keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Old Coach Road Unoaked Chardonnay

Old Coach Road Unoaked Chardonnay 2014

Nelsonin viinialueella, Uuden-Seelannin eteläsaaren pohjoiskärjessä sijaitseva Seifried on vuonna 1973 perustettu perheomisteinen viinitalo. Itävaltalainen Hermann Seifried ja hänen uusiseelantilainen vaimonsa Agnes istuttivat tuolloin ensimmäiset köynöksensä parin hehtaarin tarhalle Moutere Valleyn alueelle lähelle Nelsonia. Nykyisin yritystä johtaa perheen toinen sukupolvi ja sen omistuksissa on yli 250 hehtaaria viinitarhoja ja viinejä viedään yli 20 maahan.

Viiniin käytettävät rypäleet tulevat talon Rabbit Islandin alueella, eteläsaaren pohjoiskärjessä sijaitsevilta tarhoilta. Ensimmäiset osat näistä tarhoista istutettiin vuonna 1988, minkä jälkeen tarhat ovat laajentuneet nykyiseen 60 hehtaariin. Matkaa merelle tulee vain puolentoista kilometrin verran, joten alueen ilmasto on pitkälti meren armoilla. Kuten jo viinin nimestä voi päätellä, ei sen valmistuksessa käytetä lainkaan tammea. Kun rypäleet on puristettu, mehu käy viiniksi terästankeissa, jolloin lajikkeen luonnollinen hedelmäisyys säilyy.

Viini on väriltään vaalean oljenkeltaista ja kirkasta, hennosti tuoreen vihertävää. 

Tuoksu on melko kevyehkö ja tuore, raikkaan ja trooppisen hedelmäinen, eli varsin tyypillistä Chardonnayta. Esiin nousee sitrushedelmien, omenan ja persikan sekä hunajamelonin ja litsin aromeja. Taustalla häivähtää myös hieman kukkaisia sävyjä. 

Kuiva maku seurailee tuoksua trooppisen hedelmäisenä ja raikkaana. Kielellä on omenaa, banaania, keltaista luumua, litsiä, melonia ja sitrushedelmiä, etenkin sitruunaa ja limeä. Taustalla on myös hentoa, kosiskelevaa mineraalisuutta. Suutuntumaltaan viini on hieman paksuhko ja kermaisen oloinen, vaikkei tammen kanssa tekemisissä ole ollutkaan. Eloisa sitrusmainen hapokkuus tuo mukavasti ryhtiä ja tasapainoa hedelmäisyyden keskelle. Viipyilevä jälkivaikutelma jatkuu raikkaan hedelmäisenä ja trooppisena, kielellä on ananasta ja melonia sekä hentoa yrttisyyttä. 

Old Coach Road Unoaked Chardonnay on hyvin hedelmävetoinen, mutta kaikin puolin tasapainoinen ja raikas, puhdaspiirteinen valkoviini. Viini saa hymyn huulille, sillä se yllättää positiivisesti; edullinen tammeton Chardonnay uudesta maailmasta, joka ei tuo mieleen Chilen saman hintaluokan juomia. Viini on hintansa arvoinen ja alle 15 euron Chardonnay-viinien osastolla Alkon parasta antia. Suosittelen kokeilemaan sitä erilaisten kalaruokien, mutta myös vaalean lihan seurana. 


Viini saa maistuvan parin paistetusta lohesta, kukkakaalipyreestä ja valkoviinikastikkeesta. Chardonnayn hedelmäisyys ja hapokkuus toimivat hyvin ja etenkin viinin sitrusmaiset aromit sopivat annoksen seuraan. Viinin hapokkuus leikkaa hyvin lohen rasvaisuutta ja yhdistelmä on tasapainoinen. Lisäksi viini yllättää positiivisesti ja toimii hyvin myös kukkakaalipyreen seurassa. Herkullinen ja kaikin puolin tasapainoinen ruoan ja viinin yhdistelmä - lähes täysi kymppi. 

Kouluarvosana: 8+ Pirteän raikas ja tasapainoinen Chardonnay. 
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - edullinen viini. 

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Seifried
Alue: Uusi-Seelanti, Nelson
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Chardonnay
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,85e Alko 12.10.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti