tiistai 15. elokuuta 2017

Kaakkois-Espanjan viinit: El Molar

Casa Castillo El Molar 2015

Casa Castillo on Jumillassa, Murcian alueella, Kaakkois-Espanjassa sijaitseva viinitalo. Sen juuret yltävät 1870-luvulle, jolloin ranskalaiset kiinnostuivat alueesta viinikirvan tuhottua heidän omat viljelmänsä. Nykyisin perheomisteisella tilalla on 174 hehtaaria viinitarhoja, joilla viljellään mm. Garnacha, Mourvèdre, Syrah ja Cabernet Sauvignon lajikkeita. 

El Molar on Grenachesta valmistettua lajikeviini, johon käytettävät rypäleet kerätään Sierra del Molarin kukkuloilta. Alueen ilmasto sekoitus mannermaista ja Välimerellistä ja kalkkisessa maaperässä kasvavat viiniköynökset istutettiin vuonna 2005. Käyminen tapahtuu 30 asteen lämpötilassa avoimissa sammioissa ja vie noin kahden viikon ajan. Viini käy läpi myös malolaktisen käymisen ja sitä kypsytetään 12 kuukauden ajan ennen pullotusta. 

Tuoreen purppuranpunainen väri ei ole kovinkaan syvä, pikemminkin hailakka ja läpinäkyvä. Väri taittuu lasin reunoja kohti kirsikan ja pinkin sävyihin. 

Hyvin runsas ja aromaattinen tuoksu, jossa osin meheväkin punainen marjaisuus ja hedelmäisyys kietoutuvat hienosti yhteen kevyen mausteisien, pippurisien, tammisien ja balsamisien aromien kanssa. Lisäksi tuoksussa erottuu punaisia kirsikoita ja kukkaista aromikkuutta, mutta myös kevyen yrttisiä ja vaniljaisia vivahteita. 

Melko täyteläinen maku on tuore ja tarjoilee mehevää ja mehukasta hedelmää ja mausteita, etenkin pippuria. Siinä on hienosti integroituneita tammisia vivahteita, jotka tuovat mieleen mm. vaniljan. Kielellä on lisäksi yrttisiä ja balsamisia vivahteita, kevyttä mineraalisuutta sekä kukkaisia sävyjä, jotka tuovat mieleen orvokit ja laventelin. Erottuupa joukosta myös hieman kirsikkaa, karhunvatukkaa ja vadelmaa. Tuntuvat, mutta lähes silkkiset tanniinit ja hedelmäinen hapokkuus tuovat viinille hyvän ryhdin ja rungon ja korkeahko alkoholipitoisuus puolestaan täyteläisyyttä. Lämmittävä jälkimaku on keskipitkä, kevyen mineraalinen ja hennon tamminen sekä mehukkaan hedelmäinen. 

El Molar on vaikuttava, hienostunut ja moniulotteinen viini - en tiennyt, että Grenachesta voi saada aikaan näin hienon lajikeviinin. Aiempien kokemuksieni mukaan Grenache-viinit ovat useimmiten todella meheviä ja mehukkaita, vähähappoisia ja hieman läskejä viinejä. Tästä viinistä löytyi mm. maaperäisiä vivahteita ja se toi etäisesti mieleen Rhônen viinit ja kaikki tuntui olevan hyvin tasapainossa. Viini maistuu sellaisenaan, mutta on Rhônen viinien tapaan hyvä yleisviini liharuoille.

Kouluarvosana: 9- Harmoninen ja tyylikäs viini.
Hinta-laatusuhde: Loistava - viini on todellinen löytö. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bodegas Casa Castillo, DO Jumilla
Alue: Espanja, Murcia, Jumilla
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Garnacha Tinta (Grenache) 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,31e (11,85e + toimituskulut n. 2,46e) Décantalo 16.4.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti