keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

Riojan puolimakeat valkkarit: Conde de los Andes Semidulce

Conde de los Andes Semidulce 2003

Bodegas Ollauri on Ollaurin kylässä, Rioja Altan alueella sijaitseva historiallinen viinitalo, jonka Eguizabelin perhe perusti vuonna 1896. Talo ajautui taloudellisiin vaikeuksiin 2000-luvun alkupuolella ja vuonna 2014 se siirtyi useita viinitaloja Riojan alueella omistavan Murúan perheen omistukseen. Siinä missä valtaosa riojalaisista viinintuottajista valmistaa useita eri viinejä punaisesta valkoiseen ja Crianzasta Gran Reservaan, löytyy Ollaurin 1960-luvulla syntyneen Conde de los Andes -brändin alta vain yksi punaviini, yksi valkoviini ja yksi puolimakea (semidulce) valkoviini. Talon kellarien kätköistä löytyy ainutlaatuinen, yli 250 000 pullon kokoelma viinejä vuodesta 1892 lähtien.


Conde de los Andes Semidulce on puolimakea, Viurasta (90%) ja Macabeosta (10%) valmistettu valkoviini, johon lisätään myös pieni määrä vanhempaa reserve-viiniä talon kellareiden kätköistä. Köynökset ovat yli 35 vuotta vanhoja ja viini valmistetaan Late Harvest-viinien tapaan tavallista myöhempään kerätyistä rypäleistä. Käyminen tapahtuu kontrolloidussa lämpötilassa terästankeissa ja se keskeytetään, kun viini saavuttaa sopivan sokeripitoisuuden. Kypsytys tapahtuu amerikkalaisissa 225 litran tammitynnyreissä, joissa viini viettää noin 15 kuukautta. Tämän jälkeen viini pullotetaan puolen litran pulloihin, joissa se kypsyy vielä useamman vuoden ennen myyntiin laskua. 

Viinin väri on kehittynyt, syvän kullankeltainen ja kääntyy lasin reunoja kohti vienosti meripihkan oransseihin sävyihin. Viini on hieman paksua ja jättää lasin reunoille runsaasti kyyneliä. 

Melko kehittynyt tuoksu on makean sävytteinen ja tarjoilee runsaasti hunajaa, makeita mausteita ja tammen tuomia paahteisia vivahteita, mantelia ja vaniljaa, mutta myös kypsempää hedelmää, persikkaa, keltaista luumua ja hunajamelonia. Häivähtääpä tuoksussa myös kuivattua appelsiininkuorta, hedelmämarmeladia ja kukkia, jopa hyvin hentoa jalohomeisuutta.

Pyöreä ja aavistuksen öljyinen viini tuntuu kielellä makealta ja maistuu kypsiltä hedelmiltä, aprikoosilta, persikalta ja ananakselta. Kielellä on myös paahteisen tammisia ja mausteisia vivahteita, mantelia, vaniljaa ja aavistus paahtoleipää, mutta runsas hunajaisuus ja kukkaiset vivahteet tuntuvat ottavan pääroolin. Lisäksi kielellä on pirteää sitrushedelmää, sitruunaa ja appelsiinia, aavistus sitruunankuorta ja hillotettua hedelmää. Melko täyteläinen suutuntuma on runsas ja hieman öljyinen, kuohkea ja keveä. Hapokkuus on maltillista, mutta riittää tasapainottamaan kokonaisuuden. Jälkimaku on hieman alkua ohuempi ja kielellä on lopussa paahteisia sävyjä, leipää, pähkinää ja hieman pippuristakin mausteisuutta, kypsää aprikoosia ja persikkaa sekä hunajaa.

Conde de los Andes Semidulce on runsas ja puolimakea, hunajainen, hedelmäinen ja paahteisen tamminen riojalainen valkoviini. Tammi on integroitunut vuosien saatossa hienosti osaksi kokonaisuutta, eikä hypi silmille tai hallitse kokonaisuutta. Vaikutelma onkin miellyttävä, mutta 20 eurolla löytyy parempiakin viinejä, joten hinta-laatusuhde ei kohtaa. Toisaalta, onhan viini viettänyt pullossakin jo 15 vuotta, mikä selittää hintaa Alkon katteiden lisäksi. Jäännössokeria viinissä on vajaat 50 g/l, joten viini maistuu sellaisenaankin aterian päätteeksi, mutta voisipa se toimia myös juustojen seurassa.

Kouluarvosana: 8+ Maukas ja tasapainoinen makea valkoviini.
Hinta-laatusuhde: Heikko - kallis.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bodegas Ollauri - Conde de los Andes, DOCa Rioja
Alue: Espanja, Rioja, Rioja Alta
Tyyli: Valkoviini, makea valkoviini
Rypäleet: Viura (Macabeo) 90%, Malvasia 10%
Pullo: 0,50 l
Hinta: 19,99e Alko 15.1.2018 (Erikoiserä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti