torstai 6. huhtikuuta 2017

Pääsiäisen viinit: Nugan Estate Durif

Nugan Estate Manuka Grove Vineyard Durif 2013

Faustinon Crianzan ja V Reservan jälkeen hypätään Australian suuntaan katsomaan, millaisia lammas viinejä maalla on tarjota pääsiäispöytään perinteisten Shiraz-viinien lisäksi.

Nugan Group on espanjalaisen siirtolaisen, Alf Nuganin vuonna 1940 Australian New South Walesin Griffith'ssä perustama, alkujaan hedelmien ja vihannesten pakkaamiseen keskittynyt perheyritys. Myöhemmin yritys aloitti mehujen ja oliiviöljyn tuotannon sekä massiivisen viennin Aasian maihin ja näin Nugan Groupista kasvoi vuosien saatossa yksi Australian menestyneimmistä maatalousalan yrityksistä.

Yritys aloitti 1990-luvulla viinitarhojen istuttamiset ja investoi viinibisnekseen. Aluksi rypäleet myytiin sellaisenaan eteenpäin, mutta lopulta viinejä alettiin valmistamaan itse. Nykysin Nugan Estate omistaa lähes 600 hehtaaria viinitarhoja, jotka levittäytyvät King Valleyn alueelle Victoriaan, McLaren Valen alueelle Etelä-Australiaan ja Riverinan alueelle New South Walesiin. Lisäksi yritys ostaa rypäleitä Coonawarran alueelta.

Nugan Estate Durif valmistetaan nimensä mukaisesti Durif-lajikkeesta, joka tunnetaan myös niemellä Petite Sirah. Se on Ranskassa 1800-luvun lopussa todennäköisesti Syrahista ja Peloursinista risteytetty lajike. Se tuottaa melko hapokkaita ja tanniinisia viinejä, joista voi löytää etenkin tummia hedelmiä, suklaata ja pippureita ja joskus myös lakritsaisia ja yrttisiä sävyjä. Nykyisin sitä viljellään erityisesti Kaliforniassa ja Australiassa. Yhdysvalloissa Petite Sirahia käytetään useimmiten edullisissa sekoiteviineissä ja pienissä määrin tuomaan lisäväriä ja tanniineja mm. Zinfandel-viineihin. 

Tähän viiniin käytettävät rypäleet tulevat lämpimistä ja kuivista olosuhteista talon Manuka Grove -viinitarhalta Handwoodista Riverinasta, jossa perheen koti ja yrityksen pääkonttorikin sijaitsevat. Käyminen tapahtuu amerikkalaisessa tammessa, minkä jälkeen viiniä kypsytetään 24 kuukauden ajan uusissa ja käytetyissä amerikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä. Lopuksi viinit sekoitetaan ja pullotetaan.

Tumman sävytteinen, syvän purppuranpunainen väri vaalenee lasin reunoja kohti hieman rubiininpunaisiin sävyihin. Viini on osin utuista, mutta kirkasta. Lasin reunoille muodostuu paksuja, raskaita kyyneleitä, jotka kielivät korkeasta alkoholipitoisuudesta (15%).

Tuoksu on heti avaamisen jälkeen tumman sävytteinen, hedelmäinen ja mausteinen. Viinin saadessa ilmaa, tuoksu avautuu pehmeämpänä ja moniulotteisempana - tammi on selkeästi esillä mausteisina ja vaniljaisina vivahteina sekä miellyttävänä paahteisuutena ja kypsytyksen korostamina suklaisina sävyinä, jopa hennon nahkaisena. Siitä erottuu myös yrttisiä vivahteita, kuten hieman eukalyptusta ja runsain mitoin minttua. Hedelmäinen puoli on esillä tumman sävytteisenä ja tuo mieleen kypsät luumut, kirsikat ja karhunvatukat. Taustalla erottuu myös kuivattuja hedelmiä, häivähdyksiä kukista, hieman pippuria ja tähtianista sekä alkoholin poltetta.

Täyteläinen maku on kypsän ja tumman hedelmäinen, luumuinen, kirsikkainen ja karhunvatukkainen, boysenmarjainen ja mustaherukkainen, minkä lisäksi kielellä on hentoa aussityylistä hilloisuutta. Kypsytyksen tuomat paahteisen tammiset, mausteiset ja kevyen savuiset vivahteet sekä yrttiset, minttuiset ja eukalyptuksiset piirteet luovat viinistä moniulotteisen ja tasapainoisen. Erottuupa taustalla myös hentoa suklaisuutta. Hyvä, hedelmäinen hapokkuus ja voimakkaat, mutta kohtuu pehmeät tanniinit tekevät viinin rungosta rotevan ja erittäin tukevan. Ne saavat myös suun kuivumaan hieman ja lopulta veden nousemaan kielelle. Jälkivaikutelma on viipyilevä ja mukavan lämmittävä, tumman hedelmäinen, kevyen paahteinen ja tumman kaakaoinen. 

Nugan Estate Durif on tasapainoinen, runsas arominen ja moniulotteinen viini, mutta vaatii hieman kärsivällisyyttä avautuakseen täyteen loistoonsa, eli viini kannattaa kaataa karahviin hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Viinissä on hieman aussityylistä hilloisuutta ja tammi on selkeässä roolissa, mutta molemmat riittävän hillittyinä, joten vaikutelma ei ole liian hilloinen taikka liiallisen tamminen. Voimakkaat tanniinit ja hedelmäinen hapokkuus tuovat hyvän rungon ja vaikutelma onkin tukeva. Erinomainen lihaviini, joka maistuu syksyn riistaruokien, etenkin poronfileen kanssa, pihvien seurassa ympäri vouden ja nyt pääsiäisen aikaan lampaan kaverina. 

Lautasella oli tällä kertaa lampaan ulkofileepihvi, punaviinikastiketta, palsternakkapyreetä ja papuja. Lammas kesyttää viinin mukavasti ja viini tuntuu sen kanssa hieman hedelmäisemmältä, jopa hieman hilloiselta. Viini maistuu jopa papujen kanssa ja sen makeat vivahteet sopivat hienosti palsternakkapyreen seuraan. Tasapainoinen ja miellyttävä yhdistelmä, ruoan ja viinin yrttiset, makeahkot ja mausteiset sävyt tukevat toisiaan ja paahteisen tammiset sävyt sopivat luonnollisesti paistetun lihan seuraan. Nugan Estate Durif on Faustinon Crianzan ja Reservan tavoin erinomainen viini pääsiäispöytään, olipa tarjolla sitten lammasta tai muita liharuokia. 

Kouluarvosana: 9 Roteva ja voimakas, moniulotteinen viini.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - edullinen ostos. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Nugan Estate
Alue: Australia, New South Wales, Riverina
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Durif (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,99e Alko 16.7.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti