perjantai 26. lokakuuta 2018

Matua Malborough Pinot Noir

Matua Marlborough Pinot Noir 2015

Matua on kansainvälisesti palkittu, uusiseelantilainen viinitalo, jonka veljekset Bill ja Ross Spence perustivat 1960-luvulla. Veljekset kokeilivat rohkeasti eri rypälelajikkeiden viljelyä ja valmistivat mm. Uuden-Seelannin ensimmäisen Sauvignon Blanc viinin vuonna 1974. Tämä Pinot Noir on valmistettu pääosin Marlboroughin alueella kasvaneista rypäleistä, mutta joukossa on myös pieni määrä Central Otagon alueella kasvaineita rypäleitä. Viiniä on kypsytetty puolen vuoden ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä. 


Lajikkeelle tyypillinen läpikuultava, kauniin rubiininpunainen väri vaalenee lasin reunoilta pinkin ja tomaatinpunaisen kautta värittömäksi. Tumman sävytteinen, kirsikkainen ja mausteinen tuoksu on runsas ja aromaattinen. Siitä erottuu hieman karpaloa ja puolukkaa, häivähdyksiä mansikoista ja vadelmista, aavistus toffeeta ja lakritsaa sekä tuoreita yrttejä, etenkin minttua. 


Keskitäyteläinen maku on pirteän marjainen, puolukkainen ja karpaloinen, kirsikkainen ja vienon mansikkainen. Kielellä on myös kevyttä paahteisuutta, kuivakkaa yrttiä, kuten minttua, tinjamia ja häivähdys korianteria. Tanniinit ovat miellyttävän pehmeät ja tuovat hyvän ryhdin yhdessä pirteän marjaisan hapokkuuden kanssa. Jälkimaku jatkuu marjaisena ja vaikutelma on tasapainoinen. Lopussa kielellä on kirsikkaa, puolukkasurvosta ja yrttejä, aavistus tinjamia ja minttua. 

Tasapainoinen ja maukas, hyvä rakenteinen uusiseelantilainen Pinot; vaikutelma on marjaisa ja freesi, mutta jokseenkin hieman raskaampi. Kelpo arkiviini, mutta 15 euron hinnalla löytyy paljon parempiakin viinejä, joten pidän tätä hieman kalliin puoleisena. Tämä viini voisi maistua kuitenkin mainiosti ruokapöydässä vaaleiden liharuokien, kuten kanan ja porsaan kaverina, miksei myös riistalintujen kaverina, mikäli juhlavampaa vaihtoehtoa ei satu löytymään.

Kouluarvosana: 8+ Maukas ja maistuva uuden maailman Pinot.
Hinta-laatusuhde: Ok - hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja: Matua Wines
Luokitus:
Alue: Uusi-Seelanti, Marlborough
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Pinot Noir
Pullo: 0,75 l
Hinta: 15,48e Alko 6.4.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti