tiistai 16. lokakuuta 2018

Domaine de Nalys CdP Blanc

Domaine de Nalys Châteauneuf-du-Pape Blanc 2010

Domaine de Nalys on Etelä-Rhônessa, Châteauneuf-du-Papen alueella sijaitseva viinitalo, jonka pitkä historia yltää useamman vuosisadan päähän. Talolla on noin 50 hehtaaria viinitarhoja, jotka jakautuvat kolmeen suureen palstaan. Tarhoilla viljellään 13 eri lajiketta; punaisista köynöksistä valtaosa on Grenache- ja Syrah-lajikkeita, valkoisista Grenache Blanc-, Clairette- ja Bourboulenc-lajikkeita. Vuodesta 2017 Nalys on ollut Pohjois-Rhônen alueen viineistään tunnetun tuottajan, Etienne Guigalin omistuksessa.


Domaine de Nalys CdP Classic White on sekoitus Grenache Blanc, Roussanne, Clairette, Bourboulenc, Picuepoul ja Picardan -lajikkeita. Köynnösten keski-ikä on noin 35 vuotta ja sadonkorjuu hoidetaan käsin. Käyminen tapahtuu tankeissa kontrolloidussa, alle 18 asteen lämpötilassa, lukuun ottamatta Roussanne- ja Picardan -lajikkeita, jotka valmistetaan ja kypsytetään tammessa. Viini ei käy läpi malolaktista käymistä. 

Melko intensiivinen, vaalean kullankeltainen ja kevyesti kuivatun oljen sävyihin taittuva väri kielii hieman ikääntyneemmästä viinistä. Tuoksu on hyvin kiehtova ja harmoninen tuoden mieleen mm. vienon paahteisia vivahteita, mantelia, hentoa mausteisuutta ja hieman reilummalla otteella valkopippuria. Hedelmäisyys on lempeää ja tuo mieleen valkoisen persikan, päärynän ja sitrukset, minkä lisäksi tuoksusta erottuu vienoa kukkaisuutta ja aavistus kamomillaa. 


Kuiva maku seurailee tuoksun viitoittamalla tiellä ja vaikutelma on tyylikkään paahteinen ja pyöreän kermainen, hennon voinen ja mausteinen, vaniljainen ja valkopippurinen. Hedelmäisyys on kielellä kevyen sitrusmaista ja herkullisen persikkaista, mutta kieleltä löytyy myös päärynää ja karambolaa, hieman kamomillaa, mantelia ja hunajaa sekä vienoa briossia. Pyöreä ja täyteläinen suutuntuma on kermaisen pehmeä ja saa hienon ryhdin eloisan sitrusmaisesta hapokkuudesta. Loppua kohden esiin nousee myös miellyttävää mineraalisuutta ja reilusti valkopippuria sekä karambolaa, päärynää ja sitruksia.

Domaine de Nalys CdP Blanc on hienostunut ja hienosti ikääntynyt, harmoninen ja tasapainoinen Etelä-Rhônen valkoviini. Siinä on runsaasti kypsytyksen ja iän myötä kehittynyttä aromikkuutta, mutta myös raikkautta löytyy. Vain 10 prosenttia viinistä on kypsynyt tammessa ja tämä riittää; tammen tuomat vivahteet ovat hillittyjä ja hienosti osana kokonaisuutta. Mielestäni tämä viini on 30 euron hintansa arvoinen. Viini maistuu sellaisenaan nautiskelujuomana, mutta voisi toimia myös risoton ja rasvaisen kalan kaverina. Etenkin paahdettu lohi ja kermainen sienikastike voisi toimia. 

Kouluarvosana: 9+  Harmoninen valkoinen CdP.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Luokitus: AOC Châteauneuf-du-Pape
Alue: Ranska, Rhône, Etelä-Rhône, Châteauneuf-du-Pape
Tyyli: Valkoviini, Châteauneuf-du-Pape Blanc
Rypäleet: Grenache Blanc 55%, Roussanne 8%,Clairette 9%,Bourboulenc 24%,Piquepoul 2%,Picardan 2%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 27,95e Alko 19.12.2017 (Poistunut valikoimista)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti