perjantai 18. elokuuta 2017

Voissa paistettua haukea: Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling

Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling 2016

Vuonna 1993 perustettu Viña Cono Sur on varmasti kaikille chileläisiin viineihin tutustuneille tuttu nimi. Talon tuotteiden laatu on mielestäni edullisten chileläisten parasta osastoa, joskaan en ala ylistään Cono Surin viinejäkään kovin korkealle. Tuottajan viinitarhoista noin 300 hehtaaria on luomutarhoja ja Cono Sur panostaa muutenkin ympäristöystävälliseen toimintaan. Alkon valikoimista löytyvien 20 viinin joukosta kuitenkin vain yksi näyttäisi olevan luomua. 

Single Vineyard Block 23 Riesling tulee Bío Bíon laaksosta, jonka ilmasto on muita Chilen viinialueita selvästi viileämpi. Rypäleet tulevat Quitralmanin tilalta, jonka tarhoja viljellään pääasiassa luonnonmukaisin menetelmin. Kaikkia tarhoja ei tosin ole sertifioitu. Näillä tarhoilla viljellään Pinot Noiria ja Rieslingiä ja vanhimmat köynökset ovat yli 30-vuotiaita. Viiniin käytettävät rypäleet kerätään käsin ja viiniä kypsytetään kolmen neljän kuukauden ajan terästankeissa.

Puhdas, vaaleankeltainen väri on kirkas ja tuore, kevyesti vihertävään taittuva. 

Alkuun kevyehkö tuoksu on aromaattinen ja runsaan hedelmäinen. Siitä erottuu aprikoosia ja persikkaa, vihreää omenaa ja sitruksia, limettiä sekä vivahteita passionhedelmistä, valkoherukoista, päärynöistä ja hunajameloneista. Lisäksi siinä on kevyen yrttisiä ja mineraalisia sävyjä sekä häivähdys petroolia.

Lähes kuiva maku on raikas ja tuore, mutta tuntuu ajoittain kielellä puolikuivalta, kiitos runsaan hedelmäisyyden. Siinä on runsaasti persikkaa ja aprikoosia sekä kirpsakkaa vihreää omenaa, päärynää ja rapsakkaa sitrusta, limeä ja kirpeää greippiä, minkä lisäksi kielellä on myös persikan ja nektariinin kiveä ja aavistus hunajamelonista. Hedelmäisyyden joukosta erottuu myös mineraalisia ja kevyen yrttisiä sävyjä sekä hyvin taustalla pysyttelevää petroolisuutta. Suutuntumaltaan viini on melko täyteläinen ja pyöreä, johtuen runsaasta hedelmäisyydestä. Tuntuva, pirteän sitrusmainen hapokkuus tuo hyvän ryhdin ja tasapainon ja saa myös veden nousemaan kielelle viipyilevän, rutikuivan, kirpsakan sitruksisen ja mineraalisen jälkimaun aikana. 

Kokonaisuutena Single Vineyard Block 23 on aromaattinen, miellyttävä ja tasapainoinen viini, mutta tämäkään uuden maailman Riesling ei yllä Alsace-Saksa-Itävalta-akselin viinien tasolle. Tästä huolimatta viini on uuden maailman, etenkin Chilen mittakaavalla erinomainen Riesling hintaluokassaan. Se maistuu sellaisenaan seurusteluviininä ja aperitiivina, mutta myös kevyemmät kala- ja äyriäisruoat, etenkin kotimaiset kalat maistuvat mainiosti sen kumppanina. Voisipa tätä kokeilla jopa parsan kanssa keväällä.


Hauki tunnetaan hieman mauttomana kalana ja sitähän se toisaalta onkin. Päätin kuitenkin ottaa riskin ja paistaa haukifileetä voissa ja ripotella päälle suolaa. Lisäksi lautaselle pääsi kotimaisia uusia perunoita, porkkanaa ja sipulia sekä voi-sipulikastiketta. Viinin raikas ja tuore, mutta herkkä aromikkuus, etenkin hedelmäiset ja mineraaliset puolet sopivat hienosti miedon kalan seuraan. Viini toimii myös lautaselta löytyvien lisukkeiden seurassa ja sen yrttiset piirteet korostuvat hieman. Tasapainoinen ja maistuva pari. 

Kouluarvosana: 8,5 Laadukas ja hienostunut chileläinen Riesling.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Viña Cono Sur, DO Valle del Bío Bío
Alue: Chile, Bío Bío
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Riesling 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,99e Alko 13.7.2017

Samalta tuottajalta:
Cono Sur Bicicleta Pinot Noir 2015
Cono Sur Bicicleta Riesling 2015
Cono Sur Reserva Especial Cabernet Sauvignon 2014
Cono Sur Rosé Brut NV

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti