maanantai 29. lokakuuta 2018

BrewDog Cocoa Psycho

BrewDog Cocoa Psycho Russian Imperial Stout

Lähes pikimusta, reunoilta valoa vasten tumma, punertavan ruskea, läpinäkymätön ja samea olut. Päälle muodostuu tiivis, noin sormen paksuinen, ruskea, lähes maitosuklaan värinen vaahto kerros, joka laskeutuu vikkelästi ohueksi pitsihunnuksi juoman pinnalle.

Tuoksu on hyvin intensiivisen paahteinen ja tuo mieleen etenkin espressomaisen vahvan kahvin, tumman suklaan, tervan ja raaka kaakaon. Siinä on myös hedelmäistä kahvia, vaniljaa ja lakritsaa, hieman salmiakkia ja savua sekä kuivakkaa puuta. Maltaisuus on hyvin runsasta, eikä Cascade-humalalle tyypillistä aromikkuutta juuri erotu muuten kuin hentona sitruksena taustalla. Lisäksi tuoksussa häivähtää hieman tummaa hedelmää, kuivattua luumua, luumu- ja kirsikkalikööriö, tummaa siirappia ja toffeeta. Myös alkoholi erottuu joukosta.


Olut on kielellä paksua ja paahteisen maltaista; kieleltä löytyy tummaa siirappia, sokeroimatonta kaakaota, tervaa ja valtavan kirjon kahvin aromia, vaaleapaahtoisesta ja hedelmäisestä aina vahvaan espressoon. Lisäksi löytyy kitkerää tummaa suklaata, makeampaa suklaata, suolaista lakritsaa ja salmiakkia, tummaa hedelmää, kuivattua luumua ja vienoa mausteisuutta, savua ja hieman kärähtänyttä puuta, jopa aavistus rommia ja toffeeta. Erittäin täyteläinen suutuntuma on runsas, alkoholi erottuu lämmön tunteena pitkin matkaa ja katkeroita löytyy panimon tyylin reilun ärhäkästi, mutta vaikutelma on tasapainoinen. Viipyilevä ja miellyttävän katkeroinen jälkimaku, paahteinen, lakritsainen, salmiakkinen raaka kaakaoinen, espressomaisen kahvinen, kevyen savuinen ja tervainen. 

Cocoa Psycho yhdistää makean ja katkeran hienosti ja vaikutelma on kuivahko. BrewDogin tyyliin humalointi on runsasta, mutta tällä kertaa se erottuu lähinnä katkeroiden muodossa, kun aromit jäävät piiloon. Olut on tasapainoinen ja onnistunut, enkä sanoisi tätä panimon tyylistä huolimatta yliampuvaksi humalapommiksi. Kiva nautiskelu olut, joskin kalliin puoleinen, kun samalla rahalla voi löytää jopa kaksi loistavaa olutta.

Kouluarvosana: 9+ Maukas ja maistuva Imperial Stout.
Hinta-laatusuhde: Ok - samalla rahalla saa parempaakin.

Jotain pientä infoa:

Panimo: BrewDog
Alue: UK, Skotlanti, Ellon
Oluttyyppi: Imperial Stout, Russian Imperial Stout
Maltaat: Extra Pale, Wheat, Dark Crystal, Smoked, Black, Roasted Barley
Humalat: Cascade
Alkoholi: 10,0%
Pullo: 0,33 l
Hinta: 7,85e Alko 12.5.2017 (29.10.2018: 8,00e)

Samalta panimolta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti