perjantai 18. maaliskuuta 2016

Ricossa Barolo ja pääsiäisen yrttinen karitsankare

Ricossa Barolo 2011

Lammasruoat yleistyvät suomalaisissa ruokapöydissä pääsiäisen aikaan ja niiden seuraan löytyy loputtomasti erilaisia punaviinejä. Perinteisiä vaihtoehtoja lampaan ja karitsan seuraan löytyy esimerkiksi Espanjan Riojan ja Ranskan Bordeaux'n alueiden viineistä, mutta löytyy hyviä lammasviinejä myös muualta Euroopasta ja sen ulkopuolelta. Tässä olisi yksi vinkki yrttimarinoidun karitsan kareen kaveriksi. Viini löytyy Alkon tilausvalikoimasta ja kustantaa yli 20 euroa. Jos hinta tuntuu liian korkealta, kannattaa seurata blogia, sillä kirjoittelen vielä parit arviot edullisemmista viini vaihtoehdoista.

Ricossan tarina alkaa 1800-luvun lopusta, jolloin Lorenzo Ricossa perusti tislaamon vanhaan rakennukseen Astin kaupungin laitamille. Tislaamosta kehittyi kohtaus- ja taukopaikka, jossa keskusteltiin hyvän viinin äärellä elämästä ja viininvalmistuksesta. Nykyisin Ricossan omistaa viinialan yritys, MGM Mondo del Vino, joka tuottaa viiniä eri puolilla Italiaa.

Luoteis-Italiassa Ranskan ja Sveitsin rajalla sijaitseva Piemonten alue tunnetaan punaviineistään ja makeista kuohuviineistään. Piemontesta löytyy 45 DOC- ja 12 DOCG-luokiteltua aluetta. Piemonten ala-alueelta Langhesta tulee muutamia Italian kuuluisimpia viinejä, kuten Barolo, Barbaresco ja Asti.

Barolo-alueeseen kuuluu yksitoista kuntaa, joilla on yhteensä 1300 hehtaaria viljelmiä. Alueen huipputarhat sijaitsevat viiden kunnan alueilla, Barolossa, La Morrassa, Castiglione Fallettossa, Serralunga d'Albassa ja Moforte d'Albassa. Loput kuusi kuntaa, Verduno, Grinzane Cavour, Diano d'Alba, Cherasco, Novello ja Roddi omistavat vain pienen osan kaikista Barolo-viljelmistä.

Ainoa Baroloon sallittu rypäle on Nebbiolo, jota ei juurikaan Piemonten ulkopuolella viljellä. Nebbiolo on vaativa viljeltävä ja kaipaa runsaasti aurinkoa, minkä lisäksi se menestyy vain harvoilla alueilla. Lajike on vallannut parhaat etelään viettävät tarhat viiden ensiksi mainitun kunnan alueilla. Vuonna 1967 lajiketta viljeltiin vain 645 hehtaarin alueella ja vuoteen 1990 mennessä viljelmät laajentuivat 1307 hehtaariin. Vuonna 2006 Nebbioloa viljeltiin jo 1800 hehtaarin alueella Langhessa. Osa viljelyalueista on lajikkeelle heikommin soveltuvia ja näiden alueiden rypäleet käytetään muihin, kuin Barolo-viineihin.

Perinteisen tyylin Barolo on erittäin tanniininen viini ja vaatii jopa yli 10 vuoden kypsytyksen ennen kuin on parhaimmillaan. Modernimman tyylin viinit ovat hedelmäisempiä, kevyempiä ja nuorempana juotavia. Baroloa on kypsytettävä vähintään kolmen vuoden ajan, josta vähintään kaksi vuotta tammitynnyreissä. Viinit ovat usein melko kirkkaita ja läpikuultavan punaisia, mutta iän myötä väri muuttuu tiilen suuntaan. 

Ricossan Baroloon käytetään rypäleitä, jotka tulevat Barolon, Castiglione Falletton, Serralunga d'Alban ja La Morran alueilta. Tarhojen maaperä on lännessä pääasiassa hedelmällistä, kalkkipitoista merkkeliä. Idässä maaperä taas on hiekan peittämää kalkkikiven ja kvartsin kerrostumaa. Viiniä on kypsytetty kolmen vuoden ajan, josta vähintään kaksi vuotta tammitynnyreissä.

Viini on väriltään läpikuultava, mutta intensiivisen punainen ja taittuu reunoista rusehtavan punatiilen sävyihin.

Houkutteleva tuoksu on vivahteikas ja kehittynyt. Siinä on marjaisia ja kirsikkaisia vivahteita, kuivattuja luumua sekä kevyttä tervaisuutta. Tammi on integroitunut viiniin hienosti ja on läsnä tuoksussa paahteisena ja mausteiseina. Taustalla on myös hieman yrttejä, laventelia ja lakritsia sekä maanläheisiä vivahteita ja häivähdys tallia.

Maku on tuoksun tapaan miellyttävä ja hienosti kehittynyt. Päällimmäisenä on punaisia marjoja, hentoa metsämansikkaisuutta ja kirsikoita. Siitä löytyy tuoksun tapaan myös kevyttä tervaisuutta ja kuivatun hedelmäisiä, etenkin luumuisia vivahteita sekä hieman laventelia ja lakritsia. Tammi on tuoksun tapaan tyylikkäästi läsnä ja antaa myös makuun paahteisia ja mausteisia sävyjä. Lisäksi kitalaelta löytyy hieman maanläheisiä vivahteita, kuten aluskasvillisuutta. Viini on keskitäyteläinen ja tanniininen. Kuivat, mutta tyylikkäästi kehittyneet tanniinit ja punamarjainen hapokkuus saavat veden nousemaan kielelle ja antavat viinille loistavan ryhdin, joka kantaa aina pitkään viipyilevään, kirsikoiden, yrttien ja paahteisen tammen sävyttämään loppuun. 

Ricossa Barolo edustaa Barolon modernimpaa tyylisuuntaa. Pullo kannattaa avata paria tuntia ennen nauttimista ja voihan viinin ihan dekantoidakin. Kokonaisuutena viini on moniulotteinen ja tasapainoinen. Kaksi vuotta tammitynnyreissä on tuonut viiniin sopivasti vivahteita ja tammi on integroitunut hienosti. Tyylikäs ja aavistuksen rustiikkisenkin oloinen paketti.

Viini sai kaverin yrttimarinoidusta karitsan kareesta, porkkana-perunaröstistä sekä timjamilla ja rosmariinilla maustetusta punaviinikastikkeesta. Ricossa Barolo on hieman rustiikkinen, mutta ennen kaikkea juhlallinen valinta pääsiäispöytään. Viini sopi erinomaisesti yrteillä maustetun karitsan kaveriksi ja roseeksi jätetty liha pehmentää viinin tanniinit ja yhdistelmä on tasapainoinen. Viini toimii hyvin myös lisukkeiden kanssa. Mieleen jäävä, miellyttävä yhdistelmä. Kannattaa kokeilla myös muiden yrttisten karitsa ja lammasruokien kaverina.

Kouluarvosana: 9 Tyylikäs ja harmoninen huippuviini.
Hinta-laatusuhde: 17,55e - Viini on edullinen ja hyvä ostos.
Hinta-laatusuhde: 25,90e - Viini on hintansa arvoinen, mutta samalla rahalla saa parempaakin.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Ricossa Antica Casa, DOCG Barolo
Alue: Italia, Piemonte, Langhe, Barolo
Tyyli: Punaviini, Barolo
Rypäleet: Nebbiolo (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 159 SEK (n. 17,55e) Systembolaget 23.11.2015 (Alkon tilausvalikoima 25,90e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti