perjantai 15. kesäkuuta 2018

Alkuviinit: Tenuta Cocci Grifoni Le Rondini Natural White

Tenuta Cocci Grifoni Le Rondini Natural White 2017

Alkuviini, eli luonnollinen viini (natural wine) on ollut jo muutaman vuoden ajan yksi viinimaailman puhutuimmista aiheista. Luonnollisista viineistä löytyy runsaasti tietoa googlettamalla, mutta tiivistettynä ajatus on valmistaa mahdollisimman luonnonmukaisia viinejä, jotka ilmaisevat viinin alkuperää ja rypäleen luonnollista makua ilman modernien viininvalmistus menetelmien vaikutusta.


Alkuviinit valmistetaan usein joko luonnonmukaisesti tai biodynaamisesti viljellyistä rypäleistä ja käyminen tapahtuu rypäleiden sisältämien luonnollisten villihiivojen avulla. Viinit myös jätetään usein suodattamatta. Käytännössä viinit valmistetaan siis samoilla menetelmillä kuin ennen nykyistä massatuotantoa. Alkuviinien kohdalla ei ole tiukkoja määritelmiä, sertifiointeja tai lainsäädäntöä, joten viinien kirjo vaihtelee laidasta laitaan viinialueiden ja rypäleiden mukaan, mutta jopa pullokohtaisia eroja voi löytyä samasta viinistä.

Italialainen Tenuta Cocci Grifoni on viinitalo, joka sijaitsee Picenon alueella Marchessa. Talon omistuksessa on 95 hehtaaria maata, josta puolet on viinitarhoja, joiden lisäksi viljellään myös oliiveja ja viljaa. Nykyisin perheen neljäs sukupolvi johtaa taloa naisvoimin ja  jatkaa Guido Cocci Grifonin visiota hienon valkoviinin valmistamisesta Picenon alueella, joka tunnetaan lähinnä täyteläisistä punaviineistään. Guido aloitti alueelta vuosien saatossa lähes täysin hävinneen valkoisen Pecorino-lajikkeen viljelyn ja nyt vuorossa on kyseisestä lajikkeesta valmistettu, alkuvuodesta Alkon valikoimiin ilmestynyt talon edullinen Le Rondini Natural White -alkuviini.

Melko neutraali, vaalean oljenkeltainen väri vihertää hennosti ja viini on varsin utuista. Tuoksu on hieman hiivainen ja hedelmäinen, maalaismainen ja hyvin miellyttävä. Siitä erottuu vihreää ja keltaista omenaa, persikkaa, mangoa ja sitrusta, minkä lisäksi seasta löytyy myös hentoa yrttisyyttä ja kevyen kukkaisia sävyjä.


Kuiva maku saa makean vivahteen runsaasta hedelmäisyydestä, vaikka viinissä onkin jäännössokeria alle gramma litraa kohden. Kielellä on kypsää keltaista ja vihreää omenaa, persikkaa, hieman mangoa sekä aavistus omenahilloa. Myös tuoksun hiivaisuus on läsnä kiehtovalla tavalla, minkä lisäksi kielellä on hieman vihertävää yrttisyyyttä ja virkistävää mineraalisuutta. Suutuntuma on melko runsas ja hieman mantelimaisen rasvainen, mutta pirteän hedelmäinen hapokkuus ryhdittää ja tasapainottaa kokonaisuuden. Jälkimaku on pirteän omenainen ja sitruunainen, vienon mineraalinen ja hieman rasvainen.

Kokonaisuutena Le Rondini Natural White on oikein mainio, rustiikkisen maanläheinen valkoviini. Se on hyvin ryhdikäs ja freesi, mutta myös runsautta löytyy ja vaikutelma on kaikin puolin tasapainoinen. Viini ei ole hintaluokkansa tyylikkäintä antia, mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan oikein toimiva tuote, joka maistuu lämpimänä kesäpäivänä sellaisenaan, mutta voisi toimia myös kala- ja äyriäisruokien seurana. Viini kannattaa korkata hyvin viilennettynä ja myös pitää viileässä

Kouluarvosana: 8+ Erittäin hyvä, kiehtovan maanläheinen viini.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - edullinen ostos.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Tenuta Cocci Grifoni, IGT Marche
Alue: Italia, Marche, Piceno
Tyyli: Valkoviini, alkuviini
Rypäleet: Pecorino
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,98e Alko 15.3.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti