keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Collavini Villa Canlungo Pinot Grigio

Collavini Villa Canlungo Pinot Grigio 2014

Collavinin viinitalo sijaitsee Friuli - Venezia Giulian maakunnassa, Koillis-Italiassa. Alue rajoittuu lännestä Veneton maakuntaan ja etelästä Adrianmereen. Pohjoisessa vastaan tulee Itävallan ja idässä Slovenian raja. Eugenio Collavini perusti viinitalon vuonna 1896 ja toimitti aluksi viiniä Udinen kaupungin aatelisperheille ja viinikauppiaille. Hänen poikansa Giovanni johti yritystä läpi maailmansotien. 

Giovannin poika Manlio siirtyi isänsä jälkeen talon johtoon ja panosti ensimmäisten Friulin viinintuottajien joukossa ulkomaan vientiin. Vuonna 1966 Collavini muutti Castello Zucco-Cuccanea linnaan, joka on rakennettu 1500-luvun puolivälissä ja jossa viinitalo edelleen sijaitsee. 

Collavini on nykyään osakeyhtiö ja yksi alueen johtavista viinintuottajista. Collavinin perhe omistaa sen edelleen ja Manlio johtaa yritystä yhdessä poikiensa Giovannin, Luigin ja Eugenion kanssa. Talon viinit tunnetaan korkeasta laadustaan ja niiden hinnat kohoavat keskitason yläpuolelle. Viinit ovat myös keränneet lukuisia palkintoja kansainvälisissä viinialan kilpailuissa. 

Talon viineihin käytettävät rypäleet tulevat 150 hehtaarin viljelmiltä Collion, Colli Orentalin ja Isonzon DOC-alueilta. Osa viljelmistä on Collavinin ja osa sopimusviljelijöiden omistuksessa. Laadun takaamiseksi rypäleiden kypsymistä seurataan aktiivisesti ja sadonkorjuu tapahtuu käsin. Viinit valmistetaan kellarissa, jossa vuosisatoja vanhat perinteet ja nykyaikaiset tekniikat yhdistyvät.

Villa Canlungo Pinot Grigio viiniin käytettävät rypäleet tulevat Collion alueen tarhoilta, jotka ovat maaperältään kalkkista ja hiekkakivistä. Sadonkorjuu tapahtuu syyskuussa ja rypäletertut puristetaan heti poimimisen jälkeen. Kuorimassaa uutetaan lyhyen ajan rypälemehussa alhaisessa lämpötilassa. Käyminen kestää kaksi viikkoa ja tapahtuu ruostumattomissa terästankeissa 14-16 asteen lämpötilassa. Viiniä kypsytetään terästankeissa sakan päällä seuraavaan kevääseen. 

Viini on lasissa intensiivisen oljenkeltaista ja välkehtii kultaisin vivahteisiin. Reunoja kohti väri vaalenee lähes värittömäksi. 

Kesäinen tuoksu on kukkaisen hedelmäinen, etenkin päärynäinen. Siinä on myös hentoa mausteisuutta, kuten selvästi erottuvaa valkopippuria ja aavistus neilikkaa. Myös rypäleelle tyypillisiä yrttisiä vivahteita löytyy. 

Rapsakka maku on kuiva, mukavan hedelmäinen ja ensimmäisenä kieleltä löytyy päärynöitä ja sitrushedelmiä, sitruunaa sekä hentoa persikkaisuutta. Myös tuoksussa esiintynyt mausteisuus on läsnä kielellä valkopippurisena. Taaempaa löytyy myös kukkaisia ja aavistus yrttisiä vivahteita sekä hieman rasvaista kookosta muistuttavaa aromia. Viini on kokonaisuutena kevyehkö ja saa eloisasta sitrusmaisesta hapokkuudesta raikkautta ja kohtuullisen ryhdin. Hapokkuus saa veden nousemaan kielelle ja tuntuu lyhyehkössä, melko ohuessa sitruksien sävyttämässä jälkivaikutelmassa. 

Viini on yksinkertaiinen ja tasapainoinen, laadukkaan oloinen eikä siitä oikein keksi pahaa sanottavaa hinnan lisäksi. Samaan rahaan löytyy paljon parempiakin viinejä, minkä vuoksi tämä tuntuu kalliilta. Kesäisen raikas kokonaisuus, joka toimii parhaiten hyvin viilennettynä aurinkoisena päivänä piknikillä tai terassilla, miksei myös kesäisten kevyempien ruokien, kuten salaattien ja kalaruokien kaverina. Miellyttävä viini, mutta turhan kallis.

Kouluarvosana: 8- Yksinkertainen viini kesäksi.
Hinta-laatusuhde: Kallis.

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Eugenio Collavini, DOC Collio
Alue: Italia, Friuli - Venezia Giulia
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Pinot Grigio (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,99e Alko 19.1.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti