tiistai 16. helmikuuta 2016

Zinck Riesling Prestige vs kylmäsavulohi ja katkaravut

Domaine Zinck Riesling Prestige 2014

Domaine Zinck on perheyritys, jonka Paul Zinck perusti vuonna 1964 ja jota johtaa nykyisin hänen poikansa Philippe. Viinitila sijaitsee keskiaikaisessa Eguisheimin kaupungissa, muutaman kilometrin päässä Colmarista. Kun Paul aloitti, talolla oli vain 2,5 hehtaaria viinitarhoja, joiden kokonaisala on kasvanut tähän päivään mennessä 20 hehtaariin. Viiniä tuotetaan vuodessa noin 280 000 pulloa, josta 60 prosenttia menee vientiin noin 20 eri maahan. 

Koillis-Ranskassa, lähellä Saksan rajaa sijaitseva Alsacen viinialue tunnetaan valkoviineistään. Alueella tuotetusta viinistä noin 90 prosenttia on valkoviiniä. Alsacen viinialue eroaa kulttuuriltaan ja historialtaan muista Ranskan tärkeimmistä viinialueista. Alsace on Ranskan ainoa alue, jonka viinit nimetään rypäleen eikä esimerkiksi kylän tai tilan mukaan. Joskus myös viinitarhan nimi mainitaan etiketissä, mutta rypäle on silti kasvualuetta tärkeämpi Alsacessa. Alue on ehkä Ranskan helpoimmin ymmärrettävä viinialue, sillä alkuperäluokituksia on käytännössä vain yksi, AC Alsace. Lisäksi alueella valmistetaan myös AC Alsace Grand Cru- ja AC Crémant d'Alsace -luokiteltuja viinejä. 

Alueella viljellään niin saksalaisia kuin ranskalaisia rypälelajikkeita, joista valmistetaan pääasiassa laadukkaita kuivia ja puolikuivia valkoviinejä. Alueen huippuviinit tuotetaan Grand Cru -tarhoilla. Alsacen alue on ilmastoltaan melko viileää, mutta aluetta suojaavien vuorten ansiosta melko kuiva, joten alueella pystytään tuottamaan kohtuullisia viinejä silloinkin, kun muualla Ranskassa menee huonommin. Palataampa sitten Zinckin viinitaloon. 

Philippe kunnioittaa perheyrityksen arvoja ja hänelle tärkeintä on viinien korkea laatu. Hän pyrkii korostamaan viinien raikkautta ja pitämään aromit aisoissa, tuloksena on hienovaraisia ja tasapainoisia viinejä. Korkean laadun säilyttämiseksi perinteiset menetelmät yhdistetään moderneihin viljely- ja valmistustekniikoihin. Viineihin vaikuttaa ilmasto ja ennen kaikkea maaperä, joka antaa rypäleille hedelmäisiä ja mineraalisia aromeja. Köynöksiä, rypäleitä ja viinejä käsitellään mahdollisimman vähän, joten ne saavat muodostua luonnollisesti. Rypäleet kerätään aina käsin ja rypälemehu käy viiniksi perinteisesti luonnon hiivojen avulla, ilman lisättyä hiivaa. 

Zinckin luonnonmukaisesti viljeltävät viinitarhat sijaitsevat Eguisheimin parhailla rinteillä. Talolla ei ole virallista luomusertifiointia, mutta vuodesta 2011 kaikki tarhat on hoidettu luonnonmukaisin menetelmin ja kaikin tavoin ympäristöä kunnioittaen, ilman lannoitteita tai muita haitallisia aineita. Tarhat ovat maaperältään pääasiassa kalkkipitoista savilietettä ja vulkaanista tuhkaa, mikä mahdollistaa kaikkien Alsacen perinteisten lajikkeiden viljelyn. Talon viinit jaetaan kolmeen sarjaan,  jotka ovat Portrait, Terroir ja Grand Cru ja kirsikkana päälle Crémant -kuohuviinit. 

Alkosta löytyvä Prestige Riesling kuuluu Zinckin Terroir-sarjaan, jonka viinit ovat tuottajan mukaan samaan aikaan herkkiä ja moniulotteisia ja joista voi aistia hienovaraiset rypäleen ja maaperän yhdistelmät. Nimensä Terroir -sarja on saanut köynöksistä, jotka juurtuvat syvälle maaperään saadakseen ravinteita. Prestige Rieslingiin käytettävät rypäleet kerätään käsin noin 230-280 metrin korkeudesta, etelään ja kaakkoon viettäviltä rinteiltä. Käyminen tapahtuu lämpösäädeltävissä terässäiliöissä 18-20 asteessa ilman lisättyä hivaa. Viini saa kypsyä 9 kuukautta sakan päällä ennen pullotusta, minkä jälkeen vielä muutaman kuukauden pulloissa. 

Puhdas, kirkkaan vaaleankeltainen väri taittuu hennosti kullan sävyihin. 

Raikkaan hedelmäinen ja runsaan sitruksinen tuoksu viestii vihreistä omenoista ja kukkaisuudesta. Mineraalisuus on läsnä tyylikkäänä, minkä lisäksi tuoksu antaa makeita mausteita ja häivähdyksen hunajaa. 

Maku on makeampi, mitä tuoksu antaa odottaa. Siinä on tuoksun tapaan raikkaita hedelmiä ja sitruksia, kuten limeä ja greippiä sekä kypsiä aprikooseja ja hieman vihreitä omenoita. Tyylikäs ja raikas mineraalisuus on selkeästi läsnä ja taustalta löytyy tuoksun tapaan hienoista hunajaisuutta. Viini on suutuntumaltaan keskitäyteläinen, puolikuivan ja puolimakean välimaastosta. Raikas mineraalisuus ja sitrusmainen hapokkuus antavat viinille tyylikään rungon. Jälkivaikutelma on hetken aikaa viipyilevä, vihreän omenainen, kypsän aprikoosinen ja hennon hunajainenkin, mutta ennen kaikkea raikas. 

Miellyttävä ja raikas Riesling Alsacesta. Viinissä on runsaasti vivahteita, hedelmiä ja mineraalisuutta ja paketti on hienossa tasapainossa. Sitrusmainen hapokkuus leikkaa hyvin viinin makeuden tuntua ja antaa sille hyvän ryhdin, minkä vuoksi viini toimii monenlaisten kala- ja äyriäisruokien kaverina. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen viini. 

Kylmäsavulohta ja sinappikastiketta leivän päällä. Viinin hapokkuus leikkaa hienosti lohen rasvaisuuden tuntua ja tasapainottuu hienosti. Viini tuntuu ehkä aavistuksen tuoreemmalta ja hyvällä tavalla kuivemmalta, minkä lisäksi sen sitrusmaiset aromit ja hapokkuus tekevät yhdistelmästä todella freesin ja tasapainoisen. Loistava ruoan ja viinin yhdistelmä.

Katkarapusalaatin kanssa viini toimii myös hyvin raikkaan mineraalisuutensa ja sitrusmaisen hapokkuudensa puolesta. Viini pärjäsi myös salaatin kyljessä olleen chilimajoneesin kanssa hyvin. Viini tuntui ehkä aavistuksen täyteläisemmältä ja sen hapokkuus kesyyntyi aavistuksen, muttei latistunut. Zinckin Prestige Riesling toimi hienosti molempien ruokien kanssa, mutta lohileivät veivät tällä kertaa voiton. 

Kouluarvosana: 8,5 - Tyylikäs
Hinta-laatusuhde: Hintansa arvoinen 

Tuottaja ja luokitus: Domaine Zinck Vins d'Alsace, AC Alsace
Alue: Ranska, Alsace, Eguisheim
Rypäleet: Riesling (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 13,48e Alko 17.12.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti