perjantai 7. huhtikuuta 2017

Pääsiäisen viinit: Hewitson Baby Bush Mourvèdre

Hewitson Baby Bush Mourvèdre 2014

Pääsiäisen neljäs viinivinkki tulee Barossan laaksosta Australiasta ja kyseessä ei ole Shiraz-viini, vaikka ne lienevätkin alueen tunnetuimpaa tuotantoa. Hewitson on Dean Hewitsonin vuonna 1998 perustama perheomisteinen viinitalo. Tämän Rhônen laakson viineille sydämensä menettäneen australialaistuottajan tarinan voit lukea Miss Harry -viinin arvion yhteydestä. 

Mourvèdre-lajikkeesta valmistetun viinin nimi, Baby Bush juontuu viiniköynöksistä, joista tähän viiniin käytettävät rypäleet tulevat. Barossan laaksossa sijaitsevalle tarhalle istutettiin nimittäin nuoria pistokkaita maailman tiettävästi vanhimmista Mourvèdre-köynöksistä Old Garden-viinitarhalta. Tämä Hewitsonin omistama vanha tarha on istutettu jo vuonna 1853. Baby Bush tarhan köynökset ovat vähintään 10-vuotiaita. Baby Bush Mourvèdre viiniä kypsytetään 15 kuukauden ajan ranskalaisessa tammessa.

Tumman puhuva, syvän purppuranpunainen viini kietoutuu reunoista rubiinin ja pinkin sävyihin. 

Todella houkutteleva ja herkullinen tuoksu on samaan aikaan mehevä ja kevyen tamminen, mutta hillitty ja tasapainoisen. Siinä on tummaa hedelmää, karhunvatukoita, mustikoita ja luumuja sekä maaperäisiä ja mehevän multaisia vivahteita. Tammi on läsnä hillityn paahteisin ja makean mausteisin sävyin, minkä lisäksi tuoksussa on yrttsiä vivahteita, eukalyptusta ja aavistus kukkaisuutta. 

Täyteläinen ja suuntäyttävä maku on varsin mehevä, suorastaan runsas ja paksu. Kielellä on runsaasti tumman sävytteistä hedelmää, etenkin mustaherukoita ja karhunvatukoita, mutta myös hieman puolukkaisia ja ylikypsän mansikkaisia häivähdyksiä. Myös tuoksun multaiset, tammiset, paahteiset ja mausteiset vivahteet sekä eukalyptus seikkailevat kielellä. Häivähtääpä taustalla myös hieman nahkaa, pippuria ja pähkinää. Tuhdin lihaisat ja pehmeät tanniiinit tuovat viinille vankan rungon ja selkärangan. Kirpeän punamarjainen hapokkuus tuo puolestaan ryhtiä suutuntumaan, mutta yleisime pysyttelee samettisen tasaisena. Jälkimaku on viipyilevä, samettinen ja pehmeä - kielellä on tammea ja hentoa yrttisyyttä, puolukoita ja karpaloita. Varsin lämmittävä, miellyttävän nahkainen ja tukeva loppu.

Baby Bush Mourvèdre on herkullinen ja pehmeä, vivahteikkaan moniulotteinen viini. Hewitsonin sakki tuntuu hallitsevan Rhônen perinteiset rypälelajikkeet ja jälleen kohdalle sattui persoonallinen, jopa hieman rustiikkinen viini. Tuhdeista ja lihaisista tanniineista sekä punaisen marjaisasta hapokkuudesta huolimatta viinin yleisime on melko samettinen. Viinin saa edullisesti omakseen jopa Alkosta. Baby Bush on ehkä liian runsas seurusteluviiniksi, mutta tummat liharuoat saavat siitä loistavan parin.

Lautasella oli lampaan karetta, vahvaa punaviinikastiketta ja uunijuureksia. Viinin mausteiset, yrttiset  ja maaperäiset vivahteet sopivat hienosti lautaselta löytyvien makujen seuraan. Mehukas viini on mainio pari lampaan seuraan, mutta uunijuurekset aiheuttavat yhdistelmään lievää rosoisuutta. Se ei kuitenkaan ole liian häiritsevää ja vaikutelma on hyvä. Lisukkeen vaihtamalla Baby Bush toimisi siis paremmin.

Kouluarvosana: 9- Tasapainoinen ja runsas, kerrassaan hieno viini.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - viini on edullinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Hewitson
Alue: Australia, Etelä-Australia, Barossa Valley
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Mourvèdre
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,99e Alko 24.2.2017

Samalta tuottajalta:
Hewitson Miss Harry 2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti