tiistai 11. syyskuuta 2018

Roger Goulart Rosé Brut

Roger Goulart Rosé Brut 2014

Roger Goulart on yksi vanhimmista cavan tuottajista ja talon historia yltää vuoteen 1882. Talo sijaitsee noin 30 kilometriä Barcelonasta luoteeseen. Goulart valmistaa pitkäikäisiä viinejä, joita kypsytetään pitkään yli kilometrin mittaisissa kellareissa, 30 metrin syvyydessä talon alapuolella. Reserva tason cavaa täytyy kypsyttää vähintään 15 kuukauden ja Gran Reservaa 30 kuukauden ajan pulloissa, mutta Goulart kypsyttää Reserva cavojaan 18-30 kuukautta ja Gran Reservaa vähintään 36 kuukautta. Nyt vuorossa on 15 kuukauden ajan kypsytetty Rosé Brut, joka on sekoitus Grenache, Mourvèdre ja Pinot Noir lajikkeita, joista ensin mainittu on hallitsevassa roolissa.


Kaunis, hyvin intensiivinen mansikanpunainen väri on houkutteleva. Runsaat ja äärimmäisen pienet kuplat kestävät pitkään. Tuoksu on pirteän punamarjainen ja tuo mieleen mansikan, kirsikan, vadelman ja puolukan. Tuoksussa on myös hieman sitrushedelmää, omenaa ja persikkaa sekä kukkia ja ripaus mausteisuutta. Paahteisuus on cavaksi varsin kevyttä ja vaikutelma onkin hyvin freesi ja kesäinen. 


Kuiva ja freesi, eloisan punamarjainen maku tuo tuoksun tapaan mieleen mansikat, vadelmat ja kypsät kirsikat, minkä lisäksi kielellä on myös punaista omenaa, nektariinia ja sitruksia, hieman kukkia ja makean mausteisia vivahteita. Hedelmäiset sävyt tuovat kielelle hieman makeuden tuntua, mitä vieno paahteisuus ja miellyttävä mineraalisuus tasapainottavat. Kuohkea ja pehmeä suutuntuma on hyvin kermainen ja runsas, mutta pirteä ja kirpsakka, punamarjainen hapokkuus raikastaa ja ryhdittää kokonaisuuden hienosti. Jälkivaikutelma jatkuu pirteänä ja lopussa kielellä on puolukkaa, puolukkasurvosta, karpaloa ja mansikkaa sekä mineraalisia ja kepeän paahteisia vivahteita. 

Kokonaisuutena Roger Goulart Rosé Brut on tasapainoinen ja maukas tapaus, muttei mikään tyylikäs huippuviini. Paahteisuus on cavaksi hillittyä ja vaikka viini tuntuukin osin melko runsaalta, on vaikutelma hyvin raikas ja kesäinen. Hinta-laatusuhteeltaan viini on erittäin hyvä ja Alkosta en ole samalla rahalla yhtä hyvää rosee cavaa löytänyt. Tämä viini sopii loistavasti lämpimään kesäpäivään, mutta voisi toimia mainiosti myös grillatun tai loimutetun lohen, vaalean lihan ja kasvisruokien seuraan, miksei myös vuohenjuuston kaveriksi. 

Kouluarvosana: 9- Laadukas ja tasapainoinen, kesäisen raikas roseekuohari.
Hinta-laarusuhde: Erittäin hyvä - edullinen ostos.

Jotain pientä infoa:

Luokitus: DO Cava
Alue: Espanja, Katalonia, Barcelona
Tyyli: Kuohuviini, Cava
Rypäleet: Grenache, Mourvèdre, Pinot Noir
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,32e (10,25e + toimituskulut n. 2,07e) eräs nettikauppa 31.5.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti