maanantai 14. maaliskuuta 2016

Mufloni Talviporter

Mufloni Talviporter

Nyt tuli vastaan niin hyvä suomalainen portteri, että pakko kirjoitella taas oluesta. 

Beer Hunter's on porilainen vuonna 1998 perustettu panimoravintola. Panimon yhteydessä toimii myös Suomen ensimmäinen, vuonna 2001 toimintansa aloittanut mallasviskitislaamo. Panimon oluita myydään Mufloni tuotemerkillä ja niitä löytyy Alkon valikoimasta tällä hetkellä viisi erilaista. Lisäksi Mufloni-oluita löytyy hyvin varustelluista kaupoista. 

Olut on lasissa todella tumman ruskeaa, ehkä jopa lähempänä mustaa ja niin sameaa, ettei läpäise juuri ollenkaan valoa. Sen päällä on erittäin runsas maitokahvinruskea, todella tiivis ja kuohkea vaahtokruunu, joka ei halua laskea sitten millään. Hiljalleen kadotessaan vaahto jättää kaunista pitsiä lasin reunaan. 

Tuoksussa on porterille tyypillisesti runsaasti paahteista ja poltettuakin mallasta. Lisäksi päällimmäisenä erottuu makeaa lakritsia, voimakas paahtoista espressoa ja makeita mausteita sekä hieman hedelmäistä tummaa suklaata. Humalointi tuntuu tuoksussa kevyen sitruksisena ja taustalla on myös hieman turpeisia piirteitä. 

Maku on tuoksun tapaan voimakkaasti paahteisen ja poltetun maltainen sekä lakritsinen. Perässä seuraa erittäin voimakkaan espressoinen makumaailma. Olut on melko voimakkaasti humaloitu ja humalat puraisevat sitrusmaisena ja tuntuvat kielellä sitrusmaisen katkerona alusta loppuun saakka. Lisäksi kieleltä löytyy makeaa mausteisuutta, joka vuorottelee kuivien yrttien ja puisten vivahteiden kanssa. Suutuntumaltaan olut on lähes pureskeltavan paksu, melko täyteläinen ja kermaisen pehmeä. Humalointi tuo makuun otetta ja olut saa siitä sopivasti ryhdikkyyttä. Myös hiilihappoisuus on hyvää. Olut jättää todella pitkään viipyilevän jälkimaun, jossa on hiiltynyttä poltettua puuta, hieman lakritsia, kuivakkaa tummaa suklaata sekä humalan tuoman sitrusta ja katkeroisuutta. Jälkivaikutelma tuo mieleen myös nokipannukahvit. 

Kokonaisuutena olut on laadukas ja loistava esimerkki siitä, että Suomessakin osataan panna olutta. Talviporter näyttää lasissa todella hyvältä ja niin tuoksu, kuin makukin on kaikin puolin tasapainossa. Mikäli tämä ensi talvena tulee myyntiin, tarttuu se varmasti mukaan, sillä sen verta vaikuttava esitys Mufloni Talviporter oli.  

Kouluarvosana: 8,5 - Miellyttävä ja persoonallinen olut.
Hinta-laatusuhde: Hintaluokkansa parasta antia. 

Jotain pientä infoa:

Alue: Suomi, Pori
Oluttyyppi: Porter
Maltaat: Pilsner-, Vienna-, karamelli- ja tummat alemaltaat sekä paahdettu ohra
Humalat: Cascade, Centennial, Nugget
Alkoholi: 6,0 %
Pullo: 0,33 l
Hinta: 2,99e Alko 26.2.2016 (Talven kausituote, poistunut valikoimista)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti