keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Kesän roseeviinit: Josef & Philipp Bründlmayer Zweigelt Rosé

Josef & Philipp Bründlmayer Zweigelt Rosé 2016

Hyvä roseeviini on erinomainen kesäjuoma, olipa viini sitten tarkoitus nauttia hyvässä seurassa kippistellen tai ruokapöydän ääressä. Olen varmaan joskus maininnut, että mielestäni valtaosa Alkon noin kympin roseeviineistä on laatuunsa nähden ylihintaisia, mutta yritän kuitenkin tänä kesänä kirjoitella aikaisempaa useammin myös roseesta. Nyt vuorossa onkin itävaltalainen Zweigelt-lajikkeesta valmistettu rosee.


Weingut Josef Bründlmayer on perheomisteinen viinitalo, jonka Josef Bründlmayer perusti vuonna 1980. Nykyisin taloa pyörittää hänen poikansa Philipp, mutta myös Josef on aktiivisesti mukana kuvioissa. Perheellä on 18 hehtaaria viinitarhoja, jotka koostuvat useista pienistä palstoista. Valtaosa köynöksistä on Grüner Veltlineria, mutta lisäksi viljellään myös mm. Riesling, Pinot Blanc, Neuburger, Muskateller ja Zweigelt -lajikkeita. Tarhoilla ei käytetä hyönteismyrkkyjä, rikkakasvien torjunta-aineita eikä kemiallisia lannoitteita ja suuri osa töistä, mukaan lukien sadonkorjuu hoidetaan käsin.


Kaunis, aavistuksen raa'an lohenpunaiseen taittuva rosee väri häivähtää reunoista mansikan punaiseen. Pirteän sitrusmainen ja marjainen tuoksu tarjoilee kirsikoita, punaherukkaa, vadelmaa ja metsämansikkaa, sitruunaa ja hieman persikkaa. Siinä on myös hentoa mineraalisuutta ja aavistus yrteistä.

Maku on kuiva ja pirteän punamarjainen. Kielellä on vadelmaa, mansikkaa ja kirsikkaa, pirteää sitrusta, etenkin sitruunaa ja limettiä, puhdaspiirteistä mineraalisuutta ja kevyen yrttisiä häivähdyksiä. Erottuupa taaempaa myös hieman puolukkaa, karpaloa ja ylikypsää mansikkaa. Suutuntuma on kepeä ja virkistävä, pirteän sitrusmainen ja punamarjaisen hapokkuuden ja mineraalisuuden ryhdittäessä kokonaisuuden hienosti. Hapokkuus saa myös veden nousemaan kielelle freesin sitrusmaisen, pirteän mineraalisen, puolukkaisen ja kevyen punaherukkaisen jälkimaun aikana. 

Bründlmayer Zweigelt Rosé on tyylikäs ja puhdaspiirteinen, ryhdikäs, mineraalinen ja pirteän punamarjainen roseeviini. Viini toimii omaan makuuni loistavasti ja juuri tälläistä pirteää ja ryhdikästä roseeta useimmiten kaipaankin. Huippuviinejä on vaikea löytää edullisten roseeviinien joukosta, mutta omassa hintaluokassaan tämä on kuitekin erinomainen. Se maistuu hyvin viilennettynä niin aperitiivina kuin seurustelujuomana, olipa sitten arki tai juhla. Ruokapöydässä viinin kanssa maistuvat ainakin raikkaat salaatit ja kalaruoat. 

Kouluarvosana: 8,5 Tyylikäs ja puhdaspiirteinen rosee.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - hintaluokkansa roseeviinien parempaa kastia Alkossa. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Weingut Josef Bründlmayer, Qualitätswein Niederösterreich
Alue: Itävalta, Niederösterreich
Tyyli: Roseeviini
Rypäleet: Zweigelt
Pullo: 0,75 l
Hinta: 13,98e Alko 30.5.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti