keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Pääsiäisen viinit: Faustino V Reserva

Faustino V Reserva 2011

Otetaan heti perään kokeiluun toinen riojalainen viini, joka voisi sopia hyvin pääsiäisen lammasruokien seuraan. Vuorossa on siis Faustino V Reserva, joka on vähän kuin Faustino Crianzan isoveli ja hieman juhlavampi vaihtoehto pääsiäispöytään tai muuten vain nautiskeluun.

Faustino V Reserva valmistetaan Tempranillosta (noin 90%) ja Mazuelosta (noin 10%). Rypälemehu käy noin 10 päivän ajan alle 29 asteen lämpötilassa, minkä jälkeen viini saa maseroitua vielä noin 20 päivän ajan. Tämän jälkeen seuraa noin 18 kuukauden kypsytys amerikkalaisissa Missourin tammitynnyreissä ja lopuksi noin 24 kuukauden pullokypsytys ennen myyntiin laskua. 

Syvä, kirsikanpunainen, kirkas ja kaikinpuolin puhdas viini näyttää jo hieman kehittymisen merkkejä lasin reunoja kohti.

Tuoksu on alkuun hieman sulkeutunut, paahteisen tamminen ja kypsän hedelmäinen, kunnes avautuu hiljalleen ja muuttuu runsaaksi ja intensiiviseksi. Se on melko kehittyneen oloinen ja suorastaan pursuaa kuivatun hedelmäisiä ja kypsytyksen tuomia vivahteita. Siitä voi löytää kuivattuja viikunoita, luumuja ja taateleita sekä makean mausteisia, hennon nahkaisia ja savuisiakin vivahteita. Häivähtääpä taustalla myös hieman tallia ja tupakkaa.

Keskitäyteläinen maku on vivahteikas ja miellyttävän pehmeä. Kielellä on kypsiä tummia hedelmiä, kuten luumua ja viikunaa, mutta myös hapankirsikkaa, karpaloa ja mansikkaa. Kypsytys amerikkalaisessa tammessa tuo kielelle puolestaan makean mausteisia ja vaniljaisia sekä lempeän paahteisia ja nahkaisia vivahteita sekä hieman lakritsia. Miellyttävän pehmeiksi pyöristyneet tanniinit ja hedelmäinen hapokkuus tekevät viinin rungosta tasaisen ja varman ja saavat suun kuivahtamaan loppua kohden. Pitkä ja lämmittävä jälkimaku on kypsän hedelmäinen, taatelinen, mansikkainen sekä hieman maaperäinen ja kevyen tamminen.

Faustino V Reserva on tasapainoinen ja pehmeä, oikein mainio Riojan Reserva. Se tuntuu osin liian simppeliltä ja suoraviivaiselta, jopa massoille suunnatulta. Toisaalta siinä on runsaasti erilaisia vivahteita, jopa hieman moniulotteisempaa meininkiä. Alkossa viini on yllättäen hinnoiteltu varsin mahtipontisesti, mutta pidän sitä silti hintansa arvoisena jopa pitkäripaisesta hankittuna. V Reserva maistuu oikein hyvin sellaisenaan, mutta toimii myös monipuolisesti erilaisten liharuokien kanssa.

V Reserva sai pikkuveljensä, Crianzan tavoin seurakseen lampaan karetta, mutta hieman erilaisilla lisukkeilla. Lautasella oli lampaankaretta, punaviinikastiketta ja risottoa. Kuten riojalaisilla on tapana, toimii myös V Reserva hienosti roseen lampaanlihan kanssa - klassinen ja tasapainoinen yhdistelmä. Myös punaviinikastike ja risotto maistuvat viinin kanssa. Faustinon Crianza ja V Reserva maistuvat siis molemmat oikein hyvin lampaan seurassa - Crianza on edullinen ja mutkaton valinta, kun Reserva taas hieman juhlavampi.

Kouluarvosana: 9- Voimakas ja pehmeä, oikein miellyttävä viini.
Hinta-laatusuhde: 11,60e - Erinomainen - viini on löytö hintaluokassaan.
Hinta-laatusuhde: 17,99e - Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bodegas Faustino, DOCa Rioja
Alue: Espanja, Rioja, Rioja Alavesa
Tyyli: Punaviini, Reserva
Rypäleet: Tempranillo (90%), Mazuelo (10%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 11,60e (9,55e + toimituskulut 2,05e) Decantalo 20.1.2017 (Alko 17,99e)

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti