keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Château Le Vieux Chantre

Château Le Vieux Chantre 2010

Blogissani on ollut Bordeaux'n punaisen mentävä aukko, jonka ajattelin paikata nyt. Ranskan lounaisosissa sijaitsevan alueen pitkäikäiset punaviinit ja jalohomeiset makeat valkoviinit tunnetaan ympäri maailman ja osa alueen viineistä on erittäin haluttuja, joten niiden hinnat kohoavat usein korkealle.  

Alueen tyypillinen punaviini on useimmiten sekoiteviini, joka valmistetaan yleensä Cabernet Sauvignon ja Merlot -lajikkeista, mutta myös Cabernet Franc, Malbec ja Petit Verdot esiintyvät usein sekoitteissa. Myös alueen valkoviinit ovat useimmiten sekoitteita Sauvignon Blanc, Sémillon ja Muscadelle -rypäleistä. Jalohomeisista rypäleistä valmistetut makeat valkoviinit tai jälkiruokaviinit, ikääntyvät myös pitkään ja hienosti. Bordeaux'n viinien hinnat alkavat Alkossa vajaasta kymmenestä eurosta ylöspäin ja edullisimmat viinit eivät anna parasta kuvaa alueesta, jolta tulevat myös maailman kalleimmat puna- ja valkoviinit. Kallein punaviini, Château Petrus tulee Pomerolin alueelta ja valkoviini, Château d'Yquem Sauternesista.

Roc de Boissac on yksi Puisseguin Saint-Émilionin alueen pitkäikäisimmistä ja arvostetuimmista tuottajista. Talolla on reilut 40 hehtaaria viinitarhoja, joista 31,5 hehtaaria on Puisseguin-Saint-Émilionin ja 9 hehtaaria Lalande-de-Pomerolin alueella. Talo pyrkii nykyään vähentämään tuotannossan ihmisille ja ympäristölle vaarallisia kemikaaleja ja muita haitallisia aineita, sillä tuottaja kunnioittaa luontoa ja haluaa säilyttää sen myös tuleville sukupolville.

Talon Puisseguinin alueen tarha on maaperältään kalkkisen savimaan peittämää, kumpuilevaa kivikkoa, joka soveltuu hyvin köynöksille. Tarhalla viljellään Merlot ja Cabernet Franc -lajikkeita, pääasiassa kuitenkin Merlot'a, joka vie 90 prosenttia viljelyalasta. Köynöksien keski-ikä on 36-vuotta ja talon viininviljelijät työskentelevät niiden parissa ympäri vuoden. Rypäleet korjataan koneellisesti, mutta viineihin käytettävät rypäleet valitaan käsin ennen puristusta. Käyminen tapahtuu viinistä riippuen ruostumattomissa terästankeissa ja betonisammioissa. Viinejä kypsytetään talon kallioon louhituiden kellareiden suojissa ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Valitettavasti Roc de Boissac kertoo sivuillaan vain kolmesta hieman paremmasta viinistään, joten edullisemman kategorian Château Le Vieux Chantre -viinistä ei tietoa juurikaan löydy. Lisäksi talo ilmoittaa viljelevänsä vain Merlot ja Cabernet Franc lajikkeita, mutta Alkon ja monen muun lähteen mukaan tässä viinissä olisi myös Cabernet Sauvignon-lajiketta. Viiniä kypsytetään ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Viini on väriltään melko kehittyneen syvän punaista ja reunoista tiilen sävyistä.

Tuoksu on kypsän marjainen, karpaloinen ja siinä on myös luumua. Tammen tuomia mausteisia ja kevyen paahteisia vivahteitakin löytyy. Taaempana on hieman maanläheisiä ja paprikaisia häivähdyksiä.

Maku seurailee tuoksua kypsien punaisten marjojen sävytteisenä, etenkin karpaloisena ja puolukkaisena. Siinä on myös luumua, vivahteita paprikasta ja kevyen yrttisiä piirteitä. Tammen tuoma mausteisuus ja hienoinen paahteisuus sekä maanläheiset aromit, hienoinen multaisuus ja sora seuraavat perässä. Suutuntumaltaan viini on keskitäyteläinen ja tuntuvat, hieman kovatkin tanniinit hallitsevat makumailmaa ja kuivattavat suun. Jälkivaikutelma on melko lyhyen puoleinen, paahteisen tammen sävytteinen ja aavistuksen savuinen.

Muhkea ja melko tuhti Bordeaux'n viini, joka toimisi todennäköisesti huomattavasti paremmin ruokajuomana, kuin sellaisenaan. Yksinään nautittuna viini on melko yksitoikkoinen, jopa tylsähkö ja rosoinen, eikä kokonais vaikutelma ole kummoinen, muttei varsinainen pettymyskään. Viini edustaa Alkon valikoiman edullisinta päätä ja hinta-laatusuhteeltaan viini on keskinkertainen, mutta hyvistä Bordeaux viineistä joutuukin sitten maksamaan hieman enemmän.

Kouluarvosana: 7+
Hinta-laatusuhde: Tyydyttävä

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Roc de Boissac, AC Puisseguin-Saint-Émilion
Alue: Ranska, Bordeaux, Libournais, Puisseguin-Saint-Émilion
Rypäleet: Merlot (75%), Cabernet Franc (15%), Cabernet Sauvignon (10%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,54e Alko 11.2.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti