perjantai 7. joulukuuta 2018

Parempaa chileläistä: Tabalí Reserva Especial Syrah

Tabalí Reserva Especial Syrah 2013

Viña Tabalí sijaitsee yhdellä Chilen pohjoisimmalla viinialueella, Limarín laaksossa. Talon tarina alkoi jo 1990-luvun alussa, mutta ensimmäiset viinit julkaistiin vasta vuonna 2002. Andien rinteiden ja Tyynenmeren välissä sijaitseva Limarín laakso on ilmastoltaan viileä ja kasvukausi näin ollen pitkä, minkä lisäksi sademäärät ovat maltillisia, mikä saa viiniköynnökset juurtumaan syvälle mineraaliseen maaperään. Alueen viinit poikkeavatkin usein esimerkiksi lämpimän Central Valleyn mehukkaista viineistä.


Ostin tämän pullon viime helmikuussa ja en äkkiseltään löytänyt tietoa, onko Alkon valikoimista tällä hetkellä löytyvä Tabalí Vetas Blancas Reserva Especial Syrah sama viini uudella nimellä, vaiko kokonaan uusi viini. Joka tapauksessa tätä nyt vuorossa olevaa viiniä ei löytynyt edes tuottajan sivuilta. Mutta hypätään sitten itse viinin kimppuun. 

Syvä ja tumman puhuva, purppuranpunainen väri vaalenee lasin reunoja kohti kirsikanpunaisen kautta kauniin pinkkiin. Mehevä ja kypsä, tumman hedelmäinen ja mausteinen tuoksu tuo mieleen tumman luumun, karhunvatukan ja boysenmarjan, tammen tuomaa mausteisuutta ja vienoa paahteisuutta, aavistus neilikkaa ja maustepippuria, tujaus valkopippuria sekä orastavaa nahkaisuutta ja kuivatun hedelmäisiä vivahteita. Erottuupa joukosta myös mehevää mustaa multaa. 


Täyteläinen ja runsas maku tarjoilee boysenmarjaa, luumua, karhunvatukkaa ja mustaherukkaa, paahteisia, mausteisia ja vienon tammisia vivahteita, ripaus valkopippuria ja neilikkaa. Kielellä on myös mustaa multaa, hieman kahvia ja orastavaa nahkaa sekä kuivattua hedelmää ja hienoista mineraalisuutta. Suutuntuma on hyvin runsas ja täyteläinen, tanniinit ovat runsaita, mutta pehmeitä ja lihaisia. Hedelmähappoja on reilusti ja ne ryhdittävät viinin hienosti, mitä kalkkinen mineraalisuus tukee. Jälkimaku jatkuu runsaana, tumman marjaisena ja makean mausteisena, vienon paahteisena ja tammisena. 

Kokonaisuutena erinomainen, tasapainoinen ja harmoninen, chileläiseksi hyvin hienostunut Syrah. Runsas ja täyteläinen, tuntuvan tanniininen, mutta pehmeä viini, jonka runkokin on erinomaisessa kunnossa; ei tyypillistä chileläistä marjamehua. Hinta-laatusuhde on Alkon hintataso huomioiden erinomainen, mutta samalla rahalla saa parempaakin, etenkin jos osaa etsiä muualta kuin monopolimme valikoimista. Tämä viini voisi toimia loistavasti erilaisten liharuokien, etenkin riistan kaverina.

Kouluarvosana: 8,5 Tasapainoinen ja harmoninen uuden maailman Syrah.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - Alkon Chile-osaston parasta antia.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja: Viña Tabalí
Luokitus: D.O. Limarí
Alue: Chile, Limarí
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Syrah
Pullo: 0,75 l
Hinta: 15,30e Alko 9.2.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti