perjantai 7. syyskuuta 2018

Paahdettua ankanrintaa ja Château de Fesles Cabernet Franc Loiresta

Château de Fesles Cabernet Franc La Chapelle Vieilles Vignes 2015

Château de Fesles on Anjoun alueella Loiressa sijaitseva viinitalo, joka on rakennettu jo vuonna 1070. Alueen vanhimpien joukkoon lukeutuvan viinitilan omistajat ovat vaihtuneet vuosisatojen aikana moneen kertaan ja nykyinen omistaja perhe on luotsannut tilaa vuodesta 2008 lähtien. Taloa ympäröi lähes 50 hehtaaria viinitarhoja, joista Chenin Blancia on 24 ja Cabernet Francia 18 hehtaaria.


Nyt vuorossa oleva Cabernet Franc tulee noin 10,5 hehtaarin La Chapelle-tarhalta ja kuten nimessä esiintyvä Vieilles Vignes-termi paljastaa, ovat köynökset vanhoja, noin 30-40-vuotiaita. Sadonkorjuu tapahtuu käsin ja viini valmistetaan terästankeissa. Käyminen tapahtuu noin 30-33 asteen lämpötilassa ja maseraatio kestää 8-15 päivän ajan. Tämän jälkeen viiniä kypsytetään ensin tankeissa hiivasakan päällä neljä kuukautta ja lopuksi vielä pulloissa kuusi kuukautta. 

Tuore, melko syvän purppuranpunainen väri taittuu kirsikan sävyihin. Tuore ja kypsän punamarjainen tuoksu tuo mieleen herukan, karpalon ja puolukan, hapankirsikan ja metsämansikan, minkä lisäksi siitä löytyy kukkaisia vivahteita, etenkin orvokkia ja vienoa parfyymia, savua ja mausteita, paprikaa ja maaperäisiä aromeita, kuten puista pudonneita lehtiä ja tomuista maata.


Kevyen keskitäyteläinen ja kuivahko maku jatkuu runsaan punamarjaisena, etenkin puolukkaisena ja karpaloisena, mutta löytyypä kieleltä myös punaherukkaa, hapankirsikkaa ja hieman karhunvatukkaa, pippurista mausteisuutta ja kuivakkaa yrttiä, paprikaa ja kevyen kukkaisia vivahteita sekä taustalla pysyttelevää kevyttä savua ja paahteisuutta, vaikkei viini tammikypsytetty olekaan. Kuivakat, mutta pehmeät tanniinit ja runsas punamarjainen hapokkuus tarjoavat viinille hyvän selkärangan ja vetäisevät suun kuivaksi loppua kohden. Kielelle jää lopuksi kirpsakkaa karpaloa ja puolukkaa, hieman savua ja mausteita, kuivia lehtiä ja tomuista maaperää. 

Kokonaisuutena tämä Loiren Cabernet Franc on maanläheinen ja harmoninen, kuivakka ja ryhdikäs viini, joka sopii parhaiten ruokapöytään. Viini onkin kelpo valinta esimerkiksi kevyempien liharuokien, sienten ja paahdettujen ja grillattujen kasvisten seuraan. Sellaisenaan viini vetäisee suun täysin kuivaksi loppua kohden. Viini oli vajaan 14 euron hintaan ihan kelpo ostos, joskaan ei hintaluokkansa parasta osastoa. Tämän hetkisellä hinnalla hinta-laatusuhde ei enää kohtaa yhtä hyvin.


Lautaselta löytyi tällä kertaa paahdettua ankanrintaa, pekoni-papupaistosta ja punaviinikastiketta. Viini oli sopivan kevyt pari ankanrinnalle, mutta siitä löytyi myös riittävästi potkua. Rosee liha kesyttää viinin tanniinit ja viinin hapokkuus keventää runsasta ruokaa. Kaikin puolin miellyttävä ja pehmeä ruoan ja viinin yhdistelmä.

Kouluarvosana: 8+ Puhdaspiirteinen ja maanläheinen viini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja: Château de Fesles
Luokitus: AOP Anjou
Alue: Ranska, Loire Anjou
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Cabernet Franc 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 13,79e Alko 23.8.2017 (Alko 4.9.2018: 14,48e)

2 kommenttia:

  1. Melkoista herkkua ja tarkkaa analyysiä! Oletko muuten maistanut yhden maailman parhaan jalkapalloilijan, Andres Iniestan, viinejä? Tästä espanjalaisesta haluaisin tietää lisää.

    Terveisin
    Miesihannemies

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Ja kiva, jos tykkäsit. En ole kyseisen kaverin viineihin törmännyt, enkä niistä edes kuullut. Mutta täytyy harkita tutustumista, mikäli jossain satun Iniestan viineihin törmäämään. :)

      Poista