keskiviikko 26. syyskuuta 2018

Suklainen imperial stout: Kees Caramel Fudge Stout

Kees Caramel Fudge Stout

Alankomaalainen Kees Bubberman aloitti uransa panimoalalla vuonna 2007 ja vuonna 2014 hän päätti perustaa oman panimon kotikaupunkiinsa, Middelburgiin. Tammikussa 2015 Brouwerij Kees sitten aloitti toimintansa. Nyt vuorossa on keväällä Alkosta mukaan tarttunut Caramel Fudge Stout, joka on panimon talvikauden sesonkituote. Kyseessä on Pale Ale -maltaista valmistettu, Cascadella ja Summitilla humaloitu karamellinen Imperial Stout. 

Hyvin tumma, mustanruskea ja vienosti punertava, utuinen olut vaahtoaa vähäisesti ja päälle muodostuu ohut ja pitsinen, maitokahvinruskea vaahtohuntu. Tuoksu on hyvin runsas ja monitahoinen. Se tuo mieleen appelsiini- ja minttukrokantti suklaan, tumman suklaan ja karamellin, espresson ja tummapaahtoisen kahvin, vaniljan ja makeat mausteet. Lisäksi tuoksusta erottuu mandariinia ja appelsiinia, hieman sitruunaa ja sitrushedelmän kuorta, hieman yrttejä ja paahteista puuta. 


Olut tuntuu kielellä pehmeältä ja kuohkean kermaiselta, vivahteikkaalta ja mukavan katkeroiselta. Kielellä on tummaa suklaata, maito- ja minttusuklaata, vahvaa kahvia, karamellia, paahteista mallasta, hieman nokipannukahvia ja ruislimppua, hieman vaniljaista mausteisuutta, appelsiinia ja mandariinia sekä niiden kuivattua kuorta. Häivähtääpä joukossa myös hieman tammimaista puuta.  Suutuntuma on täyteläisen runsas ja kuohkean kermainen. Hiilihapot saavat oluen vaahtoamaan kielellä ja alkoholikin tuntuu vain lievänä lämmön tunteena. Jälkimaku on viipyilevä ja lämmittävä. Kielelle jää viipyilemään paahteista kahvia, paahtunutta mallasta, vaniljaa ja karamellia, minttusuklaata ja tummaa suklaata, hieman ruisleipää ja vienoa pippurista mausteisuutta.

Kokonaisuutena loistava juoma; uskomaton tasapaino makean ja katkeran välillä, hyvin monitahoinen aromi- ja makumaailma, kuohkean kermainen ja sopivasti vaahtoava suutuntuma, yksinkertaisesti erinomainen tuote. Alkon vajaan kuuden euron hintakin tuntuu edulliselta tämän oluen kohdalla. Tämä maistuu sellaisenaan nautiskelujuomana, mutta voisi toimia myös suklaisten jälkiruokien kaverina Sacherkakusta brownieihin. Olut maistui hyvin myös 70% tumman suklaan kanssa. 

Kouluarvosana: 9,5 Loistava imperial stout.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - edullinen ostos.

Jotain pientä infoa:

Panimo: Brouwerij Kees!
Alue: Hollanti, Middelburg
Oluttyyppi: Imperial Stout
Maltaat: Pale Ale
Humalat: Cascade, Summit
Alkoholi: 11,5%
Pullo: 0,33 l
Hinta: 5,78e Alko 21.4.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti