perjantai 25. elokuuta 2017

Tyylikäs valkoviini: Ninth Island Sauvignon Blanc

Ninth Island Sauvignon Blanc 2015

Pipers Brook Vineyard on tohtori Andrew Pirien vuonna 1974 perustama viinitalo Australian Tasmaniassa. Se sai alkunsa tohtorin väitöskirjan kohteena, sillä tämä halusi todistaa Pohjois-Tasmanian sopivan erinomaisesti huippuviinien tuottamiseen. Nykyisin Pipers Brook Vineyard on Kreglinger-nimisen yrityksen omistuksessa ja toimintaa on laajennettu myös Australian mantereen eteläosiin.

Pipers Brook on Tasmanian merkittävin viinitalo ja tuottaa noin kolmanneksen saaren viineistä. Talolla on kahdeksan viinitarhaa, jotka sijaitsevat Tamar- ja Pipers Brook-jokien laaksoissa. Ne levittäytyvät 230 hehtaarin alalle Lancestonin kaupungin pohjoispuolelle ja sijaitsevat samoilla leveysasteilla Uuden-Seelannin Marlboroughin viinialueen kanssa. Tasmanian pohjoisosien ilmasto on selkeästi Australian mantereen viinialueita viileämpää. 

Ninth Island on Pipers Brookin edullisempi viinisarja. Tähän viiniin käytettävät rypäleet tulevat Koillis-Tasmaniasta. Sadonkorjuu tapahtui yön viileydessä ja rypäleiden puristamisen jälkeen mehu suodatettiin ennen käymistä. Käyminen tapahtui hitaasti viileässä lämpötilassa ruostumattomissa terästankeissa. Viini pullotettiin tuoreeltaan, jotta tuore ja raikas aromikkuus säilyisi parhaimmillaan. 

Tuore, vihertävä vaalean oljenkeltainen ja puhdas väri.

Aromaattinen ja freesi tuoksu on runsas ja siinä yhdistyvät hienosti Sauvignon Blancin vihreät aromit ja uuden maailman viineille tyypillinen rehevä hedelmäisyys. Päällimmäisenä on sitruksia, limeä ja karviaismarjaa sekä trooppisempaa hedelmää, passionia ja melonia. Löytyypä tuoksusta myös raparperiä ja runsaasti vihreitä sävyjä, kuten vasta leikattua ruohoa ja yrttejä sekä hieman puutarhan herukkapensaiden lehtiä. Erottuupa joukosta myös aavistus kukkaisuutta, tuoretta herneenpalkoa ja valkoherukkaa.

Kuiva maku on raikas ja ryhdikäs ja seurailee tuoksun aromeita. Kielellä on sitruksia, kuten limeä, sitruunaa ja greippiä sekä kypsää karviaista ja raparperiä, runsaasti vasta leikattua nurmea ja yrttisiä vivahteita, mutta Sauvignon Blancin mustaherukan lehtinen aromikkuus pysyttelee kivasti taka-alalla. Siinä on myös sopivalla suhteella trooppista, hieman rehevääkin hedelmää, kuten passionia, ananasta ja päärynää sekä aavistus hieman raakaa banaania. Keskimaun puolella esiin nousee myös hienoa mineraalisuutta ja häivähtääpä taustalla myös herukkaisia sävyjä ja aavistus parsaa. Hapokkuus on napakan sitrusmaista ja tuo viinille hyvän ryhdin. Viini tuntuu kielellä kevyen keskitäyteläiseltä, vaikka rehevä hedelmäisyys korostaakin hieman täyteläisyyden tunnetta. Viipyilevä ja tasapainoinen jälkimaku on yrttinen ja mineraalinen, kypsän sitruksinen ja raparperinen. Hapokkuus ja mineraalisuus saavat myös veden nousemaan lopussa kielelle.

Mielestäni parhaat Sauvignon Blancit tulevat Ranskasta ja Uudesta-Seelannista, mutta näköjään Australiastakin voi löytää tyylikkään Sauvignonin. Ninth Island Sauvignon Blanc on hienostunut ja pehmeä, mutta samaan aikaan ryhdikäs ja elegantti viini, mukavan rapsakka viini. Se on herkullinen ja vivahteikas, täydellisen tasapainoinen viini; uuden maailman rehevä hedelmäisyys pysyy kurissa ja on hyvässä tasapainossa lajikkeelle tyypillisten aromien kanssa, joista mustaherukan lehtien aromitkaan eivät ole liian hallitsevia. Tässä on hinta-laatusuhde kohdillaan. Viini toimii aperitiivina ja myös erinomaisesti sellaisenaan lämpimänä kesäpäivänä. Ruokapuolelta kala- ja äyriäisruoat ovat hyviä valintoja ja kannattaa pitää tämä viini mielessä, kun parsakausi lähtee ensi keväänä käyntiin.

Kouluarvosana: 9+ Tyylikäs ja hienostunut Sauvignon Blanc.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Kreglinger Wine Estates, Pipers Brook Vineyard
Alue: Australia, Tasmania, Pohjois-Tasmania
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Sauvignon Blanc 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 16,98e Alko 13.4.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti