maanantai 22. helmikuuta 2016

André Lurton Château Coucheroy Rouge

Château Coucheroy Rouge 2007

Perheyritys, Les Vignobles André Lurton on tällä hetkellä yksi Bordeaux'n suurinmmista viinintuottajista. André Lurton perusti yrityksen vuonna 1953 perittyään historiallisen sukutilansa, Grézillacissa sijaitsevan Château Bonnet'n ja jatkoi näin isoisänsä vuonna 1897 aloittamaa työtä. André Lurton on omistanut lähes 70 vuotta elämästään viinitarhoille ja viinintuotannolle.

Vuosien saatossa yritystoiminta on laajentunut useiden hankintojen myötä ja talo omistaa nykyisin kymmenen viinitilaa ja työllistää 200 työntekijää Gironden alueella. Viinitilat sijaitsevat kuuden eri appellaation alueella, jotka ovat Bordeaux, Entre-Deux-Mers, Graves, Lussac-Saint-Émilion, Margaux ja Pessac-Léognan. Näillä tiloilla on yhteensä 600 hehtaaria viinitarhoja, joista 430:llä viljellään punaisia lajikkeita. Yritys myy vuosittain noin neljä miljoonaa pulloa viiniä, joista 58 prosenttia on punaviinejä, 34 prosenttia valkoviinejä ja loput kahdeksan roseeviinejä.

Yrityksen pääkonttori sijaitsee Château Bonnetin tilalla Grézillacissa, jota ympäröi 300 hehtaaria viinitarhoja, jotka levittäytyvät Entre-Deux-Mersin ja Bordeaux'n alueille. Pessac-Léognan alueella yrityksellä on neljä tilaa, joilla on yhteensä 260 hehtaaria viinitarhoja. Lisäksi André Lurton omistaa puolet Lussac-Saint-Émilionin alueella sijaitsevasta Château de Barbe Blanchesta ja  on osakkaana Margaux'ssa sijaitsevassa Château Dauzacin tilalla.

Coucheroy viinit valmistetaan Château Rochemorin tilalla Pessac-Léognan alueella. Tilan historia yltää 1500-luvun alkupuolelle ja sen omistajat ovat vaihtuneet vuosien saatossa muutamaan kertaan. 1920-luvulla eräs metsäyhtiö osti tilan ja sen viinitarhoille istutettiin metsää. André Lurton osti tilan vuonna 1974 ja on palauttanut sen loistoonsa.

Coucheroy Rouge valmistetaan Cabernet Sauvignon ja Merlot lajikkeista, joiden suhde on vuosikerrasta riippuen noin puolet ja puolet. Köynökset, joista rypäleet kerätään ovat keskimäärin noin 10-12 vuotiaita. Rypäleet kerätään käsin, kun niiden sisältämien sokerien ja hapokkuuden tasapaino on parhaimmillaan. Viiniin käytetään vain parhaat rypäleet ja lajittelu alkaa jo viinitarhoilla. Toinen lajittelu tapahtuu liukuhihnalla ja kolmas lajittelukoneella.

Lajittelun jälkeen rangat poistetaan, rypäleet puristetaan kevyesti ja rypälemehu siirretään terästankkeihin. Perinteinen käyminen ja maseraatio kestävät noin viikon verran 28-30 asteessa. Käymisen jälkeen kuoret ja hedelmäliha erotellaan puhtaasta viinistä. Myös jäljelle jääneestä rypälemäskistä puristetaan talteen viini, joka on runsaamman väristä ja tanniinisempaa. Tämä viini säilytetään erillään muusta viinistä ja sen laadusta riippuen sitä käytetään lopulliseen sekoitukseen. Viini käy läpi myös malolaktisen käymisen, jonka jälkeen viiniä kypsytetään 12 kuukautta tammitynnyreissä, joista 25-30 prosenttia on uusia. Tuottajan mukaan viini on valmis nautittavaksi 2-4 vuotiaana, mutta voi kehittyä vielä 10-15 vuottakin. 

Viini on lasissa keskisyvää ja kehittyneen kirkkaan tiilen punaista, taittuen reunoja kohti jo aavistuksen rusehtaviin sävyihin.

Vivahteikas tuoksu on melko voimakkaan oloinen ja kehittynyt. Siinä tuntuu pehmeän tammisia ja mausteisia piirteitä sekä hieman mustaherukkaa. Taustalla on myös aavistus lakritsaa ja hieman tupakkaa.

Maku on tuoksun tapaan kehittynyt ja miellyttävän vivahteikas. Kieleltä löytyy hienoista hedelmäisyyttä, luumuja ja mustaherukkaa, mutta tammen tuomat, pehmeiksi kehittyneet piirteet ovat pääroolissa. Tammea, tyylikästä mausteisuutta ja vaniljaa sekä hieman savuisia ja lakritsisia piirteitä. Suutuntumaltaan viini on melko täyteläinen ja samettisen pehmeät tanniinit ja hyvin säilynyt, pehmeäkin hapokkuus antavat viinille tyylikkään rungon. Pitkään viipyilevä, jälkimaku on runsas

Mielenkiintoinen ja tyylikäs punaviini, joka on säilyttänyt hapokkuutensa lähes kymmenen vuoden ajan. Toisaalta hedelmäiset vivahteet ovat väistyneet hieman kypsytyksyksen tuomien aromien tieltä, mutta kokonaisuutena viini on kehittynyt tyylikkäästi. Viini toimii tämän ikäisenä niin liharuokien parina, kuin sellaisenaan nautittuna.

Kouluarvosana: 9 - Tyylikäs ja hienosti kehittynyt viini.
Hinta-laatusuhde: Ehdottomasti tutustumisen arvoinen viini, jos sattuu 15 euron hintaan löytymään.

Tuottaja ja luokitus: Les Vignobles André Lurton, AC Pessac-Léognan
Alue: Ranska, Bordeaux, Graves, Pessac-Léognan
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Cabernet Sauvignon (50%), Merlot (50%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: Ei Alko valikoimissa (Wine-Searcher.com noin 14 euroa)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti