen mätiä, tyrnillä ja mustikalla graavattua lohta, punasipulia ja smetanaa sekä ilmakuivattua kinkkua. Mädin kaveriksi viini on ehkä hieman liian runsas, mutta kokonaisuutena mätiblini ja viini toimivat hyvin yhdessä. Viinin runsas hedelmäisyys toimii hienosti lohen marjaisien makujen kanssa; tasapainoinen, hyvin aromaattinen ja runsas makujen kirjo. Ilmakuivattu kinkku sen sijaan ei viinin kanssa yhtä hyvin maistunut

Kouluarvosana: 8,5 Laadukas ja tasapainoinen, herkullinen Riesling.
Hinta-laatusuhde: 10,08e - Erittäin hyvä - viini on edullinen ostos.
Hinta-laatusuhde: 19,95e - Heikko - hinta ei vastaa laatua.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja: Markus Molitor
Luokitus: Qualitätswein Mosel
Alue: Saksa, Mosel
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Riesling 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 10,08e (9,80e + toimituskulut n. 0,28e) eräs nettikauppa 2.10.2018 (Alko 19,95e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti