tiistai 11. joulukuuta 2018

Joulun viinit: Barth Riesling Trocken

Barth Riesling Rheingau Trocken 2017

Wein- und Sektgut Barth on Hattenheimin kylässä, Rheingaun alueella sijaitseva perheomisteinen viinitalo. Talon perustivat Johann ja Hans Barth vuonna 1948 ja nykyisin taloa pyörittävät kolmannessa sukupolvessa Christine Barth yhdessä miehensä Mark Barthin (otti vaimonsa sukunimen) kanssa. Myös Christinen isä, Norbert on edelleen mukana kuvioissa.


Perheen filosofia on aina ollut entistä laadukkaampien ja parempien viinien valmistaminen ja talon viinit valmistetaankin luontoa kunnioittaen ja perinteitä vaalien. Viinitarhoja perheen omistuksessa on 19,5 hehtaaria ja tarhojen vanhimmat köynnökset ovat yli 50 vuotiaita. Viljely on luonnonmukaista ja tila on tuottanut luomuviinejä vuodesta 2012 lähtien. Kaikki viineihin käytettävät rypäleet valitaan käsin rypäleiden saavutettua optimaalisen kypsyyden. Viinit valmistetaan terästankeissa, perinteisissä puisissa sammioissa ja tammitynnyreissä ja käyminen tapahtuu luonnon hiivoilla.

Vaalean oljenkeltainen, hennosti kultaan taittuva ja puhdas väri. Raikas ja aromaattinen, freesin hedelmäinen ja pirteän sitruksinen tuoksu tuo mieleen sitruunan, greipin ja limetin, mandariinin, vihreän omenan ja päärynän, minkä lisäksi taustalla häivähtää myös hieman aprikoosia ja persikkaa sekä trooppisempaa ananasta. Tuoksusta erottuu myös yrttisiä, mineraalisia ja kukkaisia vivahteita.


Erittäin kuiva ja pirteän hedelmäinen maku on reilun sitruksinen, mutta pohjavireeltään makean hedelmäinen ja vienon hunajainen. Kielellä on runsaasti hapanta sitruunaa, greippiä ja limettiä, freesiä mineraalisuutta, mandariinia ja vihreää omenaa, mutta myös kypsempää keltaista omenaa ja päärynää sekä hieman aprikoosia, nektariinia ja persikkaa. Lisäksi kielellä on tuntuvaa hedelmän kiveä, vienoa kukkaisuutta ja vihreää yrttisyyttä. Suutuntuma on hyvin ryhdikäs ja napakka, kiitos pirteän sitrusmaisen hapokkuuden. Jälkimaku jatkuu napakan sitrusmaisena, vihreän ja keltaisen omenaisena, raikkaan mineraalisena ja vienon yrttisenä.

Viinin olemus on hyvin napakka ja ryhdikäs, tuntuvan sitruksen, mutta taustalta löytyy myös makeampaa hedelmää. Kaikin puolin toimiva, laadukas ja puhdaspiirteinen, melko tyypillinen Rheingaun alueen Riesling. Alkossa tämän viinin hinta-laatusuhde ei ole kummoinen, mutta mikäli jostain muualta löytyy pullo noin 10 euron hintaan, on viini ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Tämä on erinomainen aperitiivi ja kalaruokien kaveri, miksei myös kevään parsaherkkujen pari. 

Viini maistui mainiosti kylmäsavulohen kanssa; pirteän sitruksinen ja mineraalinen viini raikasti hienosti suolaista ja rasvaista lohta. Lohileipä (ruisleipä, voi, graavilohi, sipuli) toimi myös hienosti; aavistuksen makeahko ruisleipä tuntui tasapainottavan napakkaa viiniä hyvin ja yhdistelmä oli herkullinen. Viini voisi toimia mainiosti myös graavilohen ja -siian kaverina.

Kouluarvosana: 9- Mainio - napakka ja ryhdikäs, puhdaspiirteinen Riesling. 
Hinta-laatusuhde: 10,98e - Erittäin hyvä - edullinen ostos.
Hinta-laatusuhde: 16,90e - Ok - hieman hintava.

Jotain pientä infoa: 

Luokitus: Qualitätswein Rheingau
Alue: Saksa, Rheingau, Hattenheim
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Riesling 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 10,78e (10,50e + toimituskulut n. 0,28e) eräs nettikauppa 2.10.2018 (Alko 10.12.18: 16,90e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti