perjantai 21. syyskuuta 2018

Poronpaistia ja punaista rhônelaista: Châteauneuf-du-Pape Domaine du Vieux Lazaret

Châteauneuf-du-Pape Domaine du Vieux Lazaret 2014

Quiot'n perhe on valmistanut viiniä vuodesta 1748 lähtien ja nykyisin taloa pyörittävät 13. sukupolven edustajat; Geneviève, Florence, Jérôme ja Jean Baptiste Quiot. Perheen tarina alkoi Châteauneuf-du-Papen alueelta Rhônesta, jossa sillä on nykyisin kolme viinitilaa, mutta löytyypä viinitiloja ja tarhoja myös muualta Rhônesta sekä Provencen alueelta. 


Domaine du Vieux Lazaret on nykyisin noin 100 hehtaarin pinta-alallaan yksi Châteauneuf-du-Papen appellaation suurimmista viinitiloista. Vieux Lazaretin yli 90 hehtaarin viinitarhat muodostuvat 35 pienemmästä palstasta ja köynöksistä noin 80 hehtaaria on punaisia ja 10 hehtaaria valkoisia lajikkeita. Palstat eroavat toisistaan maaperän, rypälelajikkeiden ja köynösten iän puolesta. Sadonkorjuu hoidetaan aina käsin ja rypäleiden valinta on tarkkaa, minkä lisäksi myös satomääriä rajoitetaan. Vieux Lazaret CdP Rouge on valmistettu Grenache, Syrah, Mourvèdre ja Cinsault -lajikkeista ja viinit valmistetaan perinteisin menetelmin sementtisammioissa. Viiniä kypsytetään 18 kuukauden ajan sammioissa ja suurissa tammitynnyreissä. 

Intensiivisen rubiininpunainen ja puhdas väri sädehtii kirsikan- ja granaatinpunaisen sävyin. Runsas ja lämmin, kypsän hedelmäinen tuoksu tarjoaa luumua, kirsikkaa ja karhunvatukkaa, makean mausteisia vivahteita, kardemummaa, kanelia ja vaniljaa, hieman paahteisen tammisia vivahteita. Häivähtääpä taustalla myös aavistus viikunoista, hieman kuivakkaa maata ja orastavaa nahkaisuutta.


Täyteläinen ja varsin tuore maku on kypsän hedelmäinen, luumuinen ja kirsikkainen, karhunvatukkainen ja villivadelmainen. Kielellä on myös makeaa mausteisuutta, neilikkaa ja kanelia, paahteisia ja kuivakan tammisia vivahteita, vienoa yrttiä ja aavistus mentholia. Lisäksi taaempana on kirpsakampaa punaista marjaisuutta, karpaloa ja puolukkaa, aavistus mansikkaa, hieman vaniljaa ja tummaa suklaata sekä kuivakkaa aluskasvillisuutta ja mineraalisia vivahteita. Tanniinit ovat tuntuvia, mutta jo hieman pyöristymään päin ja yhdessä pirteän karpaloisen hapokkuuden kanssa ne luovat viinille vankan rungon. Viipyilevä ja pehmeä jälkimaku on lämmittävä ja kielelle jää puolukkaa, karpaloa ja kirsikkaa, kevyen mausteisia ja pippurisia vivahteita. 

Kokonaisuutena Domaine du Vieux Lazaretin CdP on miellyttävä ja tasapainoinen, varsin luonteikas ja hyvä rakenteinen viini, josta ei sen isompia puutteita löydy. Viini ei jätä kylmäksi, muttei ole myöskään parhaita Châteauneuf-du-Papen viinejä. Kun viinillä on hintaa 30 euroa, odotan siltä itse hieman enemmän kuin mitä tällä oli tarjota, joten pidänkin tätä hieman kalliina. Viini maistuu ihan vain sellaisenaankin, mutta parin vuoden kypsyttelykään ei ole huono vaihtoehto. Ruokapöydässä tämä viini on kotonaan syksyn tummien liharuokien kaverina.


Tällä kertaa ruokana oli kotimaista poronpaistia, paahdettuja puikuloita, palsternakkapyreetä, paistettuja kantarelleja ja karpalokastiketta. Lautaselta löytyvä makumaailma kohtasi hienosti viinin makumaailman, molemmista kun löytyi mm. punaista marjaisuutta ja maanläheisiä vivahteita. Ruoka myös sai viinissä esiin hieman lihaisamman puolen. Erinomainen ruoan ja viinin yhdistelmä, mutta klassikoillahan on tapana toimia. Siispä rohkeasti kokeilemaan Châteauneuf-du-Papen viiniä riistan kaverina. 

Kouluarvosana: 9- Harmoninen ja maukas CdP.
Hinta-laatusuhde: Ok - samalla rahalla saa parempaakin. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja: Jérôme Quiot
Luokitus: AOC Châteauneuf-du-Pape
Alue: Ranska, Rhône, Etelä-Rhône, Châteauneuf-du-Pape
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Grenache Noir, Syrah, Mourvèdre, Cinsault
Pullo: 0,75 l
Hinta: 30,31e Alko 26.1.2018 (Alko 18.9.2018: 29,99e)

1 kommentti: