torstai 4. helmikuuta 2016

Steinschaden Grüner Veltliner

Steinschaden Grüner Veltliner Riede Stein 2013

Perheomisteinen Steinschadenin viinitalo sijaitsee Engabrunnissa, Kampjoen laaksossa, noin 60 kilometrin päässä Wienistä luoteeseen. Steinschadenin suku on viljellyt viiniä jo 1600-luvulta saakka ja nykyisin talon johdossa ovat veljekset Anton ja Godfried. Talo omistaa 50 hehtaaria viinitarhoja ja tuottaa vuodessa noin 850 000 litraa viiniä. 

Yksi Steinschadenin tärkeimmistä periaatteista on keskittyä olennaiseen, eli valmistaa laadukasta viiniä parhaista rypäleistä. Viineissä pyritään säilyttämään rypäleen luontaiset aromit ja ne heijastavatkin kutakin lajiketta ja viinitarhaa, jolla rypäleet kasvoivat. Talon tarhoilla on vanhoja köynöksiä, jotka tuottavat laadukkaita rypäleitä, joiden avulla talo pystyy pitämään kiinni laadustaan vuodesta toiseen.

Steinschadenilla on hyvin perinteinen, vanha puinen holvikellari, jossa talon viinit saavat kypsyä rauhassa kaikessa hiljaisuudessa. Kellarista löytyy saksankielisen Euroopan vanhin koripuristin, joka on peräisin vuodelta 1564. Tämän lisäksi tuottajalla on myös Saksan ja Itävallan suurin puutynnyri, joka on vetoisuudeltaan jopa 40400 litraa.

Grüner Veltliner on Itävallan viljellyin lajike noin kolmanneksen osuudellaan koko maan viininviljelmistä. Itävallan ulkopuolella lajiketta viljellään melko vähän, lähinnä naapurimaissa kuten Unkarissa. Lajike on hyvin herkkä kukkimisen aikana ja rypäleiden kypsyminen kestää pitkälle syksyyn. Parhaiten GV viihtyy alueilla, joilla päivän ja yön väliset lämpötilaerot ovat suuria. Lajike on runsassatoinen, mutta laadukkaimmat viinit saadaan pienemmillä satomäärillä. GV viihtyy myös erilaisilla maaperillä, joista jokainen voi tuottaa omanlaisensa viinin. Hapokkaasta lajikkeesta valmistetaan usein keveitä ja rapsakoita, nuorina juotavia viinejä, mutta myös makeita ja täyteläisiä Spätlese -viinejä jotka ikääntyvät hienosti. Nuorille viineille tyypillisiä aromeja ovat hedelmät, sitrukset ja valkopippuri sekä yrtit ja mineraalit. 

Steinschaden Grüner Veltliner Riede Stein -viiniin käytetyt rypäleet tulevat nimen mukaisesti Riede Stein -nimiseltä tarhalta, joka on maaperältään kallioista lössimaa. Rypäleet puristetaan hyvin kevyesti ja rypälemehu käy viiniksi luonnonhiivojen avulla lämpösäädeltävissä terästankeissa ja suurissa tammisammioissa. Rypäleiden kypsyys sadonkorjuun yhteydessä kertoo viinintekijälle, mikä käymislämpötila sopii parhaiten. Viiniä kypsytetään tankeissa kuusi kuukautta ennen myyntiin laskua.

Viini on väriltään puhdas, pirteän sitruunankeltainen ja kevyesti vihertävä.

Tuoksu on raikas ja nuorekas, hedelmäinen, runsaan sitruksinen ja limettinen. Myös rypäleelle tyypillinen yrttisyys on selkeästi esillä tuoksussa, minkä lisäksi siinä on hieman omenaisia, aprikoosisia ja kukkaisia vivahteita.

Maku jatkuu tuoksun tapaan hedelmäisenä, runsaan sitruksisena ja yrttisenä. Siinä on myös reilusti mineraalisuutta ja mausteita, valkopippuria sekä persikan kiveä. Taustalla on myös keltaisia ja vihreitä omenoita sekä vivahteita päärynöistä ja kukista. Rapsakka viini on suutuntumaltaan keskitäyteläinen ja kuiva Runsas mineraalisuus sekä hedelmäinen hapokkuus tuovat viinille tyylikkään ryhdin. Viini jättää mineraalisen, jopa aavistuksen voisen, veden kielelle nostattavan jälkivaikutelman.

Viini on raikas ja miellyttävän vivahteikas. Hedelmäisyys ja mineraalisuus, ovat hyvässä tasapainossa hapokkuuden tuoman ryhdin kanssa, mikä kertoo tässä tapauksessa laadusta. Viinillä on erinomainen runko ja se sopiikin hyvin vaaleiden kalaruokien kumppaniksi, mutta myös sellaisenaan nautiskeluun viilennettynä. Rapsakka pakkaus, joka kannattaa muistaa ensi kesänä etenkin, jos satut pitämään viineistä, joilla on luonnetta. Hinta-laatusuhde on erinomainen, tämä viini on hinnaltaan löytö, eikä samasta hintaluokasta löydy Alkosta juurikaan valkoviinejä, jotka voisivat tämän kanssa kilpailla.

Kouluarvosana: 8,5

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Godfried Steinschaden, Kamptal DAC
Alue: Itävalta, Niederösterreich, Kamptal
Rypäleet: Grüner Veltliner (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 9,96e Alko 11.11.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti