perjantai 31. elokuuta 2018

Berlucchi Franciacorta '61 Satèn

Berlucchi Franciacorta '61 Satèn

Guido Berlucchi on perheomisteinen kuohuviinitalo, jonka historia yltää 1950-luvun loppupuolella. Vuonna 1955 1500-luvulla rakennetun linnan isäntä, Guido Berlucchi ja nuori enologi Franco Ziliani löivät hynttyyt yhteen ja päättivät valmistaa laadukasta kuohuviiniä Franciacortan alueella, joka tunnettiin tuolloin lähinnä pöytäviineistä. Muutaman huonomman satovuoden jälkeen Berlucchin ensimmäinen 3000 pullon erä kuohuviiniä korkitettiin vuonna 1961 ja näin syntyi Italian nykyisin arvostetuin kuohuviini, Franciacorta.


'61 Satén on valmistettu 100-prosenttisesti Chardonnay-lajikkeesta ja rypäleet valitaan parhailta tarhoilta 19 kylän alueelta Franciacortan alueelta. Käyminen tapahtuu terästankeissa ja toinen käyminen luonnollisesti pulloissa, joissa viini kypsyy sakan päällä vähintään 24 kuukauden ajan. Korkin vaihdon jälkeen viini kypsyy vielä vähintään kaksi kuukautta pulloissa ennen myyntiin laskua. 

Puhdas, vaalean oljenkeltainen väri häivähtää intensiivisen kultaisiin sävyihin. Pienet ja pitkäkestoiset kuplat nousevat runsaina ja tasaisina virtoina juoman pinnalle. Freesi ja pirteän hedelmäinen tuoksu on runsas arominen, mutta hillitty ja elegantti. Se tuo mieleen kypsät keltaiset hedelmät ja tropiikin, keltaisen omenan, persikan, ananaksen ja aprikoosin sekä freesimmän sitruksen, vihreän omenan ja päärynän. Lisäksi tuoksusta löytyy vienoa paahteisuutta, briossia ja croissantia, hentoa mausteisuutta ja mineraalisia häivähdyksiä.


Erittäin kuiva, freesin hedelmäinen, tuntuvan mineraalinen ja lempeän paahteinen maku seurailee tuoksua. Kielellä on pirteää vihreää omenaa ja päärynää, greippiä, sitruunaa ja limettiä, taaempana kypsempää persikkaa, aprikoosia ja sitruksia sekä hieman ananasta ja mangoa. Kieleltä löytyy myös hienostunutta paahteisuutta, makeita leivonnaisia, briossia, pähkinää ja hieman taikinaa sekä tuntuvaa kivistä mineraalisuutta, mausteisia vivahteita ja aavistus bitteristä yrttiä. Suutuntuma on samaan aikaan niin pirteä ja ryhdikäs kuin kuohkean kermainen ja samettisen pehmeä. Kielelle jää viipyilemään kypsiä omenoita ja persikoita, sitruksia, kevyen mausteisia ja miellyttävän paahteisia vivahteita sekä virkistävää mineraalisuutta. 

Kokonaisuutena '61 Satén on hienostunut ja tyylikäs, harmoninen ja hyvin puhdaspiirteinen kuohuviini, joka ei kalpene saman hintaluokan samppanjoidenkaan rinnalla. Hyvin herkullinen Franciacorta, joka sopii juhlaviin hetkiin niin aperitiiviksi ja maljajuomaksi kuin ruokapöytään. Viinille löytyy hyviä pareja niin kala- ja äyriäisruokien, mädin ja vaaleiden liharuokien joukosta. 19 euroa tästä viinistä tuntuu halvalta ja siihen verrattuna Alkon 35 euroa alkaa olemaan jo varsin suolainen hinta.

Kouluarvosana: 9+  Loistava, hienostunut kuohuviini.
Hinta-laatusuhde: 19,01e - Lähes täydellinen - hintaluokkansa parasta antia.
Hinta-laatusuhde: 34,90e - Ok - hieman hintava. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Guido Berlucchi, DOCG Franciacorta
Alue: Italia, Lombardia, Franciacorta
Tyyli: Kuohuviini, Franciacorta, Franciacorta Satèn
Rypäleet: Chardonnay 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 19,01e (16,94e + toimituskulut n. 2,07e) eräs nettikauppa 31.5.2018 (Alko 34,90e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti