torstai 13. huhtikuuta 2017

Vaikuttava olunen: Sierra Nevada Narwhal

Sierra Nevada Narwhal 2016

Sierra Nevada Brewing Company on Kalifornian Chicossa vuonna 1979 perustettu ja edelleen päämajaansa pitävä panimo. Chicon lisäksi panimolla on myös toinen tuotantolaitos Mills Riverissä Pohjois-Carolinassa. Olen kirjoittanut aiemmin Sierra Nevadan Pale Alesta ja kerroin tuolloin hieman tarkemmin panimon tarinasta, joten en jauha siitä nyt sen enempää.

Yksikään maistamistani Sierra Nevadan oluista ei ole vielä aiheuttanut pettymystä ja pidänkin panimon tasoa erinomaisena. Systembolagetin hyllystä mukaan tarttunut Narwhal, eli sarvivalas on Imperial Stout. Sen valmistuksessa käytetään kuutta eri mallasta ja katkerointi hoituu Magnum- ja Challenger-humalilla, joista jälkimmäistä käytetään myös viimeistelyssä. Voltteja oluessa on 10,2% ja IBUja panimo lupaa mukavat 60 yksikköä. 

Olut on lähes mustaa, syvän kahvin ruskeaa ja hyvin hennosti valoa läpäisevää. Sen päälle muodostuu keskirunsas kaakaonruskea vaahtohuppu, joka laskeutuu melko nopeasti ohuemmaksi kerrokseksi juoman pinnalle. Pysyvä vaahto on hyvin tiivistä ja pienikuplaista ja jättää lasin reunoille paksua pitsiä. 

Runsas tuoksu on paahteisen maltainen ja makeahko. Paahteisuus on osin jopa hieman nokista ja tumman ruisleipäistä, mutta myös pehmeän karamellista. Lisäksi tuoksussa on tummia hedelmiä, kuten kirsikoita ja kuivattuja luumuja. Siitä erottuu myös tummapaahteista kahvia ja espressoa, niin tummaa kuin maitosuklaata sekä vaniljaisia, siirappisia, paahteisen pähkinäisiä ja makean mausteisia vivahteita. Todella runsas arominen ja moniulotteinen tuoksu. 

Ensimaku on kermaisen pehmeä, paahteisen ja lähes palaneen maltainen, melko makeahko. Siinä on tummaa siirappia, tummia kuivattuja hedelmiä, kuten luumua sekä hyvin vahvaa espressomaista ja tummapaahteista kahvia sekä kitkerää tummaa suklaata. Kielellä on myös suolaista lakritsaa, vaniljaa ja mausteita. Humalan katkerot ovat selkeästi läsnä, mutta varsin maltillisina ja alkoholikin tuntuu ainoastaan mukavan lämmittävänä osana ja tukee oluen runkoa. Suutuntumaltaan olut on suuntäyttävän paksuhko ja samettisen pehmeä. Myös hiilihapot ovat mukavan pehmeitä. Jälkimaku on viipyilevä, siirappisen makea, nokisen kitkerä ja loppua kohden hieman kuivakampi, katkeran paahteinen, kahvinen ja savuinen.

Narwhal on vaikuttava, tasapainoinen ja herkullinen olut - mikä ei sinänsä yllätä Sierra Nevadan muihin tuotteisiin tutustunutta. Makean katkera pläjäys monipuolista aromikkuutta tummista hedelmistä vahvaan kahviin, kitkerän palaneesta maltaasta makeaan vaniljaan. Todella rikas ja runsas olut on mielestäni parhaita stoutteja, en ole ehkä näin hyvään aikaisemmin törmännytkään. Alkostahan tätä ei saa ja jos saisikin, olisi hinta todennäköisesti tuplasti kalliimpi Systemin reilun 4 euron hintaan nähden. Jos satut tähän kaveriin törmäämään, suosittelen ostamaan muutaman pullon varastoon. Narwhal on sellaisenaan mitä parhain nautiskelujuoma, mutta myös tumma suklaa maistuu sen seurassa.

Kouluarvosana: 10- Lähes täydellinen
Hinta-laatusuhde: Täydellinen - Alkosta ei saa mitään näin hyvää tähän hintaan. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Sierra Nevada Brewing Company
Alue: Yhdysvallat, California, Chico
Oluttyyppi: Stout, Imperial Stout
Maltaat: Two-row Pale, Caramel, Chocolate, Honey, Carafa III, Roasted Barley
Humalat: Magnum, Challenger
Alkoholi: 10,2 %
Pullo: 0,33 l
Hinta: 39,90 SEK (n. 4,15e) Systembolaget 3.12.2016

Samalta panimolta:
Sierra Nevada Pale Ale

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti