tiistai 12. kesäkuuta 2018

Hunter Valleyn Sémillon: Audrey Wilkinson Sémillon

Audrey Wilkinson Sémillon 2016

Wilkinsonin perhe osti viinitarhan Hunter Valleyn alueelta Australian New South Walesista vuonna 1866. Vain 15-vuotias teinipoika, Audrey Wilkinson siirtyi isänsä kuoltua perhetilan johtoon 1890-luvulla. Hänestä muovautui yksi Hunter Valleyn pioneereistä ja talon viinit menestyivät hienosti eri kilpailuissa. Viinitalo siirtyi uusiin käsiin, kun Agnewin perhe lähti vuonna 2004 mukaan viinibisnekseen ja hankki historiallisen viinitalon omistukseensa. Wilkinsonilla on noin 109 hehtaaria viinitarhoja ja tämä viini on valmistettu Western Ridge -palstoilta tulevista Sémillon rypäleistä. 


Hyvin tuore, vihertävän vaaleankeltainen väri on kirkas ja puhdas. 

Freesin sitrusmaiset ja hedelmäiset aromit saavat viinin tuntumaan hyvin tuoreelta. Päällimmäisenä esillä on vihreää omenaa, limettiä, limetin kuorta, greippiä ja sitruunaa, mutta erottuupa tuoksusta myös hunajamelonia, päärynää ja mineraalisia vivahteita. Lisäksi siinä on vienoa kukkaisuutta, ripaus valkopippuria ja inkivääriä, aavistus manteleista ja hieman kypsää aprikoosia. 

Ryhdikäs ja pirskahteleva viini valtaa kielen runsaan sitrushedelmäisellä ja suolaisen mineraalisella otteella. Kieleltä löytyy sitruunaa, greippiä ja limettiä, sitruunan ja limen kuorta, hunajamelonia ja hieman Sémillonin hunajaista makeutta. Taustalla häilyy myös hieman mantelia ja mantelimaista rasvaisuutta, kevyen yrttisiä sävyjä, valkoherukkaa ja herukan lehtiä, vihreää omenaa ja päärynää. Rapsakan sitrusmainen hapokkuus ryhdittää viinin ja saa kielen kipristelemään ja nostaa lopulta veden kielelle. Myös loppu on hyvin rapsakka ja jatkuu vihreän omenaisena, pirteän sitrusmaisena ja mineraalisena, minkä lisäksi lopussa häivähtää myös hieman trooppista hedelmää. 

Kokonaisuutena tämä viini on aromaattinen, hyvin ryhdikäs ja tuore, osin hieman pistäväkin. Omaan makuuni tämän tyylinen virkistävä ja rapsakka viini on mitä mainioin kesäjuoma, mutta samalla rahalla löytyy parempiakin valkoviinejä, joten hinta ja laatu eivät oikein pääse kohtaamaan. Pulloa ei kuitenkan ole pakko korkata vielä, sillä Hunter Valleyn Sémillon-viinit muuttuvat iän myötä hienostuneemmiksi, minkä lisäksi myös viinien aromit kehittyvät omaleimaisempaan suuntaan. Mikäli siis mahdollista, kannattaa tämä pullo unohtaa vielä muutamaksi vuodeksi kellariin. 

Kouluarvosana: 7,5 Vielä nuori, mutta pirteä ja raikas kesäjuoma.
Hinta-laatusuhde: Ok - Samalla rahalla saa paljon parempaakin. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Audrey Wilkinson
Alue: Australia, New South Wales, Hunter Valley
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Sémillon
Pullo: 0,75 l
Hinta: 15,70e Alko 11.12.2017 (12.6.2018: 15,50e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti