perjantai 8. kesäkuuta 2018

Graavisiikaa ja saarisleipää: Franck Millet Sancerre

Domaine Franck Millet Sancerre 2015

Loiren laaksossa, Sancerren viinialueella, Buén kylässä, Loire-joen varrella sijaitseva Domaine Franck Millet on perheomisteinen viinitalo. Kolmannen sukupolven edustaja, Franck on pyörittänyt taloa yhdessä vaimonsa Bettyn kanssa vuodesta 1991 lähtien. Milletin perhe omistaa 23 hehtaaria viinitarhoja Sancerren ja Menetou-Salonin alueilla ja talon katalogista kolme Sauvignon Blanc valkoviiniä sekä kaksi punkkua ja yksi rosee Pinot Noirista.


Nyt vuorossa on Milletin edullisempi Sancerren Sauvignon Blanc viini. Rypäleet tulevat tarhoilta, jotka ovat maaperältään kalkkipitoista savea ja niin rypäleet kuin niistä puristettu mehu käyvät läpi tarkan syynin viinin laadun takaamiseksi. Viini valmistetaan terästankeissa ja hitaasti viileässä lämpötilassa tapahtuva alkoholi käyminen vie 7-10 viikon ajan. Tämän jälkeen viiniä kypsytetään vielä kolmen viikon ajan sakkojen kanssa ennen suodatusta ja pullotusta.

Viini on väriltään vaalean oljenkeltaista. Herkkäarominen ja harmoninen tuoksu tarjoilee lajikkeelle tyypillisiä mustaherukkaisia, herukanlehtisiä ja sitrusmaisia vivahteita, vasta leikattua ruohoa, hentoa valkoherukkaa ja yrttisiä häivähdyksiä. Erottuupa tuoksusta myös hieman mineraalisuutta ja karviaista.


Kuiva ja pirteä maku on raikkaan herukkainen, sitruksinen ja yrttinen. Kielellä on myös kirpsakkaa vihreää omenaa, greippiä, sitruunaa ja limettiä sekä valkoherukkaa ja karviaista. Viinin selkäranka on freesin mineraalinen. Suutuntuma on suunnilleen keskitäyteläinen ja pyöreä, eloisa hapokkuus tuo hyvän ryhdin ja nostaa veden kielelle lopussa. Jälkimaku on sitruksinen, mineraalinen ja kirpsakan omenainen, hieman kypsemmän persikkainen ja vienon yrttinen. 

Franc Milletin Sancerre on mainio, herkullinen ja herkkäarominen Sancerren Sauvignon, muttei appellaation terävintä kärkeä. Se on kaikin puolin tasapainoinen ja miellyttävä paketti, jossa lajikkeelle tyypillinen aromikkuus on hienosti esillä. Viini on laatuunsa nähden kuitenkin hieman hintava, mutta niinhän se Alkossa tuppaa menemään. Viini sopii niin arkeen kuin juhlaan, ruoan kanssa tai ilman. Kokeile vaikka parsan ja kesäisten kalaruokien kyytipoikana.


Viini sai mainion parin graavisiiasta, jonka lisäksi lautasella oli voita, smetanaa, punasipulia ja saaristolais tervaleipää. Viinin raikkaat aromit, etenkin herukkaiset, pirteän hedelmäiset ja mineraaliset vivahteet sopivat loistavasti suolaisen graavikalan kylkeen. Myös siika ja leipä, voilla tai smetanalla, punasipulilla tai ilman maistui mainiosti viinin kaverina. 

Kouluarvosana: 8,5 Hienostunut ja herkullinen Sauvignon.
Hinta-laatusuhde: Melko hyvä - hieman kalliin puoleinen. 

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Domaine Franc Millet, AOC Sancerre
Alue: Ranska, Loire, Sancerre
Tyyli: Valkoviini, Sancerre
Rypäleet: Sauvignon Blanc 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 19,48e Alko 22.12.2017 (Lahjapullo) (6.6.2018: 19,95e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti