lauantai 6. helmikuuta 2016

Codorníu Clasico Seco ja mätiblinit

Codorníu Clasico Cava Sec NV

Codorníu Clasico Cava Sec on yksi suomalaisten kestosuosikeista, ainakin jos katsoo Alkon myyntitilastoja. Tämä Cava on vuodesta 2010 lähtien ollut vuosittain Alkon toiseksi tai kolmanneksi myydyin kuohuviini, mistä voi päätellä sen sopivan hyvin suomalaiseen makuun. 

Codorníun pitkä historia yltää 1500-luvulle, jolloin Jaume Codorníu talon perusti. Ensimmäinen dokumentoitu asiakirja Jaume Codorníun viinitarhoista ja viinin valmistamisesta on peräisin vuodelta 1551. Vuonna 1659 Anna Codorníu, viimeinen Codorníun suvun nimeä kantanut perijä avioitui Miquel Raventósin kanssa, minkä jälkeen Codorníun omistajasuku on tunnettu nimellä Raventós.

Codorníu on cavan valmistuksen pioneeri ja talo aloitti espanjalaisen kuohuviinin voittokulun, kun Josep Raventós tuotti maan ensimmäiset pullot cavaa vuonna 1872. Kuten pioneeriltä sopii odottaa, talo on myös edelläkävijä cavan tuotannossa. Vuonna 2002 Codorníu julkaisi ensimmäisenä rosee cavan, joka oli valmistettu sata prosenttisesti Pinot Noir -lajikkeesta. Yli 450-vuotias viinitalo on nykyään Espanjan vanhin perheomisteinen yritys ja maailman suurin perinteistä menetelmää käyttävä kuohuviinin tuottaja yli 60 miljoonan pullon vuosituotannollaan. Codorníu toimii kolmella mantereella, 11 viinialan yrityksen voimin.

Codorniun viinitilan rakennukset ja kellarit suunnitteli kuuluisa arkkitehti, Josep Puig Cadalfachin vuonna 1895. Rakentaminen alkoi jo 1890-luvulla ja viimeiset osat valmistuivat vuonna 1915. Kellarit ovat yli 30 kilometriä pitkää luolastoa, joissa talon viinit kypsyvät. Espanjan nykyinen kuningas, Juan Carlos myönsi heti valtaan päästyään vuonna 1976 Codorníun viinikellareille arvostetun kansallisen historiallisen taidemonumentin arvon esimerkkinä katalonialaisesta modernimista. Cordorníu on ollut myös vuodesta 1897 alkaen Espanjan kuningashuoneen virallinen cava.

Codorníu Clasico cavaa on saatavilla neljää eri makeusastetta. Alkon valikoimasta kolmessa eri pullokoossa löytyvä Seco sisältää jäännössokeria noin 20g/l. Viini valmistetaan perinteisistä Macabeo-, Xarel.lo- ja Parellada-lajikkeista. Tämä cava on nimeltään Clasico, sillä luodessaan Espanjan ensimmäisen kuohuviinin, Josep Raventós käytti  tätä samaa rypälesekoitusta. Viiniin käytettävät rypäleet kasvavat Penedèsin alueella. Talon viinintekijöiden ja -viljelijöiden tiimit seuraavat ympäri vuoden viljelmiä ja rypäleiden kypsymistä määrittääkseen parhaimman mahdollisen sadonkorjuu ajan. Tämän jälkeen rypäleet kuljetetaan mahdollisimman nopeasti ja varoen viinitalolle.

Eri palstojen rypäleet, kuten myös eri rypälelajikkeet valmistetaan viiniksi erikseen. Rypäleistä puristettu mehu käytetään viiniksi terästankeissa 15-17 asteessa valikoitujen hiivojen avulla. Käymisen jälkeen viinit saavat rauhoittua ennen sekoittamista. Valmis sekoitus pullotetaan ja pulloihin lisätään sokerista ja hiivoista valmistettua liqueur de tirage -seosta, jonka avulla toinen käyminen alkaa, kun pullot varastoidaan kellareihin. Seuraavaksi vuorossa on sakanpoisto ja uudelleen korkitus, jonka yhteydessä viiniin lisätään myös sokeripitoista nestettä, jolla säädellään lopullisen viinin sokeripitoisuutta. Viiniä kypsytetään tämän jälkeen kellareissa vähintään yhdeksän kuukautta ennen myyntiin laskua. 

Clasico Seco on väriltään puhdas, kirkkaan vaaleankeltainen ja taittuu kevyesti kultaisiin sävyihin. Kauniit ja pienet, pitkään kestävät kuplat nousevat tasaisesti, jääden poreilemaan juoman pinnalle.

Melko kevyt tuoksu on raikkaan hedelmäinen ja kukkainen. Siinä on sitrushedelmiä, hieman omenaa sekä taustalla hentoa paahteisuutta.

Myös maku on kevyehkö ja raikkaan hedelmäinen. Ensimmäisenä kielen päältä löytyy vihreitä omenoita, makeita päärynöitä ja sitruksia sekä kukkia. Myös kevyt mineraalisuus on läsnä, minkä lisäksi taustalla on paahteista pähkinäisyyttä. Maku taittuu loppua kohti kuivempaan suuntaan. Viini on kuivahko ja saa hyvän ryhdin sitrusmaisesta hapokkuudesta ja pehmeistä kuplistaan. Lyhyt jälkivaikutelma on hennon paahteinen ja kypsän hedelmäinen.

Clasico Seco on simppeli ja laadukas juoma, joka sopii yksinkertaisuutensa puolesta moneen makuun. Helposti lähestyttävä arkiviini, joka omaa hyvän tasapainon ja todella pehmeät kuplat, minkä ansiosta se sopii kuohuviineihin tottumattomallekin. Jos etsit hienoja elämyksiä viinistä, kannattaa panostaa muutama euro enemmän valita seuraava viini, mutta jos haluat laadukkaan ja simppelin maljajuoman, on tämä hyvä valinta. Hinta-laatusuhteeltaan hyvä edullisemman pään cava.

Otsikon mukaan Clasico Seco sai kumppanikseen blinit kirjolohenmädillä, smetanalla ja sipulilla. Viinin pehmeät kuplat ja raikkaus tukevat hyvin mädin herkkiä makuja ja viini toimii myös smetanan ja sipulin kanssa oikein hyvin. Viinin jälkivaikutelma tuntui ruoan kanssa aavistuksen makeammalta, mutta kokonaisuutena viini tuntui tasapainoisemmalta ja laadukkaammalta. Makujen harmonia oli lähes täydellinen ja samettisen pehmeä, todella miellyttävä. Edellisen kerran mädin seurana juomana oli Bruno Paillardin kuiva vakiosamppanja, joka toimi mädin kanssa myös oikein hyvin, mutta Codorníun Clasico Seco vei ehdottomasti pidemmän korren mädin seurassa.


Kouluarvosana: 8+

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Codorníu, DO Cava
Alue: Espanja, Katalonia, Penedès
Rypäleet: Macabeo, Xarel.lo, Parellada
Pullo: 0,375 l
Hinta: 5,15e Alko 8.5.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti