torstai 10. maaliskuuta 2016

Pasta Bolognese vs. Zenato Veneto Rosso Parziale Appassimento

Zenato Veneto Rosso Parziale Appassimento 2012

Pasta on mielenkiintoinen raaka-aine, jonka synnystä löytyy useita eri tarinoita. Oma lemppari pastaruokani on ehdottomasti Carbonara, eikä mikään kermainen mössö, vaan sellainen hieman italialaisempi versio. Pasta on myös edullinen raaka-aine, jota voi tarjoilla lähes minkä tahansa lisukkeen kanssa, pitipä sitten lihasta, merenelävistä tai kasviksista ja juuri se tekee pastasta niin mielenkiintoisen raaka-aineen.

Tällä kertaa kokkailin pasta Bolognesea, joka sai kaverikseen Zenato Veneto Rosso Parziale Appassimento viinin. Viini kulki ennen nimellä Veneto Rosso, mutta vuosikerrasta 2012 alkaen perään lisättiin Parziale Appassimento, sillä viini valmistetaan Appassimento-menetelmällä, eli siihen käytetään kuivattuja rypäleitä. Olen kirjoittanu Zenaton viineistä muutamaan kertaan aikaisemminkin, joten en kerro tällä kertaa tuottajasta, vaan hyppään suoraan viinin kimppuun. 

Viiniin käytettävät rypäleet kerätään käsin Veronan ja Trevison kalkkipitoisilta kukkuloilta syys-lokakuun vaihteessa. Viinin valmistuksesta ei juurikaan tietoa netistä löytynyt, eikä viiniä edes Zenaton sivuilta esitellä. Osa viiniin käytettävistä rypäleistä on kuitenkin kuivattuja ja maseraatio kestää kymmenen päivää. Viiniä kypsytetään terästankeissa 12 kuukauden ajan.


Melko tumma, syvän rubiininpunainen viini läpäisee melko heikosti valoa ja väri vaalenee lasin reunoja kohti vaaleamman punaisen eri sävyjen kautta lähes värittömäksi.

Tuoksu on kypsien marjojen sävyttämä, erityisesti karpaloinen. Siitä löytyy myös kirsikkaisia ja metsämansikkaisia piirteitä sekä kevyttä, hieman tammea muistuttavaa paahteisuutta. Taustalla on myös hieman yrttisiä ja mustaherukkaisia vivahteita.

Maku jatkuu tuoksun tapaan kypsien marjojen, kuten karpalon ja punahrerukan sekä kirsikan aromein aavistuksen makeahkona. Siitä löytyy tuoksun tapaan hienostunutta ja kevyttä tammea muistuttavaa paahteisuutta ja yrttejä, minkä lisäksi mausteita ja kuivattuja hedelmiä kuten luumua. Taustalla on myös mustaherukkaa ja hieman metsämansikkaisia vivahteita. Tasapainoinen viini saa pehmeään ja keskitäyteläiseen suutuntumaansa hienon ryhdin samettisen pehmeistä tanniineista ja marjaisasta hapokkuudesta. Viipyilevä kypsän marjainen, jopa kuivatun hedelmäinen ja luumuinen sekä hennon savuinen loppu.

Kokonaisuutena viini on tasapainoinen ja pehmeä, vivahteikas ja hienostunut. Appassimento-menetelmä tuo viiniin kuivatun hedelmäisiä vivahteita ja hienoista makeutta, jotka tekevät viinistä hieman moniulotteisemman. Yksi Alkon valikoiman parhaista Appassimento-viineistä ja vielä kohtuullisen edulliseen hintaan. Viini on melko helposti lähestyttävä, joten se sopii sellaisenaan nautiskeluun, mutta toimii myös ruokajuomana.

Ja miten viini sitten pärjäsi pasta Bolognesen kanssa. Viinin mausteiset ja yrttiset piirteet korostuvat hieman ruoan kanssa, mutta eivät häiritsevästi. Lisäksi viinin tanniinit ja hapot toimivat hyvin ruoan kanssa ja korostavat Bolognese-kastikkeen makuja. Viinin jälkimaussa tuntuu myös mausteisia piirteitä ja kuivatun hedelmäiset vivahteet korostuvat hienosti. Tasapainoinen ja harmoninen yhdistelmä. 

Kouluarvosana: 8,5 Tyylikäs ja elegantti viini.
Hinta-laatusuhde: Viini on hinnaltaan edullinen. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Zenato, IGT Rosso Veneto
Alue: Italia, Veneto
Tyyli: Punaviini, Appassimento
Rypäleet: Corvina Veronese (40%), Merlot (40%), Cabernet Sauvignon (20%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 10,98e Alko 19.1.2016

Samalta tuottajalta:
Lugana San Benedetto 2013
Zenato Ripassa Valpolicella Superiore 2011
Zenato Valpolicella Superiore 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti