tiistai 4. syyskuuta 2018

Kylmäsavulohi-fenkolipastaa ja ranskalaista roseeta: Domaine Lafage Miraflors Rosé

Domaine Lafage Miraflors Rosé 2016

Domaine Lafage on Pergignanin laitamilla, Roussillonin viinialueella sijaitseva perheomisteinen viinitalo, jota Jean-Marc ja Eliane Lafage pyörittävät jo kuudennessa sukupolvessa. Miraflors Rosé on Mourvèdre-, Grenache Gris- ja Grenache Noir -lajikkeista valmistettu roseeviini. Rypäleet kerätään käsin jyrkillä rintellä sijaitsevilta tarhoilta ja joiden köynökset kasvavat karussa ja kivikkoisessa maaperässä. Lafagen tarhojen vanhimmat köynökset ovat jopa 100-vuotiaita. Viini valmistetaan rypäleiden luontaisia aromeja kunnioittaen, jokainen lajike erillään. Viiniä myös kypsytetään nelisen kuukautta hiivasakan päällä.


Hyvin haalea ja puhdas, persikan sävyinen väri häivähtää lasin reunoilta lohen punaiseen. Tuoksu on vivahteikas ja moniulotteinen, mutta tyylikkään hillitty. Siitä erottuu kypsää hedelmää, omenaa, persikkaa, hieman luumua ja sitrusta, punaherukkaa ja kirsikkaa sekä hieman mansikkaa ja vadelmaa. Hedelmien takaa erottuu myös kevyttä mausteisuutta, hieman anista ja yrttejä sekä vienoa mineraalisuutta.

Viini tuntuu kielellä kuivalta ja hyvin runsaalta. Selkäranka on makean hunajainen ja kieleltä löytyy kypsiä hedelmiä, etenkin punaista omenaa ja persikkaa, sitruunaa ja greippiä, valko- ja punaherukkaa, punaisia kirsikoita, mansikkaa ja vadelmaa. Lisäksi kielellä on kukkaisia vivahteita, ruusuja ja orvokkeja, jopa aavistus parfyymia, reilulla kädellä tuoreita yrttejä, hieman mausteita ja fenkolia sekä freesiä mineraalisuutta. Suutuntuma on roseelle varsin runsas ja leveä, mutta tuntuva punaherukkainen hapokkuus ja puhdas mineraalisuus ryhdittävät kokonaisuuden hienosti. Jälkimaku on runsas, jopa aavistuksen lämmittävä, mutta viinin raikkaus säilyy. Lopussa on sitruksia ja hedelmiä, punaisia marjoja, hieman kukkaista parfyymia ja mausteita.


Kokonaisuutena hyvin raikas ja puhdaspiirteinen, samaan aikaan hyvin runsaas ja leveä rosee. Vaikutelma on kaikin puolin tasapainoinen ja harmoninen - keskivertoa parempi roseeviini. Mielestäni 14 euroa ei ole paha tästä viinistä ja jopa Alkon 17 euroa alittaa kipurajan. Miraflors rosee toimii niin sellaisenaan kuin ruokapöydässä - salaateista ja kasvisruoista aina vaaleaan lihaan. 


Viini sai maukkaan ja tasapainoisen parin fenkolilla ja sitruunalla maustetusta kylmäsavulohipastasta. Raikas ja varsin täyteläinen rosee toimi hienosti etenkin kylmäsavulohen seurassa ja viinin aniksen ja fenkolin aromit sopivat hienosti yhteen pastan makumaailman kanssa. Oikeastaan ainoa vika tässä viinin ja ruoan yhdistelmässä oli hieman liian runsas fenkolin siemenien käyttö pastassa, mikä toi kielelle välillä hieman liikaakin aniksen makua. 

Kouluarvosana: 8,5 Harmoninen ja tasapainoinen rosee.
Hinta-laatusuhde: 14,02e - Erittäin hyvä - viini on edullinen ostos.
Hinta-laatusuhde: 16,90e - Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja: Domaine Lafage
Luokitus: AOP Côtes du Roussillon
Alue: Ranska, Languedoc-Roussillon, Roussillon, Pergignan
Tyyli: Roseeviini
Rypäleet: Mourvèdre 50%, Grenache Gris 30%, Grenache Noir 20%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,02e (11,95e + toimituskulut n. 2,07e) eräs nettikauppa 31.5.2018 (Alko 3.9.18 16,90e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti