perjantai 21. huhtikuuta 2017

Kreikkalaisia makuja: Vóila Vineyard Assyrtiko

Vóila Vineyard Assyrtiko 2015

Lyrakis on vuonna 1966 Alagnin kylässä Kreetalla perustettu perheomisteinen viinitalo. Sen omistuksessa on 15 hehtaaria viinitarhoja ja viljelyssä keskitytään Kreetan saaren alkuperäislajikkeisiin. Perheyritys on pullottanut viiniä Lyrakis nimen alla kuitenkin vata vuodesta 1992, mitä ennen kaikki tuotanto myytiin pullottamatta suurille viinitaloille Kreikkaan ja ulkomaille. Nykyisin yrityksen johdossa on perheen toinen sukupolvi ja talon vuosituotanto on 400 000 pulloa viiniä.

Viinin valmistetaan Assyrtiko-lajikkeesta ja rypäleet kasvavat viinin nimen mukaisesti Vóila-nimisellä tarhalla Kreetan itäosissa noin 580 metrin korkeudessa. Sadonkorjuu tapahtuu käsin, kun rypäleet saavuttavat optimaalisen kypsyyden. Puristamisen jälkeen kuorikontakti kestää kymmenen tunnin ajan 12 asteen lämpötilassa, minkä jälkeen viini käy hitaasti terästankeissa 20 päivän ajan. 

Vaalean sitruunankeltainen, kirkas ja kaikinpuolin puhdas ulkoasu. 

Aromaattinen tuoksu tarjoilee niin hedelmäisiä kuin mausteisia vivahteita. Hedelmäisyys on pääosin reilun sitrusmaista, limettistä ja sitruunaista. Taustalla erottuu vivahteita yrteistä ja valkoherukoista sekä hieman raa'an oloista melonia.

Kuiva maku seurailee pitkälti tuoksun jalanjäljissä. Rapsakat sitrukset ja sitruksien kuoret tuovat mieleen limetin, greipin ja sitruunan. Näiden takaa erottuu myös hieman omenaa ja päärynää. Myös mausteisuus on selkeästi läsnä kielellä, minkä lisäksi löytyy tuntuvaa suolaista mineraalisuutta ja kevyttä yrttisyyttä. Suutuntumaltaan viini tuntuu alkuun kevyeltä, mutta keskinmaun puolella jo hieman keskitäyteläiseltä ja kermaiselta. Vaikutelma on kuitenkin todella ryhdikäs, kiitos sitrusmaisen hapokkuuden. Jälkivaikutelma on viipyilevä ja tuo mieleen hedelmäisiä, sitrusmaisia ja valkoherukkaisia piirteitä sekä suolaheinää ja yrttejä muistuttavia sävyjä. Lopussa on myös varsin tuntuvaa mineraalisuutta, joka saa veden nousemaan kielelle yhdessä hapokkuuden kanssa.

Vóila Vineyards Assyrtiko ei ole tyylikäs huippuviini, mutta varsin persoonallinen esitys. Tämä vaikutelma voi tosin johtua osin siitä, että tästä lajikkeesta valmistettuja viinejä ei juurikaan Alkossa tule vastaan. Rapsakan sitrusmainen ja ryhdikäs, kevyehkön keskitäyteläinen olemus tekee viinistä virkistävävän ja mukavan tuttavuuden. Viini sopii hyvin aperitiiviksi sekä välimerellisien kala- ja äyriäisruokien, salaattien ja kasvisruokien seuraan.


Koska viini tulee Kreikasta ja sen hapokkuus on tuntuvaa, sai se kaverikseen aitoa kreikkalaista fetajuustoa osana kreikkalaista salaattia. Hapokas viini toimii hyvin hapokkaan fetan seurassa ja sen sitrusmainen raikkaus sopii hyvin salaatin seuraan. Lisäksi viinin hedelmäisyys tuntuu myös hieman pehmeämmältä. Toimiva ja simppeli yhdistelmä. Lisäksi kokeilin viiniä riisillä täytettyjen viininlehtikääryleiden kaverina - myös tämä toimi ihan hyvin, joskin voisin kuvitella yhdistelmän olevan maistuvampi Välimeren auringon alla.

Kouluarvosana: 8+ Raikas ja ryhdikäs, kesäinen viini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Lyrakis, PGI Crete
Alue: Kreikka, Kreeta
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Assyrtiko (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 11,62e Alko 8.12.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti