perjantai 14. syyskuuta 2018

Kanadalaiset viinit: Pillitteri Cabernet Franc

Pillitteri Cabernet Franc 2010

Pillitteri Estates Winery on vuonna 1993 perustettu perheomisteinen viinitalo. Gary Pillitteri saapui Sisiliasta Kanadaan 12-vuotiaana perheensä kanssa vuonna 1948. Vuonna 1965 Gary ja tämän vaimo hankkivat pienen hedelmätilan Niagara on the Laken alueelta ja 1980-luvun lopussa tilaa alettiin muuttaa viinitilaksi. Talon katalogista löytyy niin puna- ja valkoviinejä kuin makeita jääviinejä, joista muutama on saatavilla myös Alkosta.


Pillitterin viinitarhat sijaitsevat Niagara on the Laken alueella ja valtaosa köynöksistä on 6-15-vuotiaita, mutta vanhimmat yli 25-vuotiaita. Tähän viiniin käytetyt Cabernet Franc rypäleet kerätään noin 10-15 vuoden ikäisiltä tarhoilta. Viini valmistetaan terästankeissa, minkä jälkeen se kypsyy ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä 16 kuukautta. Ennen myyntiin laskua viiniä kypsytetään vielä nelisen kuukautta pulloissa.

Intensiivisen rubiininpunainen väri kääntyy reunoista kehittyneen tiilenpunaisen kautta kirkkaan oranssiin. Runsas ja kehittynyt tuoksu on harmoninen ja monitahoinen. Siinä on kypsää ja kuivattua hedelmää, kuivakan maaperäisiä vivahteita ja hienosti osaksi kokonaisuutta integroitunutta tammea. Se tuo mieleen kypsät kirsikat ja mustaherukat, kuivatun kirsikan, luumun, taatelin ja viikunan, tuoreita ja kuivattuja kukkia, hienostunutta paahteisuutta, arvokasta nahkaisuutta, kiehtovaa mausteisuutta ja hieman sikarilaatikkoa, kuivakkaa aluskasvillisuutta ja reilusti yrttejä, kuten laakerinlehtiä, rosmariinia ja tinjamia, hieman lakritsaa ja pippuria. Erottuupa taustalla jopa hieman suolaista kuivalihaa.


Keskitäyteläinen ja kuivahko maku tuntuu todella monitahoisen tuoksun jälkeen alkuun hieman lattealta. Viinin avautuessa maku muuttuu runsaammaksi, eikä vaikutelmakaan ole enää niin kuivahko. Kielellä kypsiä mustaherukoita, karhunvatukoita ja luumua sekä kuivattua viikunaa ja taatelia, paahteisen tammisia ja mausteisia vivahteita, hieman kahvia ja tupakkaa, kuivakkaa aluskasvillisuutta ja kivikkoista maaperää, tinjamia ja rosmariinia, hieman lakritsaa, häivähdys suolaista kuivalihaa sekä taaempana pysyttelevää punaisempaa hedelmää, mansikkaa ja kirsikkaa. Tanniinit ovat tuntuvia, mutta mukavasti pyöristyneitä ja hapokkuus yllättävänkin tuoreen punamarjaista. Yhdessä tanniinit ja hapot tarjoavat viinille hienon ryhdin ja selkärangan. Viipyilevä jälkimaku on runsas ja kielelle jää kypsiä ja kuivattuja hedelmiä, makeita mausteita, hieman lakritsaa sekä paahteisen tammisia ja vienon yrttisiä vivahteita. 

Pillitteri Cabernet Franc onnistui yllättämään positiivisesti; hienosti ikääntynyt, runsas ja monitahoinen, kaikin puolin harmoninen kokonaisuus. Viini tuntuu suorastaan elävän lasissa ja aromien kirjo on uskomattoman runsas. Myös rakennepuoli on kunnossa ja sokkona viinin voisi kuvitella nuoremmaksi.  Tämä viini kuuluu Alkon noin 20 euron viinien parempaan osastoon. Viini maistuu niin nautiskelujuomana pimenevinä syysiltoina kuin ruokapöydässä tummien liharuokien, kuten lampaan ja riistan kanssa. 


Tällä kertaa lautasella oli Rib Eye -pihvi, paistettua pinaattia, sipulia, kesäkurpitsaa ja perunoita sekä valkosipuli-yrttivoita. Viinin ja ruoan yhdistelmä oli loistava; rosee liha kesyttää mukavasti viinin tanniineja, viinin hedelmäinen puoli korostuu hieman, mutta pinaatti kruunaa kokonaisuuden ja viinin ikääntyneempi puoli nousee mukavasti esiin. Mikään lautaselta löytyvä ei haro vastaan, toimii!

Kouluarvosana: 9 Hienosti kehittynyt, harmoninen Cabernet Franc.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - hintaluokkansa parasta antia.

Jotain pientä infoa:

Luokitus: VQA Niagara-On-The-Lake
Alue: Kanada, Ontario, Niagara Peninsula
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Cabernet Franc
Pullo: 0,75 l
Hinta: 19,99e Alko 15.3.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti