perjantai 19. lokakuuta 2018

Paahdettu ankanrinta ja Bordeaux'n Merlot: Château Grange-Neuve

Château Grange-Neuve 2012

Château Grange-Neuve tulee Pomerolin alueelta Bordeaux'n itäosasta, läheltä Saint-Èmilionin aluetta. Kuten Saint-Èmilionin alueella, myös Pomerolissa Merlot-lajikkeella on suuri rooli sekoiteviineissä, mutta valmistetaanpa siitä myös lajikeviinejä. Merlot'n vahvaan asemaan näillä alueilla vaikuttaa ainakin molempien viileä ilmasto, mistä johtuen esim. Cabernet Sauvignon ei välttämättä ehtisi kypsyä kunnolla. Pomerolin tunnetuin viini lienee Château Petrus, jonka hinta kohoaa jopa useisiin tuhansiin.


Château Grange-Neuve on kohtuullisen pieni viinitila, jonka historia yltää 1800-luvun loppuun ja tästä viinistä ja tuottajasta löytyy heikosti tietoa. Kyseessä on kuitenkin puhdas Merlot-lajikeviini, joka valmistetaan melko nuorten köynösten, käsin kerätyistä rypäleistä. Viiniä kypsytetään 12-18 kuukauden ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista kolmasosa on uusia.

Intensiivinen ja tumman puhuva, syvän rubiininpunainen väri kääntyy reunoilta hieman kehittyneemmän oranssinpunaiseen. Voimakas ja runsas tuoksu on vivahteikas ja esiin nousee kypsiä punaisia hedelmiä, kuten karpaloa, kirsikkaa, luumua ja hieman herukoita, lyijykynää ja grafiittia, tammea, paahteisuutta ja mausteita, hentoa toffeisuutta, aavistus soraista maaperää ja yrttejä. 


Keskitäyteläinen maku on hyvin voimakas ja suuntäyttävä. Kielellä on punaista hedelmää, etenkin punaherukkaa, puolukkaa, karpaloa ja hapankirsikkaa, tammea ja paahteisia vivahteita, lyijykynä, hentoa mokkaisuutta ja häivähdyksiä tupakasta. Häivähtääpä taustalla myös kuivakkaa yrttisyyttä ja hentoa mineraalisuutta. Pyöreä ja runsas, osin mehukaskin suutuntuma saa ryhtiä tuntuvista, pehmeistä tanniineista, jotka kuivattavat hieman suuta yhdessä kirsikkaisen hapokkuuden kanssa. Viipyilevä jälkimaku on miellyttävä ja kielelle jää mm. hieman grafiittia, kuivahkon paahteisia vivahteita ja hieman mustaherukkahilloa. 

Château Grange-Neuve saattaa olla paras maistamani puhdas Merlot-viini, mutta myös sieltä kalleimmasta päästä. Viinissä yhdistyy hienosti Merlot'n hedelmäisyys, Bordeaux-viineille tyypilliset maaperäiset ja grafiittiset vivahteet sekä kypsytyksen tuomat paahteisen tammiset sävyt. Tyylikäs ja harmoninen kokonaisuus, täydellinen vastakohta uuden maailman mehukkaille Merlot-viineille. Yli 30 euron hintaluokassa alkaa olemaan jo makuasia, onko viini hintansa arvoinen ja mielestäni tämä on viini on. Näin syksyn tullen tämä viini on mainio valinta tummien liharuokien ja runsaampien lintujen kaveriksi.


Lautaselta löytyi tällä kertaa paahdettua ankanrintaa, ankanrasvassa paistettua perunaa, sipulia ja pekonia sekä punaviinikastiketta. Viini muodosti lähes täydellisen ja tasapainoisen parin ruoan kanssa; vaikka viini onkin runsas, se ei jyrännyt ruoan yli ja toimi hienosti kaiken lautaselta löytyneen kanssa. Viinin hapokkuus myös tasapainottaa hyvin ruoan rasvaisuutta. Toimii!

Kouluarvosana: 9- Tyylikäs ja hienostunut Bordeaux-viini.
Hinta-laatusuhde: Melko hyvä - lähes hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja: Gros & Fils, Château Grange-Neuve
Luokitus: AOC Pomerol
Alue: Ranska, Bordeaux, Libournais, Pomerol
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Merlot 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 31,99e Alko 16.9.2017 (18.10.2018: 32,49e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti